Professionaliseer jezelf tijdens de Actualiteitendag Marktmeester, Marktbeheerders en Beleidsmedewer

Thema's

Thema's

Professionaliseer jezelf tijdens de Actualiteitendag Marktmeester, Marktbeheerders en Beleidsmedewerkers Markten

Op 25 januari 2021 organiseren we een Actualiteitendag Marktmeesters, Marktbeheerders en Beleidsmedewerkers Markten. Docent Maarten de Graaf vertelt je waarom je erbij moet zijn. 
 

Wat wordt er eigenlijk van een marktmeester verwacht?

“Als marktmeester regel je dat de markt goed loopt. Je zorgt dat de markt aantrekkelijk is voor zowel consumenten als marktondernemers. Je laat op de markt regelmatig even je gezicht zien, maar bent daarbuiten ook actief in het onderhouden van contact. Daarbij ben je de ogen en oren van de gemeente. Je neemt continu waar wat er gebeurt op de markt en welke ontwikkelingen zich voordoen. Komt er een storm aan waar maatregelen voor getroffen moeten worden? Of is het aantal bezoekers de laatste tijd erg laag en zijn er daarom een aantal verbeteringen nodig? Dan regel jij dat er actie ondernomen wordt”, vertelt Maarten.
 

Waarom is het bijwonen van de actualiteitendag waardevol?

“Je kunt de markt zien als een bedrijf”, vertelt Maarten. “Een goed bedrijf wordt gerund door professionals met kennis van zaken. Ook een warenmarkt kun je alleen succesvol managen als je het professioneel aanpakt en de juiste kennis bezit. Bij de Bestuursacademie geven we je de instrumenten die je nodig hebt om als marktmeester, -beheerder of beleidsmedewerker invulling te geven aan die professionele aanpak.”

En dat is nodig, want je hebt als marktmeester regelmatig te maken met ontwikkelingen die vragen om een professionele aanpak. Maarten geeft als voorbeelden de coronacrisis en de problematiek van de schaarse vergunningen. “Er zijn geen tekstboeken die beschrijven hoe je met dit soort nieuwe situaties kunt omgaan. Je moet zelf over alles nadenken. Door de coronacrisis werd het bijvoorbeeld belangrijk om de toegevoegde waarde van de markt voor iedereen zichtbaar te maken, om sluiting te voorkomen. Nu vergunningen naar aanleiding van de Europese wetgeving alleen nog maar voor bepaalde tijd mogen worden verstrekt, moet er worden nagedacht over de inhoud en het proces. Voor welk termijn wordt er een vergunning verschaft en onder welke voorwaarden? Wat doen we met de bestaande vergunninghouders en wanneer gaan we vergunningen voor bepaalde tijd verstrekken? Dit soort gebeurtenissen leveren veel gespreksstof op voor een actualiteitendag.”
 

Wat ga je doen tijdens de actualiteitendag?

Tijdens de Actualiteitendag Marktmeesters, Marktbeheerders en Beleidsmedewerkers Markten word je bijgepraat over de laatste ontwikkelingen. Wat is er de afgelopen tijd gebeurd en wat staat je nog te wachten in de toekomst? Je gaat hierover met de docent en medestudenten in gesprek, zodat je samen tot inspirerende ideeën en oplossingen kunt komen en van elkaar kunt leren. “Tijdens deze dag deel ik als docent natuurlijk mijn actuele kennis van het vak, maar het is ook vooral een mooie gelegenheid om gezamenlijk informatie uit te wisselen. Informatie die je mee kunt nemen en gelijk de volgende dag kunt toepassen in de praktijk”, voegt Maarten hieraan toe.
 

Een volledige opleiding tot marktmeester volgen?

Ben je door dit artikel enthousiast geworden over het vak van de marktmeester? Wij bieden ook een volledige Nationale Opleiding tot Marktmeester aan waarin je klaargestoomd wordt voor het vak. Deze opleiding is ook interessant voor de meer ervaren marktmeesters, -beheerders en beleidsmedewerkers die zichzelf verder willen ontwikkelen om dagelijkse vraagstukken succesvol aan te kunnen pakken. 

Voor meer informatie over onze opleidingen kun je contact opnemen met een opleidingsadviseur via 035 – 7 604 850 of info@bestuursacademie.nl

Thema's

Thema's