Financiën, Planning en Control bij de Lokale Overheid (FILOK)

Raak vertrouwd met de achtergronden van de financiële praktijk

Raak vertrouwd met de achtergronden van de financiële praktijk
Bedrijfsvoering (Vak)opleiding
9 Maanden Dag 8 Regio's
Download brochureKostenoverzicht aanvragenDirect inschrijven035 - 7 604 850 06 - 829 093 68

Advies op maat

Wij zijn telefonisch bereikbaar:
Ma t/m Do: 08:00 - 18:00 uur
Vr: 08.00 - 17.00 uur
WhatsApp: 10.00 - 16.00 uur

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van uw huidige loopbaan en uw leerdoelen geven wij u graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan
Algemeen

Om maatschappelijke effecten te bereiken moet iedere gemeente en provincie zijn financiën op orde hebben. De afdeling Financiën speelt daarin een cruciale rol. Zij zijn verantwoordelijk voor het verkrijgen, verdelen, betalen en verantwoorden van de financiële middelen. Dat vraagt van de medewerkers van de afdeling Financiën naast algemene kennis van financiën, planning en control ook specifieke kennis van de regelgeving die voor gemeenten en provincies geldt. In deze opleiding verdiept u zich in de financiële functies bij de overheid en krijgt u specifieke kennis van het BBV en controlling binnen gemeenten en provincies.

Doelgroep

U bent net gestart of u gaat binnenkort starten als financieel beleidsmedewerker of planning- en controlmedewerker op een afdeling Financiën bij de lokale overheid.

Vooropleiding

U heeft een bedrijfseconomische of administratieve opleiding afgerond (HBO-niveau). Om uw werk binnen de lokale overheid goed te kunnen uitvoeren is theoretische kennis van de financiële praktijk van lokale overheden gewenst. Deze opleiding verzorgen wij op HBO-niveau.

Doel en opzet

Theorie en praktijk zijn in deze opleiding nauw met elkaar verweven. U kunt zelf praktijkvoorbeelden en cases aandragen. Op deze manier wordt de opleiding optimaal afgestemd op de praktijk en kunt u uw kennis en vaardigheden direct toepassen binnen uw eigen werksituatie.

In de opleiding raakt u vertrouwd met de achtergronden van de huidige financiële praktijk. Ook heeft u (meer) inzicht in het beleids- en beheerinstrumentarium voor een financiële functie. Dat geldt onder meer voor het Besluit begroting en verantwoording, de hoofdlijnen van de planning-en-controlcyclus, het begrotingsproces, de programmabegroting en btw. Daarnaast is er aandacht voor treasury en risicomanagement. Na afloop van deze opleiding bent u helemaal thuis in de (financiële) wereld van de lokale overheid.

Voorbereiding en studiebelasting

Afhankelijk van uw vooropleiding en werkervaring moet u rekening houden met een studiebelasting van ongeveer 5-7 uur per dagbijeenkomst.

Online leeromgeving

Ons studiemateriaal is altijd actueel en sluit perfect aan op de exameneisen. Alles wat u nodig heeft voor uw studie vindt u in onze moderne online leeromgeving. U vindt hier lesvoorbereidingen, opdrachten en aanvullende informatie. Ook kunt u communiceren met medestudenten en uw docent.

Studieprogramma

Programma

Tijdens deze opleiding worden de volgende onderwerpen behandeld:

Oriëntatie financiën

(4 dagbijeenkomsten)

 • Hoe werkt de gemeente?
 • Inleiding financiën algemeen
 • Algemene uitkering
 • Basis belastingen

BBV en financiën

(4 dagbijeenkomsten)

 • Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten (BBV)
 • Verordening ex 212, 213 en 213a Gemeentewet
 • Hoofdlijnen planning en control
 • Meerjarenraming
 • Begroting en uitvoeringsinformatie
 • Rapportages
 • Jaarstukken en uitvoeringsinformatie
 • Informatievoorziening: waar staat uw gemeente en informatie voor derden (IV3)
 • Balans en exploitatie
 • Reserves en voorzieningen
 • Investering en financiering

Controlling

(4 dagbijeenkomsten)

 • Accountscontrole en rechtmatigheid
 • Onderzoek naar doelmatigheid
 • Rekenkamer en doeltreffendheid
 • Budgettering
 • Treasury
 • Risicomanagement
 • Inleiding vennootschapsbelasting
 • Inleiding btw en BTW-compensatiefonds

Diploma

U sluit de modules Oriëntatie financiën en BBV en financiën af met een digitaal examen. De module Controlling rondt u af met een praktijkgerichte opdracht. Wanneer u voor alle onderdelen een voldoende heeft behaald, ontvangt u het diploma ‘Financiën, Planning en Control bij de Lokale Overheid (FILOK)’ van Bestuursacademie Nederland.

Lesplanning

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 9 maanden. De opleiding wordt in een dagvariant aangeboden. Deze dagopleiding heeft 12 bijeenkomsten van 09.30 uur tot 16.30 uur.

De door u gekozen opleiding/training heeft verschillende startmomenten. Kies hier de maand waarin u wilt starten.

Bij Bestuursacademie Nederland kunt u kiezen uit 4 verschillende studievarianten. Er is dus altijd een variant die bij u past. U kunt kiezen voor de dagopleiding, de zaterdagopleiding, de avondopleiding of e-Learning (thuisstudie). Kies hier welke variant u wilt volgen.

Bestuursacademie Nederland is een landelijk opleidingsinstituut en kent een zeer groot aantal opleidingsplaatsen. Er is er dus altijd een opleiding bij u in de buurt. Kies hier de gewenste locatie voor uw opleiding/training.

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Februari 2018 Dag Woensdag Amsterdam

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Februari 2018 Dag Woensdag Eindhoven

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Februari 2018 Dag Woensdag Rotterdam

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Februari 2018 Dag Woensdag Utrecht

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Februari 2018 Dag Woensdag Zwolle

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Februari 2018 Dag Woensdag Arnhem

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Februari 2018 Dag Woensdag Den Haag

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

Februari 2018 Dag Woensdag Groningen
Kostenspecificatie

Kosten

Inschrijfgeld € 35,-
Cursusgeld € 3.499,-
Studiemateriaal € 200,-
Examenkosten € 585,-
Locatiekosten € 354,-
Arrangementen (Food & Beverage) € 300,-
Totaalprijs (exclusief BTW) € 4.973,-

Kosten

Inschrijfgeld: € 35,-
Cursusgeld: € 3.499,-
Studiemateriaal: € 200,-
Examenkosten: € 195,- (per module)
Locatie- en arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

U kunt deze opleiding ook in 3 termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Locatie- en arrangementskosten 

Bestuursacademie Nederland regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch begrepen. De arrangementskosten bedragen 
€ 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw). Een aantal programma’s hebben ook een avondprogramma. In dat geval wordt er een diner en/of hotelovernachting voor u verzorgd. De kosten hiervoor bedragen € 25,50 (excl. btw) voor het diner en € 100,- (excl. btw) voor de hotelovernachting. 

Reprorechten en hand-outs 

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw 

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten, arrangementskosten en het diner zijn altijd belast met 6% btw. 

De btw op arrangementskosten en het diner is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Ervaringen

Gemiddelde beoordeling op basis van 4 ervaringen

7,9
Financiën, Planning en Control bij de Lokale Overheid (FILOK)
7,5 10

Heel goede docenten uit de praktijk, prima materiaal. De locatie bij de Meern vind ik onhandig.

Financiën, Planning en Control bij de Lokale Overheid (FILOK)
8 10

docenten goed, locatie goed, studiemateriaal goed en tijdig verstuurd. - Sheets op e-connect wijken af van sheets tijdens de les.

Financiën, Planning en Control bij de Lokale Overheid (FILOK)
8 10

Lessen worden erg enthousiast door leraren gegeven. Veel wisselwerking tussen leraren en studenten. Locatie Meern is niet makkelijk bereikbaar.

Financiën, Planning en Control bij de Lokale Overheid (FILOK)
8 10

Bij elk college is er te weinig tijd om alle sheets te behandelen. De ervaringen van de docenten uit de praktijk zijn prettig. De locatie in de Meern is niet prettig qua reistijd met ov en auto.

Advies op maat

Wij zijn telefonisch bereikbaar:
Ma t/m Do: 08:00 - 18:00 uur
Vr: 08.00 - 17.00 uur
WhatsApp: 10.00 - 16.00 uur

Vraag gratis aan

Laatste nieuws

Laatste nieuws

Vraag gratis aan
Vraag gratis aan

Laatste nieuws

Onze website maakt gebruik van cookies.