Goede gezondheidszorg is niet vanzelfsprekend

Thema's

Thema's

Goede gezondheidszorg is niet vanzelfsprekend

Op 7 april is het Wereldgezondheidsdag. Elk jaar weer een mooi moment om te analyseren hoe we de gezondheidszorg kunnen verbeteren. Want hoe goed de zorg in Nederland ook is, het kan altijd nog beter. Help jij mee?

Wat houdt de Wereldgezondheidsdag in?

De World Health Organization (WHO) organiseert elk jaar op 7 april Wereldgezondheidsdag. Op deze dag vieren we gezondheid, maar vragen we ook aandacht voor een betere gezondheidszorg in de hele wereld. De helft van de wereldbevolking krijgt namelijk niet de zorg die nodig is. Ook komen er elk jaar zo’n 100 miljoen mensen in de armoede terecht, omdat zij de zorg uit eigen zak moeten betalen. De WHO zet zich met behulp van Wereldgezondheidsdag in voor een wereld waarin iedereen de kans heeft om gebruik te maken van de basiszorg waar en wanneer dat nodig is. 

Gezondheidszorg in Nederland 

Ten opzichte van andere landen hebben we in Nederland een sterk zorgsysteem dat gericht is op primaire zorg voor iedereen. Het borgen van een goede kwaliteit, betaalbaarheid en preventie van ziekten en daarmee zorggebruik vinden we heel belangrijk. Maar zelfs ons systeem begint onder druk te staan. Dat komt door een steeds grotere groep ouderen en chronisch zieken. Om de goede kwaliteit en toegankelijkheid van onze zorg te behouden (of te verbeteren), komt de focus nu vaker te liggen op zelfredzaamheid. We doen ons best om te zorgen dat mensen zo lang mogelijk gezond en zelfredzaam blijven en de regie over hun eigen leven behouden. 

Het belang van social work 

De mate van zelfredzaamheid in ons land hebben we met name te danken aan onze sociale hulpverleners. Zij zorgen ervoor dat kwetsbare mensen niet in een neerwaartse spiraal raken en gaan op zoek naar passende oplossingen voor gezondheidsproblemen. Ze spelen een grote rol in het coördineren van zorg, het voorlichten van cliënten over hoe zij gezond blijven en het verdedigen van de zorgbehoeften van cliënten. Zo maken hulpverleners het verschil voor heel veel mensen. 

Wil jij niets liever dan kwetsbare mensen helpen om zo prettig mogelijk hun leven te leiden? En ambieer je daarom een waardevolle functie binnen de sociale hulpverlening? In de HBO Social Work ontwikkel je de basis om per doelgroep de juiste begeleidingsmethode in te kunnen zetten. Wil je liever alles leren over de totale breedte van het vak? Volg dan de HBO Bachelor Social Work profiel Zorg of HBO Bachelor Social Work profiel Jeugd

Als je vragen hebt of een passend opleidingsadvies wilt, dan kun je contact met ons opnemen via info@bestuursacademie.nl of 035 – 7 604 850

Thema's

Thema's