De Nieuwe Planpraktijk onder de Omgevingswet

Aan de slag met de 6 instrumenten van de Omgevingswet

1e startmoment

18-05-2021

Niveau

Training

Duur

3 dagen

Studievormen

Dag

Meer informatie

Download brochure

Erkende opleiding

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

De Omgevingswet gaat grote invloed hebben op de manier van werken binnen de fysieke leefomgeving. In deze training staat centraal hoe je de kerninstrumenten van de Omgevingswet optimaal kunt inzetten en welke veranderingen er zijn in de planprocessen ten opzichte van het huidig omgevingsrecht. Bijzondere aandacht gaat uit naar de decentrale regelgeving, maar ook de algemene regels voor de fysieke leefomgeving binnen de gemeente, waterschappen en provincies komen aan bod. Je leert onder meer op welke manieren je een gebiedsdekkende regeling kunt opstellen en hoe je ermee kunt werken.

Jouw resultaat

Na afloop van deze training kun je je verplaatsen in het gedachtegoed van de Omgevingswet. Tevens kun je zelfstandig een omgevingsvisie opstellen en aansluitend een decentrale regeling vastleggen in een gebiedsdekkende regeling. Je hebt een helder overzicht van het nieuwe stelsel en je weet welke instrumenten je kunt inzetten en welke processen je dient te volgen om een gebiedsdekkende regeling op te stellen.

Aanpak

Tijdens de training wisselen we de nieuwe theorie af met concrete cases, die vanzelfsprekend toegesneden zijn op jouw werkpraktijk. Daarnaast is er voldoende ruimte voor vragen en discussies aan de hand van vraagstukken uit je eigen praktijk.

Incompany

Uiteraard kun je deze training ook incompany volgen. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Je kunt ons bereiken op 035 - 7 604 860 of mail naar incompany@bestuursacademie.nl.

Klassikaal of virtual classroom

Je kunt dit programma klassikaal volgen op een locatie naar keuze. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Geef je de voorkeur aan lessen op vaste tijden, met een docent én digitaal? Dan biedt virtual classroom je de uitkomst. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

Doelgroep

Je bent als projectleider, programmamaker ruimtelijk domein, planmaker of beleidsmedewerker werkzaam bij het Rijk of een gemeente, provincie, waterschap of adviesbureau. Ook als je vanuit een andere uitvoerende functie gaat werken met de Omgevingswet is deze training geschikt voor jou.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Programma

In deze training komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Uitgangspunten van de Omgevingswet
 • Welke wetten gaan er op in de Omgevingswet?
 • Overheids- en burgerparticipatie en de Omgevingswet
 • Hoofdlijnen van de Omgevingswet
 • De 6 kerninstrumenten van de Omgevingswet
 • Planprocessen en de Omgevingswet
 • (Samen)werken aan de omgevingsvisie zowel integraal als regionaal
 • Rolverdeling burgers/bedrijven en gemeenten bij zorgplichten
 • Verschil tussen bestemmingsplan en omgevingsplan
 • Decentrale regelgeving voor gemeenten, waterschappen en provincies
 • Werken met een gebiedsdekkende regeling
 • Juridische procedures in de Omgevingswet
 • Ontheffingsbevoegdheid buitengebied (GS) en Planverplichting GRP vervalt
 • Digitaal stelsel Omgevingswet
 • Voorbeelden van casuïstiek

Certificaat

Na afloop van de training ontvang je het certificaat van deelname ‘De Nieuwe Planpraktijk onder de Omgevingswet’ van Bestuursacademie Nederland.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Data en plaatsen

Deze training De Nieuwe Planpraktijk onder de Omgevingswet duurt 3 dagen.

Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kosten tot 01 september 2021

Bij dag variant, bij betaling in 1 termijn

Inschrijfgeld
€ 35,-
Trainingskosten
€ 1.249,-
Trainingsmateriaal
€ 50,-
Arrangementen (Food & Beverage)
€ 75,-
Locatiekosten
€ 88,50
Reprorechten
€ 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 1.512,50
Kosten vanaf 01 september 2021

Bij dag variant, bij betaling in 1 termijn

Inschrijfgeld
€ 35,-
Lesgeld
€ 1.249,-
Studiemateriaal
€ 50,-
Arrangementen (Food & Beverage)
€ 75,-
Locatiekosten
€ 88,50
Reprorechten
€ 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 1.512,50
Wil jij een kostenoverzicht in jouw mailbox ontvangen?
Kostenoverzicht aanvragen

Locatie- en arrangementskosten 

Bestuursacademie Nederland regelt voor jou een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch begrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw). Een aantal programma’s hebben ook een avondprogramma. In dat geval wordt er een diner en/of hotelovernachting voor je verzorgd. De kosten hiervoor bedragen € 25,50 (excl. btw) voor het diner en € 100,- (excl. btw) voor de hotelovernachting. 

Reprorechten en hand-outs 

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw 

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je jouw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten, arrangementskosten en het diner zijn altijd belast met 9% btw. 

De btw op arrangementskosten en het diner is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

De Nieuwe Planpraktijk onder de Omgevingswet

Aan de slag met de 6 instrumenten van de Omgevingswet

1e startmoment

18-05-2021

Niveau

Training

Duur

3 dagen

Studievormen

Dag

Meer informatie

Download brochure

Erkende opleiding

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs geven je graag deskundig advies op basis van jouw loopbaan en leerdoelen. Je kunt ons telefonisch bereiken, via WhatsApp of e-mail. Ma t/m Vrij 08:00 – 18:00 uur.

Ben je op zoek naar opleidingsadvies?

Kom gezellig langs voor een kop koffie/thee en bespreek je wensen met een van onze opleidingsadviseurs. Krijg antwoord op je vragen en ga met een helder opleidingsadvies de deur uit.
Zien we je dan?

Ervaringen & beoordelingen van onze studenten

Lees hier hoe onze studenten de opleidingen van Bestuursacademie Nederland ervaren en beoordelen.