Studietoeslag voor studenten met een beperking overal gelijk

Thema's

Thema's

Studietoeslag voor studenten met een beperking overal gelijk

Studenten die niet kunnen bijverdienen naast hun studie vanwege hun medische beperking krijgen binnenkort rond de € 300,- studietoeslag per maand. Het gaat om studenten die ook studiefinanciering ontvangen. Zo schrijft staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) in een brief aan de Tweede kamer.

Verhoging van de individuele studietoeslag

Op dit moment verschilt de hoogte van deze toeslag per gemeente. Voor veel studenten met een medische beperking betekent dit dat na de wetswijziging hun toeslag omhoog gaat. “Het mag voor de hoogte van de studietoeslag niet langer meer uitmaken in welke gemeente je woont. Deze studenten verdienen allemaal een financiële steun in de rug. We willen dat ze hun studie af kunnen maken”, aldus staatssecretaris Tamara van Ark.

De rol van gemeenten

De uitvoering van de individuele studietoeslag blijft bij gemeenten. Deze toeslag geldt als inkomensaanvulling voor studenten die door hun medische beperking structureel niet in staat zijn om naast hun studie bij te verdienen. De staatssecretaris vindt het belangrijk dat ook jongeren met een medische beperking de mogelijkheid krijgen om een studie te volgen om zo een betere kans op een baan te maken. De individuele studietoeslag kan daarbij een goede ondersteuning zijn.

Aanpassing van de Participatiewet

In haar brief aan de Tweede Kamer meldt de staatssecretaris dat zij drie opties heeft overwogen:

  • Aanpassing van huidige regelgeving in de Participatiewet
  • Een nieuwe inkomensregeling die onder verantwoordelijk valt van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
  • De regeling onderbrengen in de Wet Studiefinanciering 2000 en/of Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De voorkeur van de staatssecretaris gaat uit naar optie 1: het aanpassen van de huidige regelgeving binnen de Participatiewet. Gemeenten kunnen in afwachting van de wetswijziging in 2021 alvast aan de slag met een betere uitvoering van de individuele studietoeslag.

Meer weten?

Nieuwsgierig naar de brief van staatssecretaris Tamara van Ark over de studietoeslag van € 300,- per maand? En de aanpassing van de Participatiewet? Lees dan hier haar brief aan de Tweede Kamer. Meer weten over de Participatiewet? Volg dan onze trainingen Participatiewet of Participatiewet Verdieping.

Thema's

Thema's