Leergang Strategisch Adviseren in de Publieke Sector

Groei uit tot strategisch adviseur

Groei uit tot strategisch adviseur
Beleid (Vak)opleiding
7 Maanden Dag 1 Regio Bekijk kostenspecificatie
Download brochureKostenoverzicht aanvragenDirect inschrijven035 - 7 604 850 06 - 829 093 68

Advies op maat

Wij zijn telefonisch bereikbaar:
Ma t/m Do: 08:00 - 18:00 uur
Vr: 08.00 - 17.00 uur
WhatsApp: 10.00 - 16.00 uur

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van uw huidige loopbaan en uw leerdoelen geven wij u graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan
Algemeen

Uw organisatie heeft steeds vaker te maken met multidimensionale vraagstukken: verschillende vakdisciplines, diverse in- en externe stakeholders met uiteenlopende belangen en visies. Het bestuur verwacht van u dat u adviseert over deze complexe vraagstukken. Dat u adviezen geeft die verder reiken dan uw eigen vakgebied. Dat u daarbij trends en ontwikkelingen integreert om te komen tot een route die zorgt dat beoogde effecten daadwerkelijk behaald worden. Daarbij zijn er verschillende scenario’s en oplossingen mogelijk. Kortom: u moet strategisch adviseren. In deze stevige opleiding werkt u actief aan persoonlijke vaardigheden, zoals het uitoefenen van invloed, overtuigingskracht, het verwerven van draagvlak, creativiteit en flexibiliteit. Wij reiken u nieuwe inzichten en instrumenten aan en u verscherpt uw analytisch vermogen. U verstevigt hierdoor uw rol als strategisch adviseur en bouwt deze verder uit.

Doelgroep

U bent een ervaren adviseur in de publieke sector. U wilt, door uw houding en handelen te ontwikkelen, doorgroeien naar een volwaardig strategisch adviseur. U beschikt over reflectief vermogen, een open leerhouding, voldoende commitment om het traject te volgen en academisch werk- en denkniveau.

Doel en opzet

Na afloop van deze opleiding kunt u zich overtuigend profileren en positioneren in complexe adviestrajecten. U kent uw eigen adviseursprofiel en u kunt uw kracht doeltreffend inzetten bij uiteenlopende situaties. U beheerst verschillende analyse-instrumenten waarmee u vraagstukken op strategisch niveau multidimensionaal kunt analyseren. Daarnaast kunt u verschillende advies- en invloedstijlen hanteren om op een dieper niveau draagvlak te creëren. Zo kunt u het adviesproces in een complexe omgeving met uiteenlopende belangen tot een goed resultaat brengen en weet hoe u adviesopdrachten projectmatig aan kunt pakken. Bovendien herkent u de verschillende arena’s in het politiek-bestuurlijke krachtenveld en kunt u hierin effectief opereren.

Na aanmelding vult u een intakeformulier in waarin uw verwachtingen worden afgestemd. Onderdeel van de opleiding is het verrichten van een praktijkopdracht. Deze presenteert u op de slotdag. Een belangrijk onderdeel van de opleiding is leren van elkaar. De opleiding bevat daarom verschillende (begeleide en zelfstandige) intervisiemomenten.

Vooropleiding

Om aan deze opleiding deel te kunnen nemen moet u minimaal over een academisch werk- en denkniveau beschikken. Deze opleiding wordt verzorgd op WO-niveau.U heeft minimaal 3 jaar ervaring in uw adviesfunctie.

Voorbereiding en studiebelasting

Afhankelijk van uw vooropleiding en werkervaring moet u rekening houden met een studiebelasting van ongeveer 5-7 uur per dagbijeenkomst.

Online leeromgeving

Ons studiemateriaal is altijd actueel en sluit perfect aan op onze exameneisen. Alles wat u nodig heeft voor uw studie, vindt u in onze moderne online leeromgeving. U vindt hier lesvoorbereidingen, opdrachten en aanvullende informatie. Ook kunt u communiceren met uw medecursisten en docent.

Incompany

Uiteraard kunt u deze opleiding ook incompany volgen. Wilt u hier meer informatie over? Neem dan contact met ons op.

Studieprogramma

Programma

In dit programma komen de volgende onderwerpen aan bod:

Strategisch adviseren

(2 dagbijeenkomsten)

 • Adviseren in een politieke omgeving
 • Profiel van een strategisch adviseur
 • Opfrismoment: rollen van adviseurs en fases in het adviesproces
 • Opfrismoment: basisvaardigheden: contact maken, vraag-, luister- en interviewtechnieken, leiden van gesprekken en interventieniveaus
 • Uw praktijkopdracht: opdrachtformulering en randvoorwaarden
 • Communicatiestijlen en beïnvloeden
 • Creatief denken

Positionering van de strategisch adviseur

(2 dagbijeenkomsten)

 • Strategisch adviseren:
 • multidimensionaal kijken
 • analysemodellen
 • de politieke context
 • krachtenveldanalyse
 • Positionering en profilering als strategisch adviseur
 • Adviesstijlen en eigen adviesprofiel:
 • uw drijfveren in beeld (Profile Dynamics)
 • situationeel adviseren
 • adviesstijlen

Scenarioplanning

(2 dagbijeenkomsten)

 • Ontstaan en ontwikkeling scenarioplanning
 • Kiezen voor het ontwikkelen van scenario’s
 • Toekomstscenario’s, wanneer wel of niet?
 • Werken vanuit methoden en technieken
 • Keuzen en consequenties
 • Van scenario’s naar huidige activiteiten en strategie

Verandermanagement

(2 dagbijeenkomsten)

 • Verandertheorieën
 • Beweging en commitment creëren in veranderprocessen
 • Faciliteren van groepsprocessen
 • Het omgaan met weerstand
 • De strategisch adviseur als verandermanager

Proces- en programmamanagement

(2 dagbijeenkomsten)

 • Regisseren en managen van ontwikkelprocessen
 • Het toepassen van procesmanagement (voor- en nadelen)
 • De procesarchitect en zijn competenties
 • Programmaorganisatie versus ‘staande’ organisatie
 • Ambtelijk en bestuurlijk opdrachtgeverschap
 • Programmasturing als reguliere werkwijze
 • Werken met programmainstrumenten
 • Rollen van de programmamanager

Politieke game en slotdag

(2 dagbijeenkomsten)

 • Politieke game
 • Presentatie opdrachten
 • Evaluatie en afsluiting

Diploma

Deze opleiding wordt afgesloten met een integrale eindopdracht. Als u deze met een voldoende resultaat afrondt, ontvangt u het diploma ‘Leergang Strategisch Adviseren in de Publieke Sector’ van Bestuursacademie Nederland.

Lesplanning

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 7 maanden en wordt aangeboden in een dagvariant. Deze opleiding heeft 12 bijeenkomsten en bestaat uit 6 modules die in een vaste volgorde worden doorlopen. De modules volgt u op 2 aaneengesloten dagen. Op dag 1 is er een avondprogramma en voor een hotelovernachting wordt gezorgd. Bij de modules met aaneengesloten dagen is dag 1 van 09.30 uur tot 20.00 uur. Dag 2 start om 09.00 uur en rond 16.30 uur is het programma afgelopen.

De door u gekozen opleiding/training heeft verschillende startmomenten. Kies hier de maand waarin u wilt starten.

Bij Bestuursacademie Nederland kunt u kiezen uit 4 verschillende studievarianten. Er is dus altijd een variant die bij u past. U kunt kiezen voor de dagopleiding, de zaterdagopleiding, de avondopleiding of e-Learning (thuisstudie). Kies hier welke variant u wilt volgen.

Bestuursacademie Nederland is een landelijk opleidingsinstituut en kent een zeer groot aantal opleidingsplaatsen. Er is er dus altijd een opleiding bij u in de buurt. Kies hier de gewenste locatie voor uw opleiding/training.

Startdatum

Variant

Dag

Locatie

September 2018 Dag Woensdag Epe

Startdatum

Variant

Dag

Locatie

Maart 2019 Dag Woensdag Epe
Kostenspecificatie

Kosten

Inschrijfgeld € 35,-
Cursusgeld € 6.299,-
Studiemateriaal € 160,-
Eindopdracht € 295,-
Arrangementen (Food & Beverage) € 300,-
Locatiekosten € 354,-
Reprorechten € 15,-
Diner € 127,50
Hotelovernachting € 500,-
Totaalprijs (exclusief BTW) € 8.085,50

Kosten

Inschrijfgeld: € 35,-
Cursusgeld: € 6.299,-
Studiemateriaal: € 160,-
Eindopdracht: € 295,-
Reprorechten: € 15,-
Diner: € 127,50
Hotelovernachting: € 500,-
Hotel-, locatie- en arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Bovenstaande bedragen zijn op basis van betaling ineens waarbij 8% korting inbegrepen is. U kunt deze opleiding ook in 2 of 7 termijnen betalen.

Locatie- en arrangementskosten 

Bestuursacademie Nederland regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch begrepen. De arrangementskosten bedragen 
€ 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw). Een aantal programma’s hebben ook een avondprogramma. In dat geval wordt er een diner en/of hotelovernachting voor u verzorgd. De kosten hiervoor bedragen € 25,50 (excl. btw) voor het diner en € 100,- (excl. btw) voor de hotelovernachting. 

Reprorechten en hand-outs 

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw 

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten, arrangementskosten en het diner zijn altijd belast met 6% btw. 

De btw op arrangementskosten en het diner is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Advies op maat

Wij zijn telefonisch bereikbaar:
Ma t/m Do: 08:00 - 18:00 uur
Vr: 08.00 - 17.00 uur
WhatsApp: 10.00 - 16.00 uur

Laatste nieuws

Vraag gratis aan
Vraag gratis aan

Laatste nieuws

Vraag gratis aan

Laatste nieuws

Onze website maakt gebruik van cookies.

Accepteren