Bereid je praktijkgericht voor op de Omgevingswet

Thema's

Thema's

Bereid je praktijkgericht voor op de Omgevingswet

Roept het werken met de Omgevingswet nog steeds veel vragen bij je op, omdat je niet precies weet hoe je werk gaat veranderen? Dan is het goed om eens terug te gaan naar het ‘waarom’ van deze wet. Trainer Rob Adams kan er alles over vertellen.
 

Het ‘waarom’ van de Omgevingswet

Denk integraal. Werk van buiten naar binnen. Werk samen. Het zijn vertrouwde termen als het gaat over werken met de Omgevingswet. Een terechte reactie van ambtenaren is vaak: ‘zo werken we toch al?’. Het zijn kreten die pas betekenis krijgen als ze antwoord geven op de vraag waarom we binnen de Omgevingswet zo werken. Wat is de essentie van de wet? En hoe verandert het mijn dagelijkse werk? Rob Adams, trainer bij Bestuursacademie Nederland, pleit daarom voor trainingen die antwoord geven op deze vragen.
 

Doelgroepgerichte trainingen

Rob ontmoet veel professionals die onzeker zijn over de implementatie van de Omgevingswet in hun werk. “Medewerkers willen in de basis hun werk goed uitvoeren”, vertelt hij. “Dan is het lastig als je niet precies weet hoe je werk gaat veranderen. Bij de Bestuursacademie kiezen we daarom voor een doelgroepgerichte training – bijvoorbeeld specifiek voor vergunningverleners, juristen of het klantcontactcentrum (KCC) – die aansluit op de praktijk. Onze trainers zijn werkzaam in het werkveld van de doelgroep, waardoor ze de vragen en uitdagingen van binnenuit kennen.” 
 

Fundamentele vragen

In onze trainingen helpen we je om grip te krijgen op de Omgevingswet. Dit doen we in 3 stappen. “Allereerst analyseren we de essentie van de wet”, vertelt Rob. “De zogenoemde ‘why’. We stellen fundamentele vragen, zoals: waarom is de nieuwe integraliteit binnen het ruimtelijk domein zo belangrijk? Als deelnemers de essentie van het nieuwe werken begrijpen, vergroot dat ook hun bereidheid om te veranderen. Aan de hand van een casus toetsen we de huidige manier van samenwerken met de gewenste manier van samenwerken. Door de verschillen in aanpak te herkennen, ontdekken deelnemers op een interactieve en praktijkgerichte manier hoe ze als team optimaal functioneren binnen de Omgevingswet.”
 

Beleidscyclus

“Vervolgens zoomen we uit naar de beleidscyclus”, vervolgt Rob zijn verhaal. “Welke schakel neemt de specifieke doelgroep in en hoe kunnen zij vanuit hun rol toegevoegde waarde bieden aan de cyclus? Door je rol in de keten te ontdekken, begrijp je beter hoe je jouw werk goed kunt verrichten. Dat inzicht biedt houvast, maar zorgt ook voor meer enthousiasme en zelfverzekerdheid in het werk. Met praktijkvoorbeelden oefenen we de verantwoordelijkheden en mogelijkheden binnen de rol van de deelnemer. Wat kan bijvoorbeeld de toegevoegde waarde van een jurist zijn voor burgerparticipatie in een windmolenproject? Of hoe verhoudt een vergunningverlener zich tot de aanvraag van een nieuw AZC in de beleidscyclus?” 
 

Omgevingsloket

Ten slotte oefenen we met het Omgevingsloket, het centrale punt waar alle digitale informatie over de leefomgeving samenkomt. “Het loket is een wezenlijk onderdeel van de Omgevingswet”, licht Rob toe. “Het is daarom belangrijk om deelnemers te laten ervaren hoe het loket werkt. Samen doorlopen we hoe een vergunningcheck werkt, hoe je aanvragen doet, wat de regels op de kaart zijn en hoe de samenwerkingsruimte eruitziet. In deze stappen ervaar je ook hoe je samenwerkt met bijvoorbeeld de GGD, de Veiligheidsregio en de Omgevingsdiensten.”
 

Praktijkgericht aan de slag met de Omgevingswet

“Onze aanpak geeft antwoord op de fundamentele vraag: hoe beïnvloedt de Omgevingswet mijn werk?”, stelt Rob. Wil jij hier alles over weten? Bekijk dan ons opleidingsaanbod Omgevingswet. Voor een passend opleidingsadvies of meer informatie kun je contact met ons opnemen via 035 - 7 604 850 of info@bestuursacademie.nl.

Thema's

Thema's