Voldoet u aan de nieuwe functie-eisen van een beleidsmedewerker?

Thema's

Thema's

Voldoet u aan de nieuwe functie-eisen van een beleidsmedewerker?

De functie van beleidsmedewerker is de afgelopen jaren flink veranderd. Het werk is complexer, het speelveld uitgebreider, er zijn nieuwe samenwerkingen ontstaan en nieuwe ontwikkelingen vragen om een hernieuwde aanpak. Bent u de beleidsmedewerker van de toekomst?

De beleidsmedewerker

Als beleidsmedewerker ontwikkelt, monitort en evalueert u het beleid dat is uitgezet. Ook schrijft en beoordeelt u beleidsteksten en onderzoeksrapporten en treedt u op als woordvoerder binnen dit beleid.

Samenwerking met verschillende stakeholders

Om goed beleid te schrijven en uit te voeren, werkt u steeds vaker met verschillende stakeholders samen. U bent hierin de verbindende factor om de stakeholders en alle agenda’s met elkaar te verbinden. Dit is een grondig en complex proces, waarbij u degene bent die het einddoel voor ogen houdt.

Het werk verandert

Juist dat einddoel voor ogen houden, is een van de grootste veranderingen binnen uw werk. Waar u voorheen veel meer focus had op één werkterrein of onderwerp, moet u nu veel meer samenwerken en het beleid afstemmen op het grotere geheel. U kent in deze positie niet meer alle details want u heeft een helicopterview nodig om alle puzzelstukken met elkaar te verbinden.

De beleidsmedewerker van nu en de toekomst

Deze verandering is ook zichtbaar in de selectie van nieuwe beleidsmedewerkers. De functie-eisen en benodigde competenties zijn anders dan voorheen. Welke competenties worden er van de beleidsmedewerker van nu en in de toekomst verwacht?

Zie kansen in veranderingen: wees flexibel

Binnen uw vakgebied is er niets zo stabiel als verandering. Met alle technologische ontwikkelingen, de decentralisaties, innovatiemogelijkheden, verwachtingen van klanten en digitalisering ontstaat er continu ruimte voor verbetering en groei. Volg deze veranderingen, pak ze met beide handen aan en neem ze mee binnen uw beleid.

Eigenaarschap: pak de verantwoordelijkheid

Als beleidsmedewerker krijgt u steeds meer ruimte om zelf keuzes te maken en verantwoordelijkheid te pakken. Samenwerken met andere werkterreinen en disciplines geeft u nieuwe inzichten voor uw eigen beleid. Ook heeft u meer stakeholders dan voorheen die u allemaal over de eindstreep moet krijgen.

Communicatief sterk

Door het samenwerken met andere werkterreinen, stakeholders en burgers moet u sterk in uw schoenen staan. Elke partij is kritisch en deelt feedback met u. Omgaan met mondige burgers, stakeholders en collega’s en hen meenemen in uw visie is een belangrijk onderdeel van uw functie.

Sterke netwerker

Juist omdat het werk complexer is en u met meer partijen schakelt om tot het juiste beleid te komen, moet u precies weten bij wie u terechtkunt. Welke informatie heeft u nodig? Wie kan u hierbij helpen? Een sterke netwerker weet precies wie hij waarvoor nodig heeft.

Voldoet u aan de nieuwe functie-eisen?

Voldoet u al aan de nieuwe functie-eisen? Tijdens de Opleiding Beleidskunde gaan we hier dieper op in en leert u behalve kennis van beleidsprocessen en de veranderende rol van de overheid, ook vaardigheid in verbinden, netwerken en het omgaan met verschillende belangen. Wilt u nog meer leren over de verschillende vaardigheden die belangrijk zijn binnen uw functie? Dan bieden we verschillende opleidingen om deze vaardigheden verder te ontwikkelen.

 

Thema's

Thema's