5 tips om je concentratie te verbeteren

Thema's

Thema's

5 tips om je concentratie te verbeteren

Heb je tijdens je werk – of tijdens het studeren – regelmatig last van een gebrek aan focus? Je bent niet de enige. Daarom hebben we enkele nuttige tips & tricks voor je op een rijtje gezet.

1. Stel prioriteiten

Je kent ze vast wel, die dagen van e-mails beantwoorden, telefoontjes afhandelen en vergaderingen bijwonen. Aan het einde van de dag ben je helemaal kapot, maar de belangrijkste dingen zijn blijven liggen. Erg effectief was je dus niet. Juist daarom is het stellen van prioriteiten zo belangrijk. Je kunt niet alles doen, dus moet je kiezen. Ga er even voor zitten en zet op papier welke dingen je echt moet doen. Als je eenmaal gekozen hebt, wordt het makkelijker om nee te zeggen tegen andere dingen.

2. Geen social media

Het scrollen door Instagram of Facebook is vaak een fijne afleiding, maar zorgt er ook voor dat je aandachtsspanne kleiner wordt. Ofwel: het kost je steeds meer moeite om je voor langere tijd te concentreren. Dus leg je telefoon weg of zet ‘m op stil. Zo kun je ongestoord aan het werk.

3. Neem voldoende pauze

Pauze nemen: het doet wonderen voor je concentratie. Het voelt heel tegennatuurlijk, want je hebt het daar natuurlijk eigenlijk veel te druk voor. Maar ook je hersenen hebben tijd nodig om alle informatie te verwerken. Zorg er dus voor dat je regelmatig een moment van rust inlast. Ga, als het kan, van je werkplek af. Maak een wandeling of een praatje met een collega en geef jezelf de kans om even te ontspannen.

4. Doe één ding tegelijkertijd

Het is heel verleidelijk om meerdere dingen tegelijkertijd te doen. Dat lijkt heel efficiënt, maar onze hersenen kunnen dat eigenlijk helemaal niet aan. Wanneer je echt productief wilt zijn, kun je beter al je aandacht op één specifieke taak richten. Zo gebruik je je concentratie optimaal.

5. Houd een notitieboekje bij de hand

Ben je geconcentreerd bezig, maar schiet je toch opeens een briljant idee te binnen? Noteer dat dan kort in een notitieboekje en ga daarna verder met waar je mee bezig was. Zo behoud je je focus, maar verlies je ook jouw briljante idee niet uit het oog.  

Thema's

Thema's