“Jong en dynamisch in Zutphen”

Thema's

Thema's

“Jong en dynamisch in Zutphen”

Over het hele land maken gemeenten zich zorgen over de toekomst van de afdeling Burgerzaken. De gemiddelde leeftijd van het personeel op deze afdelingen loopt steeds verder op terwijl de aanwas van nieuwe jonge medewerkers achterblijft. Hoe zorg je ervoor dat er nieuwe jonge mensen instromen en hoe houd je ze dan vervolgens ook binnen? Daar zijn waarschijnlijk meerdere manieren voor, maar bij Publiekszaken in Zutphen hebben ze een van die eieren van Columbus gevonden.
 
Operationeel leidinggevende team Publiekszaken Gea van Engelen en teamleider team Projectondersteuning en Publiekszaken Esther Henzen leggen uit hoe ze dat doen in Zutphen: “Hoe doen jullie dat in Zutphen? is een vraag die wij geregeld horen van vakgenoten Burgerzaken.

Wat doen zij in Zutphen en hoe doen ze dat?

“De gemiddelde leeftijd binnen ons team Publiekszaken, dat bestaat uit Burgerzaken, telefonie en receptie, ligt rond de 35 jaar. Dit is redelijk uniek binnen Burgerzaken. De verhouding man/vrouw is fiftyfifty. Om ons team dynamisch en scherp te houden, werken wij onder andere samen met het ROC. Wij bieden stageplekken aan voor ROC-leerlingen. In de praktijk hebben wij ook al stagiaires aangenomen of ingehuurd. Zo zijn we verzekerd van jonge personeelsaanwas.
Daarnaast sturen wij actief op kwaliteit en op houding en gedrag. We maken heldere afspraken met de medewerkers en geven feedback. Bijvoorbeeld over het gebruik van privé-mobiel tijdens het werk. Dit doen wij door coaching en we schromen niet om mensen direct aan te spreken. Dit is binnen ons team vanzelfsprekend aan het worden. Als er een vacature is, wordt er kritisch naar de invulling gekeken, met het oog op de toekomstige (digitale) ontwikkelingen. Mocht u geïnspireerd zijn geraakt door ons verhaal en hier meer over willen weten, komen wij graag bij u op bezoek.”

Jonge mensen opleiden?

Heeft u stagiaires in dienst genomen of denkt u erover om dat te doen en wilt u hen opleiden in het specifieke werk van de gemeenteambtenaar? Kijk dan eens naar onze opleidingen Burger & Publiekszaken.

Thema's

Thema's