Mensenrechten vertalen naar beleid

Thema's

Thema's

Mensenrechten vertalen naar beleid

Ben je verantwoordelijk voor het maken van beleid? Dan speel je een belangrijke rol in het verwezenlijken van mensenrechten. Het Human Rights Handbook biedt je de handvatten om met ingewikkelde vraagstukken om te gaan.
 

Mensenrechten en beleid

Met de verantwoordelijkheden die gemeenten hebben op het gebied van onder andere zorg, ondersteuning, opvang, onderwijs en participatie werken zij indirect aan het beschermen en bevorderen van mensenrechten. Daarmee vormen mensenrechten een belangrijk uitgangspunt en normenkader voor goed beleid. Maar met welke mensenrechten heb je als overheidsprofessional te maken en hoe vertaal je deze naar beleid? Welke uitdagingen en vraagstukken kun je tegenkomen en hoe ga je daar in de praktijk mee om? 
 

Het Human Rights Handbook

Het Human Rights Handbook for local and regional authorities helpt je om beter te begrijpen hoe mensenrechten een onderdeel vormen van jouw dagelijkse werkzaamheden als overheidsprofessional. Het boek vertelt je wat mensenrechten zijn, waarom het waardevol is om mensenrechten te integreren in beleid en hoe je dat doet. Dit wordt uitgelegd aan de hand van 3 kwetsbare doelgroepen, die in de praktijk nog wel eens een uitdaging vormen: 

  1. Vluchtelingen, asielzoekers, migranten en interne verdrevenen 
  2. Zigeuners en reizigers
  3. LGBTI
     

Concrete vraagstukken en praktische tips

Elke doelgroep heeft een eigen hoofdstuk. Hierin vind je een beschrijving van de doelgroep, hun rechten en voorbeelden van interessante vraagstukken met betrekking tot deze doelgroep. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat migranten bekend raken met de lokale taal, cultuur en procedures? Hoe regel je de huisvesting van deze mensen met het huidige woningtekort? En hoe bereik je sociale cohesie? De belangrijkste uitdagingen worden ge├»dentificeerd en met concrete voorbeelden uit de praktijk wordt aangetoond hoe deze vraagstukken door anderen zijn opgelost. Zo krijg je een beeld van hoe goed beleid eruit kan zien. Ook krijg je tips voor de implementatie van nieuw beleid. 

Met alle concrete vraagstukken en praktische tips biedt dit boek je de handvatten om mensenrechten succesvol te vertalen naar de praktijk. Wij raden je daarom aan het handboek zeker eens te bekijken!

Thema's

Thema's