Lokale overheden en onderwijsinstellingen slaan handen ineen om ICT-arbeidstekort op te lossen

Thema's

Thema's

Lokale overheden en onderwijsinstellingen slaan handen ineen om ICT-arbeidstekort op te lossen

Nederlandse overheidsinstellingen hebben behoefte aan ICT’ers, het liefst uit de regio en qua karakter passend bij hun organisatie. Maar hoe speel je in op deze lokale vraag naar ICT-professionals? Met de ICT Praktijk Academie!
 

Groot tekort aan ICT-medewerkers

In mei 2020 noemde 27 procent van alle Nederlandse organisaties een tekort aan geschikte ICT-medewerkers een ernstige bedreiging voor hun toekomst. Ook de overheid kampt al jaren met een tekort aan goed opgeleid ICT-personeel. En dat terwijl ICT een steeds belangrijker aandachtsgebied wordt voor overheidsinstellingen. Gestroomlijnde, veilige ICT-systemen zijn tegenwoordig cruciaal om efficiënter te werken en thuiswerken mogelijk te maken.
 

Lokale initiatieven

De lokale vraag naar ICT-personeel kun je het beste regionaal oplossen. Met initiatieven waarbij onderwijsinstellingen en overheden in de regio de handen ineenslaan. Een succesvol voorbeeld daarvan is de ICT Praktijk Academie. Een gezamenlijk project van overheden, ondernemers en opleiders in de omgeving Midden-Holland om studenten een leer-werktraject aan te bieden. In dit geval zijn dat de Gemeente Gouda, Campus Gouda en ondernemersvereniging Gouda Onderneemt. De ICT Praktijk Academie verzorgt de werving, selectie en plaatsing van de studenten bij overheidsinstellingen en bedrijven. De opleidingsinstituten NCOI en Computrain zijn verantwoordelijk voor het IT-opleidingsprogramma. 
 

Werken en leren

De combinatie van werken en leren is ideaal om het lokale tekort aan ICT’ers voor de lange termijn op te lossen. De ICT Praktijk Academie deelt dat inzicht. Daarom staan studenten bij dit initiatief vier dagen op de werkvloer en zitten ze één dag in de lesbanken. De studenten beginnen met een IT-bootcamp van twee maanden, waarin ze de ICT-basisbeginselen leren. Daarna starten ze met hun leer-werktraject. Daarbij krijgen ze intensieve begeleiding en les in kleine groepen van vijftien personen. Studenten ontvangen vanaf hun eerste lesdag een stagevergoeding en hoeven niet te betalen voor de opleiding, want dat doen hun nieuwe werkgevers. De opleiding duurt in totaal vier jaar, waarna studenten het officiële Bachelorgetuigschrift ‘HBO Bachelor Informatica’ ontvangen. 
 

De ideale match 

Hoe vinden regionale overheidsinstellingen een ICT-student die bij ze past – qua karakter, ambitie en vaardigheden? Dat vraagt om nauwe samenwerking tussen deze overheidsinstellingen en opleiders. Ook hier is de ICT Praktijk Academie een mooi voorbeeld. De academie vervult een brugfunctie door op een heel persoonlijke manier studenten aan werkgevers te koppelen. De academie kent de lokale overheden en de studenten. Daardoor weet de ICT Praktijk Academie perfect wat zowel de ICT’ers als werkgevers verwachten en wat bij ze past. De basis voor een ideale match! 
 

Omscholen 

Door de coronacrisis is de vraag naar omscholing toegenomen. Dat biedt kansen voor de ICT-sector om het jarenlang oplopende tekort aan goed opgeleid personeel een halt toe te roepen. Ook op het vlak van omscholing bieden regionale initiatieven zoals de ICT Praktijk Academie uitkomst. Dergelijke projecten richten zich immers niet alleen op doorstromers vanuit het MBO, HAVO of VWO, maar ook op omscholers en herintreders. Zo hebben ze ook het antwoord op de groeiende vraag naar ICT-omscholing. Laagdrempelig, regionaal en passend bij zowel de student als de overheidsinstelling.

Inmiddels worden in meer regio’s dan Midden-Holland initiatieven als de ICT Praktijk Academie opgestart. De ICT Praktijk Academie zelf is onlangs een leer-werktraject gestart in de omgeving Leiden. Daarnaast is de academie in gesprek met overheden, ondernemers en onderwijsinstellingen in andere regio’s zoals de Hogeschool Rotterdam, Haagse Hogeschool en MBO Rijnland. Gezien de langetermijnvoordelen voor overheidsinstellingen en de maatschappij is de kans groot dat we dergelijke, regionale initiatieven het komende jaar op meer plekken in ons land gaan tegenkomen.
 

ICT leer-werktraject in jouw regio

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een ICT leer-werktraject in jouw regio? Dan kun je contact opnemen met Leo Demont via LDemont@computrain.nl of 06 – 54 76 14 26.

Thema's

Thema's