Ontdek de 4 pijlers van werkgeluk

Ontdek de 4 pijlers van werkgeluk

Gelukkig zijn in uw werk, wie wil dat nou niet? Maar dat is nog helemaal niet zo eenvoudig. Gelukkig wordt er veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Met resultaat. Ontdek welke 4 factoren uw werkgeluk stimuleren en vergroten.

Waarom werkgeluk zo belangrijk is

Gelukkige mensen presteren beter. Ze hebben meer energie, zijn creatiever en leven gezonder. Wie wil dat nou niet? Helemaal omdat u waarschijnlijk veel tijd doorbrengt op uw werk. En dan is het fijn als u het tijdens die uren naar uw zin heeft.

Wat is het PERK-model?

Onderzoekers aan de Universiteit van Californië, Berkeley, hebben geprobeerd antwoord te geven op de vraag hoe mensen meer plezier uit hun werk kunnen halen. Dat bleek nog niet zo eenvoudig, maar uiteindelijk werd er wel een nieuw model ontwikkeld, met daarin de vier belangrijkste pijlers voor het vinden van werkgeluk: Het PERK-model. Het PERK-model zoomt verder in op wat u kunt doen om uw eigen werkgeluk te stimuleren.  

1. Purpose (doel)

Waar komt u ’s ochtends uw bed voor uit? Waar krijgt u energie van? Waar gelooft u in? En hoe wilt u bijdragen aan een betere wereld? Bij purpose draait het erom dat uw dagelijkse werkzaamheden aansluiten bij uw persoonlijke waarden. U doet dingen waar u van houdt en waarin u gelooft. De onderzoekers van Berkeley noemen als voorbeeld het bedrijf Patagonia. Door dit bedrijf wordt veel belang gehecht aan natuurbescherming, een goede balans tussen werk en privé en het gezinsleven. Patagonia maakt daarom gebruik van duurzame materialen, heeft flexibele werktijden voor medewerkers en kinderopvang is op de werkplek geregeld.

2. Engagement (betrokkenheid) Mensen willen zich emotioneel betrokken voelen bij het werk dat ze doen. Volgens de onderzoekers van Berkeley spelen drie elementen bij engagement een rol:

  • Plezier: U heeft leuk contact met collega’s.
  • Autonomie: U heeft de ruimte om zelf te beslissen over uw agenda, uw werkzaamheden en uw persoonlijke ontwikkeling.
  • Opgaan in uw werk: De tijd vliegt en u gaat totaal op in uw werkzaamheden. U kijkt niet om de 5 minuten op de klok om te zien of u al naar huis mag.

3. Resilience (veerkracht)

Hoe gaat u om met tegenslagen en afwijzingen? Kunt u zich aanpassen aan nieuwe omstandigheden? Of piekert u veel? Werknemers hebben veerkracht nodig om met teleurstelling, fouten en afwijzing om te kunnen gaan. Vindt u dat lastig? Dan is het verstandig om aandacht te besteden aan mindfulness. Bij mindfulness bent u zich volledig bewust van uw huidige ervaring. U leeft met aandacht en u richt zich op wat u nu aan het doen bent.

4. Kindness (vriendelijkheid)

Een vriendelijke werkomgeving is erg belangrijk. Dit maakt dat collega’s elkaar helpen, vertrouwen en steunen. Deze eigenschappen leiden niet alleen tot meer werkgeluk, maar ook tot een betere samenwerking.

Aan de slag met uw werkgeluk?

Met deze vier pijlers biedt het PERK-model handvatten om uw werkgeluk te vergroten. Wilt u ook gelukkiger zijn in uw werk? Maar weet u niet precies hoe? Wij hebben een uitgebreid aanbod van trainingen rondom persoonlijke ontwikkeling. Deze vindt u hier. Voor verdere vragen of meer informatie kunt u contact met ons opnemen via: 035 - 7 604 850. Wij helpen u graag een training te vinden die bij u past.