De voordelen van thuiswerken

Thema's

Thema's

De voordelen van thuiswerken

16 maart was de Dag van de Thuiswerker. Op deze dag zijn mensen in het zonnetje gezet die vaak of altijd thuiswerken, ook nu de pandemie voorbij is. Want werken vanuit huis vergt discipline, maar heeft veel voordelen die aandacht verdienen.
 

Dag van de Thuiswerker

De social enterprise Webmastery heeft de Dag van de Thuiswerker in het leven geroepen om iedereen ervan bewust te maken dat thuiswerken een langdurige oplossing kan zijn. Voor medewerkers met een aandoening die het lastiger maakt om naar kantoor te komen én voor mensen zonder aandoening. Vanuit huis werken heeft namelijk veel voordelen, die leiden tot meer tevreden werknemers en minder zieke uitvallers. Welke voordelen dat zijn, lees je hieronder.
 

Een betere concentratie, dus betere werkresultaten

Op kantoor ervaar je al snel een heleboel prikkels. Collega’s staan te kletsen, zetten regelmatig koffie en lopen heen en weer naar vergaderingen of het toilet. Die dynamiek kan leuk en gezellig zijn, maar het vermindert ook je concentratievermogen. Als je een rapport aan het typen bent of een tekst redigeert, sluipt een foutje er zo in als iemand net tegen je begint te praten.

Thuis kun je de stilte opzoeken. En heb je de ruimte, dan kun je een werkplek creëren die perfect is voor jou. Een werkplek die je productiviteit stimuleert. Geef bijvoorbeeld de muren een kleur die rustgevend werkt, zodat je je beter kunt focussen. Bevordert klassieke muziek jouw concentratie? Niemand die er last van heeft als je dit thuis op de achtergrond aanzet. Ook kun je de ramen openzetten voor frisse lucht, zonder dat collega’s het koud krijgen. Of de verwarming juist lekker hoog zetten om het comfortabel voor jezelf te maken. Thuis heb je dus veel invloed op de factoren die voor jezelf een afleiding kunnen vormen.
 

Een betere balans tussen je werk en privéleven is goed voor je gezondheid

In Nederland is de gemiddelde reistijd naar het werk best lang. Zeker door de dagelijkse files die onze nuttige tijd innemen. Zonde! Als je deze reistijd wegneemt heb je er zomaar een tot twee uur op een dag bij die je beter kunt besteden:

  • Je kunt langer slapen om vermoeidheid te verminderen. Dat is meteen bevorderlijk voor je concentratie.
  • Je hebt de tijd om rustig wakker te worden en eventueel de dag te beginnen met een verfrissende wandeling.
  • Je kunt je dag eerder beginnen, zodat je eerder klaar bent en aan het einde van de dag tijd over hebt voor andere dingen.
  • Of je hebt tussen het werk door wat meer tijd voor pauzes waarin je alvast wat huishoudelijke klusjes kunt doen. Dan liggen die in ieder geval niet ook nog op je te wachten als je klaar bent met werken en heb je na je werk nog even tijd om te sporten!

 
Dat je meer tijd overhoudt waarin je kunt gaan sporten of wandelen, is natuurlijk erg goed voor je gezondheid. En als we het dan toch over gezondheid hebben: neem je een langere lunchpauze, dan kun je ook nog gebruikmaken van je volledig uitgeruste keuken om een lekkere salade of andere gezonde maaltijd te maken.
 

Meer flexibiliteit en autonomie

Heb je ‘s ochtends moeite met opstarten en begin je daarom graag een uurtje later? Wil je tussendoor een rondje hardlopen om je hoofd leeg te maken? Of ben je halverwege de middag je concentratievermogen kwijt en pak je liever morgen twee uurtjes extra werk op? Die flexibiliteit heb je als je thuiswerkt. Bovendien zul je minder druk ervaren. Ook als je werk even wat minder goed lukt. Er is namelijk niemand die je op de vingers kijkt. Daarmee vraagt thuiswerken wel om discipline van jou en vertrouwen vanuit je werkgever. Maar werknemers die deze verantwoordelijkheid toevertrouwd krijgen, blijken daar erg blij van te worden. Het is goed voor de motivatie en het werkgeluk!
 

Je hebt tijd om een opleiding via e-learning te volgen

Wil je je overgebleven tijd niet alleen maar gebruiken om te sporten of huishoudelijke klusjes te doen? Dan hebben wij een tip: ontwikkel jezelf op een laagdrempelige manier verder en schrijf je in voor een van onze opleidingen via e-learning. Deze opleidingen volg je via onze online leeromgeving in je eigen tempo waar en wanneer het jou uitkomt. Dus ben je vandaag te druk, maar heb je morgen wel een uurtje over? Dan doe je het gewoon morgen! Je volgt de lessen zelfstandig op basis van het studiemateriaal en de opdrachten die je in de leeromgeving vindt. Wel kun je altijd contact opnemen met je docent of medestudenten voor vragen of inspiratie.

Benieuwd naar ons e-learningaanbod? Je vindt het hier. Voor meer informatie of een opleidingsadvies kun je contact met ons opnemen via 035 – 7 604 850 of info@bestuursacademie.nl.

Thema's

Thema's