Werken bij de overheid is dynamisch en uitdagend

Thema's

Thema's

Werken bij de overheid is dynamisch en uitdagend

Een schakelfunctie in een dynamische omgeving. Daar wordt Femke enthousiast van. Ze vertelde ons dan ook graag wat haar functie als griffier van de gemeenteraad zo leuk maakt. 
 

Even voorstellen: Femke Koekoek – Van de Kolk

Femke studeerde Geschiedenis, maakte na haar studie een uitstapje naar het bedrijfsleven, maar is altijd al politiek en maatschappelijk bezig geweest. “Ik merkte dat ik daar echt blij van werd. 10 jaar geleden kwam ik via een VNG traineeship bij de lokale overheid terecht in een hele leuke functie als bestuursassistent/bestuursadviseur. Dat was een fantastische tijd. In deze functie had ik net zoveel vrijheid als een griffier en was ik met veel dingen op strategisch niveau bezig, maar kon ik soms ook echt even lekker met de uitvoering bezig zijn. Sindsdien ben ik enthousiast over werken bij de overheid en dan vooral de lokale overheid!” Sinds juni 2019 is Femke griffier van de gemeenteraad bij de gemeente Meppel. 
 

Het werk van de griffier 

“Als griffier ben ik de strategisch adviseur van de gemeenteraad en van de burgemeester in zijn rol als voorzitter van de raad”, vertelt Femke. “Het is een schakelfunctie met de bedoeling de raadsleden te versterken en te adviseren, zodat zij goed hun werk kunnen doen. De gemeenteraad bestaat namelijk niet uit professionele ambtenaren uit het werkveld, maar uit volksvertegenwoordigers die door inwoners gekozen zijn. Zij hebben ondersteuning nodig. Ook ben ik vanuit mijn rol als griffier medeverantwoordelijk voor de kwaliteit van de besluitvorming. Maar de uiteindelijke besluitvorming ligt enkel en alleen bij de gemeenteraad!”

Volgens Femke is in haar functie geen dag hetzelfde. “Op dit moment zijn we bezig met het voorbereiden van de raadsvergadering die later deze week plaatsvindt. Samen met mijn collega’s geef ik advies over moties en amendementen en ik adviseer de burgemeester over de orde van de vergadering. Ook probeer ik een studieochtend voor de gemeenteraad te regelen en voor de agendacommissie stel ik de agenda van de raadscyclus in maart vast. Daarnaast stuur ik het team griffie aan, waarmee ik deze week nog overleggen heb. Dus het is heel divers!” 
 

Het stoffige imago van werken bij de overheid is onterecht

Het imago van werken bij de overheid is niet goed en dat is volgens Femke geheel onterecht. “Er bestaan heel veel clichés over ambtenaren, zoals de term raamambtenaar. Dat is in mijn optiek absoluut niet de waarheid. Het is ontzettend leuk om bij de overheid te werken! Ambtenaren zijn bevlogen en gedreven om het goede te zoeken voor de samenleving.”
 

Complexiteit en uitdaging

“Wat ik altijd in mijn werk zoek is het kunnen leveren van toegevoegde waarde en het plezier en de uitdaging daarin. De samenleving is gecompliceerd en de complexiteit van besluitvorming neemt toe, omdat je met veel partijen moet afstemmen. Dat is voor de overheid een uitdaging, maar die uitdaging vind ik juist heel erg leuk. Ook ben ik werkzaam op veel verschillende vlakken. Ik heb te maken met het bestuur, de politiek, de ambtelijke organisatie en met de samenleving. Ik vind het mooi om in dat speelveld te acteren en op die manier een bijdrage te leveren aan de samenleving. En als je dat bij de lokale overheid doet, kun je echt het verschil maken en zie je het meeste van je werk terug.”
 

Binnen de overheid kun je alle kanten op

“Met enthousiasme en gedrevenheid kun je veel bereiken binnen de overheid. Zeker met de ontwikkelingskansen die je binnen de overheid hebt”, zegt Femke. Bovendien is de overheid ontzettend breed. Je hebt te maken met verschillende domeinen met uitdagende vraagstukken, maar kunt ook aan de slag met de bedrijfsvoering die net als in het bedrijfsleven gestroomlijnd moet worden. Denk aan een afdeling IT of Facilitaire Zaken. “Alleen moet je als ambtenaar beseffen dat je betaald wordt voor de burger buiten de organisatie. En dat is een goede reden om de lat hoog te leggen en je altijd extra hard in te zetten”, voegt Femke daaraan toe.

Bezit jij het enthousiasme en de gedrevenheid waar Femke het over heeft? En lijkt het je een mooie uitdaging om bij de (lokale) overheid het verschil te maken? Wij helpen je graag in je ontwikkeling, zodat je net als Femke griffier kunt worden of in een andere functie succesvol aan de slag kunt bij de overheid. Bekijk ons volledige opleidingsaanbod. Voor vragen of een passend opleidingsadvies kun je contact opnemen met een van onze opleidingsadviseurs (035 – 7 604 850 of info@bestuursacademie.nl)

Thema's

Thema's