Werken bij de overheid is bijdragen aan een betere samenleving

Thema's

Thema's

Werken bij de overheid is bijdragen aan een betere samenleving

Werken bij de overheid is interessant, uitdagend en biedt mooie kansen om jezelf verder te ontwikkelen. Projectleider Meryem van gemeente Rotterdam kan dat met veel enthousiasme bevestigen! 
 

Even voorstellen: Meryem Fitiwi

Meryem is pas 27 jaar, maar al druk bezig met het verbeteren van haar lievelingsstad Rotterdam. “Elke dag mag ik de inwoners van Rotterdam dienen. Steeds weer op een andere manier en met nieuwe projecten. Ik werk op de afdeling BRIM (Bureau Rotterdam Interim Management) en begeleid projecten over de hele organisatie. Dat kunnen fysieke, sociale, maatschappelijke of HR-gerelateerde vraagstukken zijn. Mijn hart ligt bij de sociale en maatschappelijke vraagstukken. 

Op dit moment houd ik me bezig met de bevordering van diversiteit en inclusie binnen de gemeentelijke organisatie. Dit begint vooral bij het creëren van bewustzijn in alle lagen van de organisatie. De afgelopen tijd hebben we verschillende dialoogtafels georganiseerd over racisme en discriminatie en gesprekken gevoerd met medewerkers van verschillende afdelingen, maar ook met de directie. Hieruit is hele relevante informatie naar voren gekomen, die input opleverde voor acties en interventies op beleid en daarmee kunnen nu we aan de slag. Zo werken we toe naar een inclusieve samenleving waarin iedereen meedoet, ongeacht culturele achtergrond, gender, leeftijd of beperkingen.”
 

Hoe het voor Meryem begon

Na haar opleiding Sociologie wist Meryem zeker dat ze niet in het bedrijfsleven wilde werken. “Mijn interesse lag altijd al bij de samenleving, het gedrag van mensen en verbinding. Ik wilde bijdragen aan een betere maatschappij. Omdat ik geboren en getogen Rotterdammer ben en het echt een prachtstad vind, kwam ik daarvoor bij de gemeente Rotterdam terecht.” Meryems loopbaan startte daar met een traineeship voor het cluster Stadsontwikkeling, dat zich richt op de fysieke bouw in de stad. En dat was heel uitdagend: “Mijn eerste jaar zat ik meteen aan tafel met mensen die een belangrijke bijdrage geleverd hebben aan het mooier maken van de stad”, vertelt Meryem. “Ook sta je door zulke projecten heel dicht bij de Rotterdammers. Je moet de inwoners bij de projecten betrekken en luisteren naar wat zij te zeggen hebben. Zo leer je direct welke belangen er spelen.”
 

Wat werken bij de overheid zo mooi maakt

“Dat ik vanuit de maatschappelijke betrokkenheid die ik voel, een bijdrage kan leveren aan de stad waarin ik woon. Maar ook dat je binnen zo’n grote gemeentelijke organisatie alle kanten op kunt. Mijn opleiding Sociologie was zo breed dat ik niet precies wist welke richting ik op wilde. Bij de gemeente kreeg ik de kans om dat te ontdekken. Je krijgt alle ruimte om je te ontwikkelen met opleidingen en cursussen, maar ook de verantwoordelijkheid en ruimte om zelf dingen op te pakken. Om te experimenteren met je eigen ideeën, daarop te reflecteren en ervan te leren. Bovendien is het werk gebaseerd op actualiteiten. Elke keer is er weer een nieuw veelbesproken onderwerp binnen de samenleving waar je een project op kunt richten. Dat maakt het heel interessant en uitdagend.” 

Ook de diversiteit onder collega’s is volgens Meryem waardevol. “Binnen de gemeente werken mensen van alle leeftijden, niveaus en met diverse achtergronden. Ik kan nog steeds altijd contact opnemen met mijn traineegroep voor steun of om samen ideeën op te doen. Daarnaast leer ik heel veel van collega’s die anders in het leven staan.”
 

De toekomstplannen van Meryem: nog meer impact maken

“Wat ik nu doe geeft mij heel veel energie. Ik hoop dat ik over 5 jaar nog meer impact kan maken met mijn werk en nog veel meer mensen kan helpen om zich gezien, gehoord en gewaardeerd te voelen. Ik werk nu bijvoorbeeld binnen de gemeente ook mee aan een project waarbij ik jongeren begeleid en coach die voor de gemeente willen gaan werken. Ik geef tips en adviezen als ze een sollicitatiegesprek hebben en stel mijn netwerk beschikbaar. Ook check ik hun motivatiebrieven om te kijken of er dingen beter kunnen of om het te bekrachtigen. Dat geeft mij zoveel voldoening. Als ik op grote schaal andere mensen kan helpen en vooral mensen in hun kracht kan zetten zodat zij hun doelen en dromen behalen, dan ben ik een gelukkig mens!”
 

Meer impact maken gebeurt niet vanzelf

Meryem stelt graag doelen voor zichzelf, waarvan leren en ontwikkelen er een is. “Ik wil stappen zetten, dus blijf mezelf ontwikkelen. Impact maken kan natuurlijk vanuit verschillende rollen. Op dit moment doe ik via een oriëntatiecursus kennis op over een rol als leidinggevende. Wat komt er allemaal bij zo’n functie kijken? Ook heb ik gesprekken met verschillende leidinggevenden. Zo probeer ik te ontdekken of die rol past bij wie ik ben.”

Daarnaast is het volgens Meryem voor je ontwikkeling belangrijk om uit te spreken wat je wilt. “Zeker tegenover je leidinggevende, zodat hij of zij weet welk pad je op wilt en daarover mee kan denken. En soms kan het al helpen om gewoon een berichtje te sturen als je iets wilt! Zo was er in mijn eerste jaar het televisieprogramma van Beau van Erven Dorens waarin daklozen € 10.000,- kregen om hun leven weer op de rit te krijgen. De uitkomsten waren fantastisch. Al deze daklozen hebben hun leven weer opgepakt en grote stappen gezet. Vanwege dit succes is de gemeente Rotterdam toen een pilot gestart met eenzelfde project. Omdat ik een fan was van het programma van Beau heb ik meteen een mailtje gestuurd naar de betrokken wethouder. Dat leidde ertoe dat ik een bijdrage mocht leveren door het voeren van gesprekken met daklozen. Dat zijn hartstikke mooie projecten. Je moet alleen wel zelf stappen ondernemen en zorgen dat je zichtbaar bent. Het gebeurt niet vanzelf.”
 

Is werken bij de overheid ook iets voor jou?

Hou jij net als Meryem van verbinding en help je graag andere mensen? Lijkt het je leuk om aan afwisselende en uitdagende projecten te werken waarmee je impact kunt maken en een belangrijke bijdrage kunt leveren aan het verbeteren van onze maatschappij? Dan is een baan bij de overheid zeker iets voor jou! 

Bij Bestuursacademie Nederland helpen we je natuurlijk graag in je ontwikkeling, zodat je goed voorbereid bij de overheid aan de slag kunt. Ons volledige opleidingsaanbod vind je hier. Voor een passend opleidingsadvies kun je contact met ons opnemen via  035 - 7 604 860 of info@bestuursacademie.nl.

Thema's

Thema's