Stimuleer onderwijs en ontwikkeling

Thema's

Thema's

Stimuleer onderwijs en ontwikkeling

Onderwijs is de basis voor een goede toekomst. Daarom vieren we op 16 maart 2024 dat iedereen in Nederland recht heeft op onderwijs en besteden we aandacht aan het belang van de leerplicht. Jij ook?

 

Dag van de Leerplicht 

Elk jaar op de derde donderdag van maart vindt de Dag van de Leerplicht plaats. Op deze dag vieren we het waardevolle recht op onderwijs dat we in Nederland hebben. Het doel hiervan is het creëren van meer bewustzijn onder jongeren en ouders over het belang van leren, maar ook het stimuleren van jongeren om door te zetten en zo schooluitval te verminderen. Want ondanks dat het onderwijs hier goed geregeld is, zijn er nog steeds veel jongeren die school verlaten zonder een diploma of startkwalificatie. 
   

De leerplicht waarborgt dat jongeren gebruikmaken van hun recht op onderwijs 

De leerplichtwet was de afgelopen eeuw erg belangrijk en waardevol. De wet gaat sinds 1900 kinderarbeid in ons land tegen. Door het begeleiden van de ontwikkeling van jongeren met behulp van onderwijs, verzamelen zij voldoende bagage om de arbeidsmarkt te betreden. Op dit moment worden jongeren zonder startkwalificatie begeleid tot zij 23 jaar zijn, maar er worden voorbereidingen getroffen om deze wettelijke taak van de Doostroompunten (RMC) uit te breiden tot de leeftijd van 27 jaar. Er zijn ook al verschillende regio’s die zelf initiatief nemen en nu al jongeren tot 27 jaar begeleiden.  
 

Leerplichtambtenaren en medewerkers van Doorstroompunten hebben de belangrijke taak om het niet nakomen van de leerplichtwet tegen te gaan. Dat doen zij door: 

  • het informeren van kinderen/jongeren en ouders over het belang van onderwijs; 
  • het stimuleren van jongeren om (terug) naar school te gaan; 
  • het beoordelen van vrijstellingen;  
  • het handhaven bij schoolverzuim; 
  • het begeleiden van jongeren bij het vinden van een passende schoolloopbaan of leer-werktraject. 

 

Alles over de leerplichtwet leer je bij Bestuursacademie Nederland 

Werk je als leerplichtambtenaar of doorstroomcoach en wil je jezelf verder ontwikkelen, zodat je (kwetsbare) jongeren nog professioneler kunt begeleiden? Ben je benieuwd hoe je beter kunt samenwerken met ketenpartners om je doelen te behalen? Of wil je graag starten in dit vakgebied om jongeren op weg te helpen naar een goede toekomst? Bestuursacademie Nederland biedt verschillende opleidingen en trainingen aan met betrekking tot de leerplicht en het Doorstroompunt (RMC). Je vindt ze in ons opleidingssegment Onderwijs en Leerplicht.  

 

Alle opleidingen en trainingen worden ontwikkeld en verzorgd door professionals uit het werkveld. Door hun jarenlange ervaring kunnen de docenten de lesstof heel herkenbaar uitleggen met concrete voorbeelden uit de praktijk. Ook kun je je eigen vraagstukken aandragen. Dus of je nu starter of al ervaren bent: je kunt alles wat je in je opleiding of training leert direct toepassen in je werk. 

 

Opleidingsprogramma’s voor de (ervaren) leerplichtambtenaar 

Als je al werkzaam bent als leerplichtambtenaar of doorstroomcoach en je wilt je kennis en vaardigheden verbreden, dan zijn de volgende opleidingsprogramma’s interessant:  

 

Trainingen voor de startende leerplichtambtenaar 

Start je net in het vakgebied of wil je daarin starten, dan heb je baat bij de volgende trainingen:  

 
Wil je meer weten of heb je vragen? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035 – 7 604 850 of info@bestuursacademie.nl.  

Thema's

Thema's