Advies op maat

Wij zijn telefonisch bereikbaar:
Ma t/m Do: 08:00 - 18:00 uur
Vr: 08.00 - 17.00 uur
WhatsApp: 10.00 - 16.00 uur

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van uw huidige loopbaan en uw leerdoelen geven wij u graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan
Algemeen

Veel politici en beleidsmakers gaan er nog steeds van uit dat burgers rationele keuzen maken. Maar in veel gevallen blijkt dat helemaal niet waar te zijn. Dit is precies waar nudging op inspeelt. Bij nudging geeft u mensen een duwtje in de goede richting door het gewenste gedrag aantrekkelijk te maken. Maar wanneer kunt u deze methode het beste gebruiken? Welke instrumenten zet u in? En hoe kunt u als overheid de burger bij het maken van keuzen een zetje in de rug geven zónder de autonomie van de burger uit het oog te verliezen? Deze en soortgelijke vragen worden tijdens deze inspirerende training besproken.

Uw resultaat

Na afloop van deze training weet u wat nudging is en hoe u dit kunt toepassen. Daarnaast weet u hoe u nudging kunt gebruiken als instrument om keuzen te beïnvloeden. U bent zich bewust van de waarde van nudging, maar kent ook de ethische bezwaren.

Doelgroep

De training is bedoeld voor beleidsmakers die hun gereedschapskist voor het maken van beleid willen uitbreiden. Voor leidinggevenden en mensen in een managende functie. Ook kan deze training een interessante aanvulling zijn voor communicatieprofessionals.

Aanpak

In de training leert u hoe nudging deel uit kan maken van uw professionele repertoire. We onderzoeken hoe de overheid de burger bij het maken van keuzen een ‘nudge’, ofwel een zetje in de rug, kan geven zónder de autonomie van de burger uit het oog te verliezen. Ter ondersteuning maken we in de training tegelijkertijd kennis met een set invloedstactieken waarmee actieve betrokkenheid, gehoorzaamheid en weerstand in gedragsbeïnvloeding bewust kunnen worden gepland en in hoge mate voorspeld. U verdiept u in deze leerroute stapsgewijs door casuïstiek, praktijkoefeningen en opdrachten.

Incompany

Uiteraard kunt u deze training ook incompany volgen. Wilt u hier meer informatie over? Neem dan contact met ons op.

Studieprogramma

Programma

Tijdens deze training komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Slow en fast thinking

 • Nudging: wat is dat precies? Wat is het vooral ook niet?
 • Liberaal paternalisme als uitgangspunt
 • Nudging en keuzemanipulatie
 • Case

Invloed en ethiek

 • Nudging in ethisch perspectief
 • Behavior economy
 • Default options
 • ‘Evil Nudges’
 • Nudging als instrument om keuzen te verbeteren
 • Case

Denken als winkelier

 • Nudging: kleine veranderingen maken een groot verschil
 • Practicum probleemgestuurd werken
 • Het slimme onbewuste

Keuzearchitectuur

 • Practicum werken met nudging in beleidsontwikkeling: aan de slag
 • Presentaties Keuzearchitectuur en Nudgeontwerp, 3 cases
 • Best practices
 • Testlab: De relatie tussen nudging en behavior economics

Terugkomdag

 • Belofte en beleid
 • Hete hangijzers
 • Nudging als bruikbare invloedsinterventie: ongekende mogelijkheden?

Certificaat

Na afloop van de training ontvangt u het certificaat van deelname ‘Nudging’ van Bestuursacademie Nederland.

Lesplanning

Data en plaatsen

Deze training duurt 3 dagen.

Kijk voor de actuele trainingsdata en locaties op www.bestuursacademie.nl.

De door u gekozen opleiding/training heeft verschillende startmomenten. Kies hier de maand waarin u wilt starten.

Bij Bestuursacademie Nederland kunt u kiezen uit 4 verschillende studievarianten. Er is dus altijd een variant die bij u past. U kunt kiezen voor de dagopleiding, de zaterdagopleiding, de avondopleiding of e-Learning (thuisstudie). Kies hier welke variant u wilt volgen.

Bestuursacademie Nederland is een landelijk opleidingsinstituut en kent een zeer groot aantal opleidingsplaatsen. Er is er dus altijd een opleiding bij u in de buurt. Kies hier de gewenste locatie voor uw opleiding/training.

Startdatum

Variant

Dag

Locatie

September 2018 Dag Donderdag Regio Utrecht

Startdatum

Variant

Dag

Locatie

December 2018 Dag Dinsdag Regio Utrecht

Startdatum

Variant

Dag

Locatie

Maart 2019 Dag Donderdag Regio Utrecht

Startdatum

Variant

Dag

Locatie

Juni 2019 Dag Dinsdag Regio Utrecht
Kostenspecificatie

Kosten

Inschrijfgeld € 35,-
Trainingskosten € 1.129,-
Trainingsmateriaal € 50,-
Arrangementen (Food & Beverage) € 75,-
Locatiekosten € 88,50
Reprorechten € 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW) € 1.392,50

Kosten

Inschrijfgeld: € 35,-
Trainingskosten: € 1.129,-
Trainingsmateriaal: € 50,-
Reprorechten: € 15,-
Locatie- en arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Locatie- en arrangementskosten 

Bestuursacademie Nederland regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch begrepen. De arrangementskosten bedragen 
€ 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw). Een aantal programma’s hebben ook een avondprogramma. In dat geval wordt er een diner en/of hotelovernachting voor u verzorgd. De kosten hiervoor bedragen € 25,50 (excl. btw) voor het diner en € 100,- (excl. btw) voor de hotelovernachting. 

Reprorechten en hand-outs 

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw 

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten, arrangementskosten en het diner zijn altijd belast met 6% btw. 

De btw op arrangementskosten en het diner is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Advies op maat

Wij zijn telefonisch bereikbaar:
Ma t/m Do: 08:00 - 18:00 uur
Vr: 08.00 - 17.00 uur
WhatsApp: 10.00 - 16.00 uur

Laatste nieuws

Vraag gratis aan
Vraag gratis aan

Laatste nieuws

Vraag gratis aan

Laatste nieuws

Onze website maakt gebruik van cookies.

Accepteren