Kijkje in het leven van een strategisch adviseur bij de overheid

Thema's

Thema's

Kijkje in het leven van een strategisch adviseur bij de overheid

Heb je in jouw werk bij de overheid regelmatig te maken met complexe vraagstukken en lijkt het je een interessante uitdaging om hiervoor passende oplossingen te bedenken? Ontwikkel jezelf verder tot (strategisch) adviseur! 

Strategisch adviseren over multidimensionale vraagstukken

Complexe vraagstukken vragen om een advies dat verder reikt dan het eigen vakgebied. Een advies waarin trends en ontwikkelingen zijn meegenomen en dat rekening houdt met de visies en belangen van alle betrokken partijen. Een strategisch advies geeft via verschillende scenario’s de route weer om bij de beoogde oplossing of resultaten te komen. Dat kan een advies zijn voor de aanpak van een project, bijvoorbeeld een omgevingsplan of intern verandertraject, maar ook een advies gericht op nieuw beleid.

Wat een adviseur doet en moet kunnen

Adviseren natuurlijk. Zowel mondeling als schriftelijk. Maar een functie als adviseur gaat veel verder dan dat. Je houdt continu in de gaten wat er in de maatschappij gebeurt. Welke nieuwe trends en ontwikkelingen zie je? En kunnen deze als kansen benut worden of vormen ze juist een probleem dat om een oplossing vraagt? 

Het proces om vervolgens tot een weloverwogen advies te komen start met een uitgebreide analyse. Je past verschillende analysemethoden toe om een vraagstuk helemaal uit te pluizen en gaat het gesprek aan met betrokken partijen. Wat zijn hun visies en belangen rondom het vraagstuk? Welke partijen kunnen je helpen in het behalen van de gewenste resultaten? Netwerken en verbinden is dus heel belangrijk. Ook moet je goed kunnen inschatten wat de effecten van jouw advies zullen zijn op de samenleving. 

Ben je tot een concreet en uitvoerbaar advies gekomen? Dan zet je jouw beïnvloedingsvaardigheden in om draagvlak te creëren voor je plannen bij je collega’s, het bestuur en alle stakeholders en ben je vervolgens betrokken bij de implementatie van het advies. 

Elk domein heeft adviseurs nodig

Wil je jouw stad mooier maken? Ligt je hart bij klimaatverbetering en verduurzaming? Of ben je liever betrokken bij interne organisatievraagstukken? Als adviseur kun je alle kanten op. Voorbeeldfuncties zijn:

Heb je interesse in een van deze functies en wil je je kennis en vaardigheden naar het juiste niveau tillen? Klik dan hierboven op de functie en ontdek welke opleiding je het beste kunt volgen. 

Aan de slag als adviseur

Wil je meer kennis opdoen over het vak van de adviseur en de juiste vaardigheden ontwikkelen, zodat je de vraagstukken die spelen binnen jouw organisatie succesvol kunt aanpakken? Naast de bovenstaande adviseursopleidingen hebben we nog veel meer opleidingen en trainingen over advisering bij de overheid. Bijvoorbeeld de Leergang Adviseur Omgeving voor de Overheid en de Leergang Adviseur Lokale Overheid (ALO). Het volledige aanbod vind je hier: opleidingen en trainingen voor adviseurs. Voor vragen of meer informatie over dit opleidingssegment zijn wij te bereiken via 035 – 7 604 850 of info@bestuursacademie.nl.

Thema's

Thema's