Je potentieel benutten doe je bij de overheid

Thema's

Thema's

Je potentieel benutten doe je bij de overheid

Bij de gemeente werken is heel divers. Volgens Jennien, teammanager leefbaarheid en wijkregie, is er geen betere organisatie om te ontdekken waar je potentieel ligt en hoe je vanuit jouw kwaliteiten toegevoegde waarde kunt leveren.
 

Even voorstellen: Jennien Oostra-Dijk

De 31-jarige Jennien is teammanager leefbaarheid en wijkregie bij gemeente Meppel en werkt daarnaast als trouwambtenaar. Iets dat ze van jongs af aan al graag wilde. Door een stage tijdens haar studie kwam Jennien in aanraking met de afdeling Cultuur van de gemeente Ommen en gemeente Hardenberg. “Het viel me op hoe breed de gemeente is en hoeveel ontwikkelingskansen er zijn. Er wordt goed gekeken naar wat voor potentieel je hebt en hoe je dat kunt benutten. Dat sprak me heel erg aan.” Jennien maakte vervolgens de overstap naar het maatschappelijk domein, waar ze werkte aan projecten op het gebied van alcohol, roken en drugs tot projecten gericht op armoedebestrijding. In augustus 2018 kwam ze bij gemeente Meppel terecht als strategisch adviseur sociaal domein en programmamanager. Sinds september 2020 werkt ze in haar huidige functie. 
 

Leefbaarheid en wijkregie

Jennien is dagelijks bezig met de aansturing van haar team leefbaarheid en wijkregie. “Het werk is zo divers. Mijn team staat met de voeten in de klei binnen de samenleving. We hebben gesprekken over handhaving, bekijken waar we naartoe willen met wijkontwikkeling en wijkregie en vervolgens sluit ik aan bij een overleg over evenementen en horeca. Hoe gaan we de toekomst tegemoet als het coronavirus hopelijk ons land heeft verlaten? Ook concernbrede opgaven komen langs bij mijn team. Wat voor ontwikkelingen zien we ontstaan en wat kan ik daar met mijn team en vanuit mijn ervaring aan bijdragen?”
 

Verbinding en diversiteit

“Ik werk bij de lokale overheid en wat ik daar heel mooi aan vind, is dat je echt in verbinding kunt zijn met de inwoners”, zegt Jennien. “Alles wat je doet, doe je voor die stad en daar kun je echt een verschil maken. En het resultaat van je werk kan best wel tastbaar worden. Je ziet het terug in de stad of je merkt dat een specifieke groep mensen er baat bij heeft.”

Maar dat maatschappelijke stukje is volgens Jennien niet het enige dat werken bij de overheid zo mooi maakt. Ook de diversiteit binnen de gemeente voegt voor haar veel waarde toe. “Van sociale vraagstukken, tot handhaving, wijkontwikkelingen, belastingen en paspoorten. Je kunt op zoveel plekken en op verschillende niveaus in de organisatie een bijdrage leveren. De diversiteit in de kwaliteiten van collega’s is daardoor erg groot. Daarom kijk ik graag naar de competenties van degene die tegenover me zit. Hoe kunnen we onze gezamenlijke kwaliteiten zo goed mogelijk inzetten voor het doel dat we hebben? Zo kom je samen veel verder!” 
 

Zelfontwikkeling en teamontwikkeling

“Ik ben heel blij met het pad dat ik al heb mogen bewandelen en de carri√®rekansen die ik heb gekregen”, vertelt Jennien. “Ik wil me nu vooral richten op mijn verdere ontwikkeling als manager. Ik ben altijd op zoek naar manieren om overal het beste uit te kunnen blijven halen. Stilstaan zit er voor mij niet in. Gelukkig heb ik het getroffen met mijn organisatie als het gaat om ontwikkeling. De organisatie heeft me gevraagd om een eigen ontwikkelplan op te stellen. 

Ik hoop vooral dat ik in mijn werk, in wat voor rol dan ook, nog veel vernieuwing, innovatie en ontwikkeling mag brengen. Daarom richt ik me met mijn ontwikkelplan op het optimaal benutten van mijn eigen kwaliteiten. Ik blijf kijken naar wie ik ben in de levensfase en situatie waarin ik op dat moment zit en hoe ik mijn eigen drijfveren en potentieel zo optimaal mogelijk kan benutten. De volgende stap die ik wil zetten is het pakken van ruimte om dat ook bij mijn teamleden scherp te krijgen. Goede gesprekken voeren om te ontdekken waar hun drijfveren en kwaliteiten liggen en waar mogelijk kwaliteiten en opgaven aan elkaar verbinden.” 
 

Werken bij de overheid is als een snoepjeswinkel

“Als je wilt kijken waar je je potentieel het beste kunt inzetten, dan is de lokale overheid net een snoepjeswinkel. Ik ben ervan overtuigd dat als je iets wilt en je jezelf en jouw toegevoegde waarde goed laat zien, dat dat gezien wordt door mensen en je daar binnen de overheid zeker iets voor terug zult krijgen”, voegt Jennien nog aan haar verhaal toe. 

Wil je net als Jennien jouw kwaliteiten inzetten bij de lokale overheid? Neem dan eens een kijkje in ons opleidingsaanbod. Wij helpen je graag om een mooie start binnen de overheid te maken. Voor vragen kun je contact opnemen met een van onze opleidingsadviseurs via info@bestuursacademie.nl of 035 - 7 604 850.

Thema's

Thema's