Zorgen voor onze jeugd is werken aan de toekomst

Thema's

Thema's

Zorgen voor onze jeugd is werken aan de toekomst

Er staat druk op het welzijn van de jeugd in Nederland. De jeugd die zo belangrijk is voor de toekomst van de maatschappij. Ben je benieuwd wat er speelt? En wil je deze kinderen en jongeren helpen? Lees dan zeker even verder.
 

De jeugd is van betekenis

Nederland vergrijst sterk. Dat betekent dat de toekomst afhankelijk is van onze jeugd. Het is dus belangrijk om kinderen en jongeren goed te ondersteunen op weg naar die toekomst. We moeten zorgen dat zij succesvol meedraaien in deze snel veranderende maatschappij. Dat ze veilig en gezond opgroeien en gelijke kansen hebben. Dat is nu nog niet het geval. Armoede wordt een steeds groter probleem in Nederland. Ook hebben jongeren te maken met leeftijdsdiscriminatie als het gaat om werkgelegenheid, politieke participatie en gezondheid. Samen met seksisme en racisme beïnvloedt dit hun kansen en het belemmert ze om een mooie bijdrage te leveren aan de maatschappij. Daar is nog een belemmering bijgekomen: de COVID-19-pandemie.
 

Druk op het welzijn van de jeugd

De COVID-19-pandemie heeft tot nu toe al veel effect gehad op het welzijn van de jeugd. Door de lockdowns voelden veel jongeren zich eenzaam, somber en angstig. Niet alleen omdat ze hun sociale contacten misten, maar ook omdat ze zich zorgen maakten over hun studievoortgang. Zeker als een gezin te maken heeft met de sociaaleconomische gevolgen van de pandemie (en inmiddels ook de inflatie), zijn jongeren onzeker over hun toekomstperspectief. Dit laat een stijgende lijn zien in de ongelijkheid tussen kinderen en jongeren. Daarnaast is een deel van de jeugd door de hele situatie meer gaan eten. En omdat de sportclubs dicht waren, werd er minder bewogen. Vooral kinderen die al overgewicht hadden, zijn aangekomen. Hierdoor is er druk komen te staan op zowel het mentale als het fysieke welzijn van de jeugd.
 

Draag jij je steentje bij in de jeugdzorg?

Al deze problemen maken de jeugdzorg onmisbaar. Wil jij beter worden in je werk als jeugdzorgmedewerker of starten in dit waardevolle vakgebied? Zodat je vanuit de pandemie een brug terug kunt bouwen naar de ‘normale’ wereld? Een wereld waarin de jeugd gelijke kansen heeft en zicht heeft op een mooie toekomst?
 
Wij helpen je daar graag bij. Hiervoor hebben we een volledig opleidingssegment gericht op de ondersteuning van jeugd en gezin. Dit aanbod is geschikt voor startende en ervaren jeugdhulpverleners. Meer weten? Je kunt ons bereiken via 035 – 7 604 850 of info@bestuursacademie.nl.

Thema's

Thema's