Waarom veranderen zo moeilijk is én… 3 stappen die wél werken

Thema's

Thema's

Waarom veranderen zo moeilijk is én… 3 stappen die wél werken

Iedereen met een beetje levenservaring weet dat écht veranderen (op je werk en thuis) niet makkelijk is. Maar aan de hand van een slim en eenvoudig model – De Ladder – beschrijft Ben Tiggelaar hoe het je in 3 stappen toch lukt. 
 

De ladder

Onderzoeker en journalist Ben Tiggelaar ontwikkelde De Ladder, een simpel model voor zelfontwikkeling. De ladder bestaat uit 3 treden. Het doel is de bovenste tree, gedrag is de middelste en support is de onderste. Je plant van boven naar beneden en je probeert het van beneden naar boven. Met behulp van dit model beschrijft Tiggelaar:

 1. Hoe je doelen stelt die wél werken
 2. Hoe je gedrag kiest dat wél tot succes leidt
 3. Welke support wél helpt bij verandering
 

Stap 1: Stel effectieve doelen

Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar veranderen zonder een duidelijk doel voor ogen te hebben is nagenoeg onmogelijk. Het stellen van de juiste doelen is echter lastiger dan verwacht. Maar hoe doe je dat nou?

 • Kies als het even kan geen prestatiedoel, maar een ontwikkeldoel
 • Formuleer een helder ‘waarom’ voor jouw doel
 • Heb je meer dan 1 doel, maak dan een heldere prioriteitenlijst

 

Stap 2: Kies je gedrag

Bij elke verandering speelt gedrag een belangrijke rol. Wanneer je een doel wilt bereiken, zijn er vrijwel altijd meerdere soorten gedrag die je daarbij kunnen helpen. Maar welke vorm van gedrag kun je nou het beste kiezen? Tiggelaar geeft 3 tips:

 • Kies voor gedrag dat je leuk vindt
 • Formuleer het gewenste gedrag zo concreet en helder mogelijk
 • Denk simpel: maak je eerste stappen zo eenvoudig mogelijk

 

Stap 3: Effectieve support

De onderste tree van de ladder noemt Tiggelaar support. Wil je echt veranderen, dan is ondersteuning vanuit de omgeving belangrijk om gedragsvoornemen(s) ook echt uit te voeren. Tiggelaar noemt hierbij specifiek 3 manieren van support die wél helpen bij verandering.

 • Zorg dat de directe omgeving het gewenste gedrag ‘makkelijk’ maakt
 • Bereid je voor op momenten van de waarheid
 • Zelfmonitoring van gedrag

 

Klaar voor de start

Je weet nu wat ervoor nodig is om echt te veranderen. Je weet wat je wilt bereiken, welk gedrag je daarbij moet vertonen en welke ondersteuning je nodig hebt om jouw voornemens ook echt uit te voeren. Aan de slag dus. Maar zorg er wel voor dat je bovenstaande 3 stappen niet uit het oog verliest. 
 
Wil je meer weten over verandering en waarom veranderen zo moeilijk is? Bestuursacademie Nederland biedt verschillende opleidingen en trainingen aan die je verder op weg helpen. Denk bijvoorbeeld aan de trainingen Leidinggeven aan Verandering of Overheid in Verandering.

Thema's

Thema's