Ontdek de 4 pijlers van werkgeluk

Thema's

Thema's

Ontdek de 4 pijlers van werkgeluk

Gelukkig zijn in je werk, wie wil dat nou niet? Maar dat is nog helemaal niet zo eenvoudig. Gelukkig wordt er veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Met resultaat. Ontdek welke 4 factoren jouw werkgeluk stimuleren en vergroten.
 

Waarom werkgeluk zo belangrijk is

Gelukkige mensen presteren beter. Ze hebben meer energie, zijn creatiever en leven gezonder. Wie wil dat nou niet? Helemaal omdat je waarschijnlijk veel tijd doorbrengt op je werk. En dan is het fijn als je het tijdens die uren naar je zin hebt.
 

Wat is het PERK-model?

Onderzoekers aan de Universiteit van Californië, Berkeley, hebben geprobeerd antwoord te geven op de vraag hoe mensen meer plezier uit hun werk kunnen halen. Dat bleek nog niet zo eenvoudig, maar uiteindelijk werd er wel een nieuw model ontwikkeld, met daarin de vier belangrijkste pijlers voor het vinden van werkgeluk: Het PERK-model. Het PERK-model zoomt verder in op wat je kunt doen om jouw eigen werkgeluk te stimuleren.  
 

1. Purpose (doel)

Waar kom je ’s ochtends je bed voor uit? Waar krijg je energie van? Waar geloof je in? En hoe wil je bijdragen aan een betere wereld? Bij purpose draait het erom dat je dagelijkse werkzaamheden aansluiten bij jouw persoonlijke waarden. Je doet dingen waar je van houdt en waarin je gelooft. De onderzoekers van Berkeley noemen als voorbeeld het bedrijf Patagonia. Door dit bedrijf wordt veel belang gehecht aan natuurbescherming, een goede balans tussen werk en privé en het gezinsleven. Patagonia maakt daarom gebruik van duurzame materialen, heeft flexibele werktijden voor medewerkers en kinderopvang is op de werkplek geregeld.
 

2. Engagement (betrokkenheid)

Mensen willen zich emotioneel betrokken voelen bij het werk dat ze doen. Volgens de onderzoekers van Berkeley spelen drie elementen bij engagement een rol:

  • Plezier: Je hebt leuk contact met collega’s.
  • Autonomie: Je hebt de ruimte om zelf te beslissen over je agenda, je werkzaamheden en jouw persoonlijke ontwikkeling.
  • Opgaan in je werk: De tijd vliegt en je gaat totaal op in je werkzaamheden. Je kijkt niet om de 5 minuten op de klok om te zien of je al naar huis mag.


3. Resilience (veerkracht)

Hoe ga je om met tegenslagen en afwijzingen? Kun je je aanpassen aan nieuwe omstandigheden? Of pieker je veel? Werknemers hebben veerkracht nodig om met teleurstelling, fouten en afwijzing om te kunnen gaan. Vind je dat lastig? Dan is het verstandig om aandacht te besteden aan mindfulness. Bij mindfulness ben je je volledig bewust van je huidige ervaring. Je leeft met aandacht en je richt je op wat je nu aan het doen bent.
 

4. Kindness (vriendelijkheid)

Een vriendelijke werkomgeving is erg belangrijk. Dit maakt dat collega’s elkaar helpen, vertrouwen en steunen. Deze eigenschappen leiden niet alleen tot meer werkgeluk, maar ook tot een betere samenwerking.
 

Aan de slag met jouw werkgeluk?

Met deze vier pijlers biedt het PERK-model handvatten om jouw werkgeluk te vergroten. Wil je ook gelukkiger zijn in je werk? Maar weet je niet precies hoe? Wij hebben een uitgebreid aanbod van trainingen rondom persoonlijke ontwikkeling. Deze vind je hier. Voor verdere vragen of meer informatie kun je contact met ons opnemen via 035 – 7 604 850. Wij helpen je graag een training te vinden die bij je past.

Thema's

Thema's