Grondverwerving en Schadevergoedingen

Erkend door LRGD en NVR

1e startmoment

14-10-2021

Niveau

HBO niveau

Duur

11 maanden

Studievormen

Dag

Meer informatie

Download brochure

Erkende opleiding

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Wil je meer inzicht in het handelen bij grondtransacties? Dan is deze opleiding de juiste keuze. Je leert onder meer de beginselen van schades taxeren en hoe je privaat- en publiekrechtelijke belemmeringen kunt wegnemen. De opleiding is een veelgevraagde basis voor functionarissen die zich bezighouden met grondaankopen, andere onroerendgoedactiviteiten en bestuursrechtelijke schadevergoedingen. De opleiding wordt zeer gewaardeerd door deelnemers vanwege de aansluiting op de dynamische praktijk door de inzet van de ervaren en deskundige docenten. Deze opleiding wordt verzorgd in samenwerking met onze businesspartner NCOI.

Doel en opzet

In het eerste deel van de opleiding ligt de focus op het algemeen en ruimtelijk bestuursrecht. Zo ga je bijvoorbeeld in op de Omgevingswet. Het tweede deel gaat in op taxatieleer, onteigening, planschade en nadeelcompensatie. Het programma wordt verzorgd door uiterst ervaren en deskundige docenten die zelf in de praktijk werkzaam zijn. Zij helpen je de theorie met de praktijk te verbinden. Het speciaal ontwikkelde studiemateriaal gaat in op de actuele trends op het gebied van grondaankopen en bestuursrechtelijke schadevergoedingen.

Vooropleiding

Dit programma wordt op HBO-niveau verzorgd. Voor dit programma geldt dat je de modules Privaatrecht en Publiekrecht uit de Basistheorie Vastgoeddeskundige moet hebben gevolgd.

Klassikaal

Je volgt de bijeenkomsten uit dit programma klassikaal op een locatie naar keuze. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

Doelgroep

Rentmeesters, makelaars, notarissen, taxateurs of advocaten die zich persoonlijk willen ontwikkelen, een carrièreswitch gaan maken of meer diepgang willen. Daarnaast is de opleiding ook zeer geschikt voor personen die werkzaam zijn binnen overheden of bij grote beheerders van gronden en/of leidingnetwerken (bijvoorbeeld Shell, NAM, TenneT).

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Programma

In dit programma komen de volgende onderwerpen aan bod:

Algemeen en ruimtelijk bestuursrecht

(8 bijeenkomsten)

 • Planologisch kader
 • Ruimtelijke ordening
 • Algemene wet bestuursrecht (Awb)
 • Ruimtelijk bestuursrecht
 • Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (WABO)
 • Omgevingswet

Verdieping recht

(6 bijeenkomsten)

 • Onderhandelen koop
 • Verbintenissenrecht
 • Goederenrecht
 • Bijzondere overeenkomsten: koop, huur en pacht

Taxatieleer

(12 bijeenkomsten)

 • Taxatieleer: algemeen
 • Taxatieleer: vermogensschade
 • Taxatieleer: inkomensschade
 • Taxatieleer: bijkomende schade
 • Grondexploitatie

Onteigening

(6 bijeenkomsten)

 • Onteigeningsprocedure
 • Administratieve onteigening
 • Gerechtelijke onteigening

Planschade en nadeelcompensatie

(6 bijeenkomsten)

 • Inbrengwaarde
 • Planschade
 • Nadeelcompensatie

Diploma

Elke module sluit je af met een digitaal examen. Het voordeel van een digitaal examen is dat je zelf kunt bepalen waar en wanneer je het examen doet. Daarnaast werk je aan een eindopdracht. Heb je voor alle onderdelen een voldoende resultaat behaald, dan ontvang je het diploma ‘Grondverwerving en Schadevergoedingen’.

De opleiding Grondverwerving en Schadevergoedingen is erkend door het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT, zie www.nrvt.nl), het Landelijk Register Gerechtelijk Deskundigen (LRGD, zie www.lrgd.nl) en de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Rentmeesters (NVR, zie www.rentmeesternvr.nl).

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Data en plaatsen

De opleiding duurt 11 maanden. Deze dagopleiding bestaat uit 19 lesdagen van 09.30 uur tot 16.30 uur. De eerste bijeenkomst kent ook een avondprogramma.

Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten dag variant, bij betaling in 1 termijn

Inschrijfgeld
€ 100,-
Lesgeld
€ 10.875,97
Studiemateriaal
€ 870,-
Examenkosten
€ 1.050,-
Arrangementen (Food & Beverage)
€ 475,-
Reprorechten
€ 15,-
Diner
€ 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 13.400,97
Wil jij een kostenoverzicht in jouw mailbox ontvangen?
Kostenoverzicht aanvragen

Locatie- en arrangementskosten 

Bestuursacademie Nederland regelt voor jou een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch begrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw). Een aantal programma’s hebben ook een avondprogramma. In dat geval wordt er een diner en/of hotelovernachting voor je verzorgd. De kosten hiervoor bedragen € 25,50 (excl. btw) voor het diner en € 100,- (excl. btw) voor de hotelovernachting. 

Reprorechten en hand-outs 

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw 

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaalt je jouw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten, arrangementskosten en het diner zijn altijd belast met 9% btw. 

De btw op arrangementskosten en het diner is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

Grondverwerving en Schadevergoedingen

Erkend door LRGD en NVR

1e startmoment

14-10-2021

Niveau

HBO niveau

Duur

11 maanden

Studievormen

Dag

Meer informatie

Download brochure

Erkende opleiding

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs geven je graag deskundig advies op basis van jouw loopbaan en leerdoelen. Je kunt ons telefonisch bereiken, via WhatsApp of e-mail. Ma t/m Vrij 08:00 – 18:00 uur.

Ben je op zoek naar opleidingsadvies?

Kom gezellig langs voor een kop koffie/thee en bespreek je wensen met een van onze opleidingsadviseurs. Krijg antwoord op je vragen en ga met een helder opleidingsadvies de deur uit.
Zien we je dan?

Ervaringen & beoordelingen van onze studenten

Lees hier hoe onze studenten de opleidingen van Bestuursacademie Nederland ervaren en beoordelen.