De adviseur omgevingsrecht

Thema's

Thema's

De adviseur omgevingsrecht

Is het omgevingsrecht helemaal jouw ding en werk je graag mee aan een mooie en toekomstbestendige leefomgeving? Groei door tot adviseur omgevingsrecht! In dit artikel lees je wat deze functie inhoudt.
 

De dynamiek in het ruimtelijk domein

De verduurzaming van Nederland, de Omgevingswet die succesvol geïmplementeerd moet worden, een groot tekort aan woningen. Als er één domein is dat voor veel uitdagende vraagstukken staat, dan is dat het ruimtelijke domein wel. En dan heb je ook nog eens te maken met het omgevingsrecht dat niet alleen heel breed is, maar ook continu wijzigt. Werken aan een toekomstgerichte leefomgeving is dus best wel een ingewikkelde opgave. Daarom komt een adviseur omgevingsrecht in elke overheidsorganisatie, van gemeente tot omgevingsdienst, goed van pas!
 

De adviseur omgevingsrecht

Als adviseur omgevingsrecht opereer je binnen het speelveld van vergunningen, beleid en advies. Als burgers, bedrijven, collega’s en andere partijen vragen hebben die betrekking hebben op het omgevingsrecht, dan kunnen ze bij jou terecht. Je zorgt dat je altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen en trends die kansen bieden of juist risico’s vormen in het ruimtelijk domein. Dat doe je vooral door in contact te blijven met de samenleving en externe partijen. Binnen je organisatie geef je adviezen over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van ruimtelijke ordening, maar bijvoorbeeld ook over milieu. Zo geef je advies over het wel of niet verlenen van een bouwvergunning, de haalbaarheid van een omgevingsplan of de aanpassing van beleidsprocessen om verduurzaming te bevorderen.
 

Kennis en competenties

Als adviseur omgevingsrecht moet je onder andere:

  • kennis hebben van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, het Bouwbesluit, de Wet ruimtelijke ordening, de Wet Vergunningverlening, Handhaving en Toezicht en aanverwante wet- en regelgeving;
  • goed zijn in resultaat- en oplossingsgericht denken en werken;
  • een proactieve houding hebben;
  • creatief zijn en lef hebben;
  • over verbindende vaardigheden beschikken.

 

Opleiding Adviseur Omgevingsrecht

Zie jij een functie als adviseur omgevingsrecht wel zitten? In onze opleiding Adviseur Omgevingsrecht leer je alles over het vak. Het omgevingsrecht wordt uitgebreid behandeld. Daarnaast ga je aan de slag met jouw vaardigheden als adviseur. Je verdiept je in de fasen van het adviesproces, oefent met verschillende advies- en veranderstrategieën en gaat aan de slag met beïnvloeden, sturen en samenwerken. Voor meer informatie over deze opleiding kun je contact met ons opnemen via 035 – 7 604 860 of info@bestuursacademie.nl.

Thema's

Thema's