Heffingsambtenaar Lokale Overheid (HALO)

Erkend door CPION

Gecertificeerd professional op het gebied van heffingen
Belastingen (Vak)opleiding
12 Maanden Dag 1 Regio Bekijk kostenspecificatie
Download brochureKostenoverzicht aanvragenDirect inschrijven035 - 7 604 850 06 - 829 093 68

Advies op maat

Wij zijn telefonisch bereikbaar:
Ma t/m Do: 08:00 - 18:00 uur
Vr: 08.00 - 17.00 uur
WhatsApp: 10.00 - 16.00 uur

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van uw huidige loopbaan en uw leerdoelen geven wij u graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan
Algemeen

Als heffingsambtenaar wordt er veel van u verwacht. Om uw taken en bevoegdheden goed uit te kunnen voeren is het belangrijk om over brede kennis te beschikken. Naast een solide basis gaat deze vernieuwde opleiding óók de diepte in. Wij reiken u diverse handvatten aan die u in staat stellen te excelleren als fiscaal deskundige op het gebied van heffingen. Na het volgen van deze opleiding kunt u, zowel uitvoerend als beleidsmatig, worden ingezet bij de lokale belastingheffing.

Registeropleiding

Deze opleiding heeft het predicaat Register­opleiding SPMBO/FOLO. Dit predicaat is toegekend door het Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION), waarmee het Fiscaal Opleidingsoverleg Lokale Overheid (FOLO) samenwerkt, na beoordeling van de kwaliteit (onder meer inhoud, niveau en actualiteit) van de opleiding. CPION is onderdeel van de internationaal opererende Lloyd’s Register Group.

Doelgroep

U zoekt een opleiding op hoger niveau die, naast een solide basiskennis, óók specialistische kennis op het gebied van belastingheffing weergeeft.

Doel en opzet

De huidige ontwikkelingen in de markt vragen om kortere opleidingen, het efficiënter inzetten van het geleerde in de praktijk en het (nog) sneller kunnen inspelen op actualiteiten. Dat is wat de opleiding Heffingsambtenaar Lokale Overheid u biedt. Gedurende de opleiding past u het geleerde direct toe in de praktijk. U doet dit bij voorkeur in uw eigen werkomgeving, conform de regels en procedures die daar gebruikelijk zijn. Na het volgen van deze opleiding kent u de relevante wetten en regelgeving. U beschikt over een brede en diepgaande vakinhoudelijke kennis en kunt zo uw taken efficiënt uitvoeren. U bent een volleerd en gecertificeerd professional op het gebied van heffingen.

Vooropleiding

U heeft minimaal 2 jaar ervaring binnen een afdeling Heffingen of u bent in het bezit van het diploma Belastingmedewerker Lokale Overheid (BMLO). De opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau.

Voorbereiding en studiebelasting

Afhankelijk van uw vooropleiding en werkervaring moet u rekening houden met een studiebelasting van ongeveer 5-7 uur per dagbijeenkomst.

Online leeromgeving

Ons studiemateriaal is altijd actueel en sluit perfect aan op onze exameneisen. Alles wat u nodig heeft voor uw studie, vindt u in onze moderne online leeromgeving. U vindt hier lesvoorbereidingen, opdrachten en aanvullende informatie. Ook kunt u communiceren met uw medecursisten en docent.

Incompany

Uiteraard kunt u deze training ook incompany volgen. Wilt u hier meer informatie over? Neem dan contact met ons op.

Studieprogramma

Programma

In dit programma komen de volgende onderwerpen aan bod:

Werken met heffing en invordering

(6 dagbijeenkomsten)

 • Termen heffing en invordering
 • Taak en organisatie van waterschappen
 • Waterschapsbelastingen
 • Heffingen; onder andere water­systeemheffing, verontreinigings­heffing en wegenheffing
 • Belastingverordening
 • Invorderingswetgeving

Gemeentelijke heffingen

(6 dagbijeenkomsten)

 • Gemeentelijk belastingpakket
 • Formeel-juridische regels
 • Verzamelen van belastinggegevens

Waterschapsheffingen

(6 dagbijeenkomsten)

 • Belastingpakket van het waterschap
 • Formeel-juridische regels
 • Tariefdifferentiatie
 • Watersysteemheffing ongebouwd
 • Watersysteemheffing ingezetenen
 • Wegenheffing
 • Overige waterschapsbelastingen
 • Verontreinigingsheffing en zuiveringsheffing

WOZ/OZB, watersysteemheffing gebouwd en wegenheffing gebouwd

(6 dagbijeenkomsten)

 • Samenhang Wet WOZ met andere heffingen
 • Roerende en onroerende zaken
 • Verschillende partijen in het kader van de Wet WOZ
 • Relevante aspecten Wet WOZ
 • OZB/BRWBR, nader uitgewerkt
 • Watersysteemheffing gebouwd en wegenheffing gebouwd, nader uitgewerkt

Heffingsbeleid

(6 dagbijeenkomsten)

 • Regelgevingsaspecten
 • Beleidsmatige aspecten
 • Heffingsbeleid

Diploma

Elke module wordt afgerond met een praktijkgerichte opdracht. Daarnaast werkt u aan een integrale eindopdracht. Heeft u voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvangt u het diploma ‘Heffingsambtenaar Lokale Overheid (HALO)’ van Bestuursacademie Nederland.

Lesplanning

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 1 jaar. De opleiding wordt in een dagvariant aangeboden. Deze dagopleiding heeft 30 bijeenkomsten van 09.30 uur tot 16.30 uur.

De door u gekozen opleiding/training heeft verschillende startmomenten. Kies hier de maand waarin u wilt starten.

Bij Bestuursacademie Nederland kunt u kiezen uit 4 verschillende studievarianten. Er is dus altijd een variant die bij u past. U kunt kiezen voor de dagopleiding, de zaterdagopleiding, de avondopleiding of e-Learning (thuisstudie). Kies hier welke variant u wilt volgen.

Bestuursacademie Nederland is een landelijk opleidingsinstituut en kent een zeer groot aantal opleidingsplaatsen. Er is er dus altijd een opleiding bij u in de buurt. Kies hier de gewenste locatie voor uw opleiding/training.

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

September 2018 Dag Woensdag Utrecht

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

September 2018 Dag Donderdag Utrecht

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Januari 2019 Dag Woensdag Utrecht

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Januari 2019 Dag Donderdag Utrecht
Kostenspecificatie

Kosten

Inschrijfgeld € 35,-
Cursusgeld € 6.029,-
Studiemateriaal € 250,-
Examenkosten € 975,-
Eindopdracht € 295,-
Arrangementen (Food & Beverage) € 750,-
Locatiekosten € 885,-
Reprorechten € 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW) € 9.234,-

Kosten

Inschrijfgeld: € 35,-
Cursusgeld: € 6.029,-
Studiemateriaal: € 250,-
Examenkosten: € 195,- (per moduleopdracht)
Eindopdracht: € 295,-
Reprorechten: € 15,-
Locatie- en arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Bovenstaande bedragen zijn op basis van betaling ineens waarbij 8% korting inbegrepen is. U kunt deze opleiding ook in 4 of 12 termijnen betalen.

Locatie- en arrangementskosten 

Bestuursacademie Nederland regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch begrepen. De arrangementskosten bedragen 
€ 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw). Een aantal programma’s hebben ook een avondprogramma. In dat geval wordt er een diner en/of hotelovernachting voor u verzorgd. De kosten hiervoor bedragen € 25,50 (excl. btw) voor het diner en € 100,- (excl. btw) voor de hotelovernachting. 

Reprorechten en hand-outs 

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw 

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten, arrangementskosten en het diner zijn altijd belast met 6% btw. 

De btw op arrangementskosten en het diner is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Advies op maat

Wij zijn telefonisch bereikbaar:
Ma t/m Do: 08:00 - 18:00 uur
Vr: 08.00 - 17.00 uur
WhatsApp: 10.00 - 16.00 uur

Laatste nieuws

Vraag gratis aan
Vraag gratis aan

Laatste nieuws

Vraag gratis aan

Laatste nieuws

Onze website maakt gebruik van cookies.

Accepteren