Drie tips om regie te nemen over je eigen vitaliteit

Thema's

Thema's

Drie tips om regie te nemen over je eigen vitaliteit

25 september was het Nationale Vitaliteitsdag. Heb jij daar weinig van gemerkt op de werkvloer en kun je wel wat inspiratie gebruiken om regie te nemen over je eigen vitaliteit op het werk? Wij geven je drie simpele tips. 

Nationale Vitaliteitsdag

Nationale Vitaliteitsdag is een onderdeel van de Nationale Vitaliteitsweek. Deze is gericht op werkend Nederland en werkgevers, want ook zij spelen een belangrijke rol als het gaat om vitaliteit op de werkvloer. Vitale en gezonde werknemers zijn van belang voor een goedlopende afdeling en uiteindelijk een gezond bedrijf. Een werkgever kan al simpel bijdragen door bijvoorbeeld te zorgen voor gezonde lunchkeuzes in de bedrijfskantine en het bieden van de optie om een leenfiets te gebruiken van het werk. Daarnaast kun je zelf een heleboel doen om je vitaler te voelen op het werk. Daar heb je privé ook nog eens veel baat bij! Hieronder vind je drie simpele tips om je lichamelijke en geestelijke energie te verhogen.

Tip 1: Beweeg voldoende, maar vergeet niet te ontspannen

Hoogleraar klinische neuropsychologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam, Erik Scherder concludeerde dat een wandeling van een halfuur per dag een groot verschil kan maken. “Bij matige intensieve beweging zul je meer productiviteit en creativiteit ervaren. Denk aan plannen, filteren en het controleren van je impulsen.” In de lunchpauze een ommetje maken brengt je dus veel meer dan je denkt! Als je daarnaast veel zit tijdens je werk, is het geen overbodige luxe om elk uur een loopje te doen van tien minuten. Daarna zul je veel productiever aan het werk gaan. 

Nog een pluspunt: Zo’n wandeling is meteen een mooie ontspanning. Een moment om je hoofd leeg te maken, zodat je weer vol energie aan de slag kunt. Merk je dat je erna nog niet helemaal rustig bent? Maak dan even een dagplanning. Dan weet je de rest van de dag precies wat je te wachten staat. En ruim je bureau op. Al die rommel zorgt alleen maar voor extra prikkels. Dat is ook vermoeiend. 

Tip 2: Ontwikkel een gezond voedingspatroon

Voor een gezond voedingspatroon houd je de 80/20 regel aan. Dat betekent dat 80% van je voeding gezond is en de overige 20% mag ongezond zijn. Af en toe een lekkere snack om jezelf te belonen voor je harde werk is dus prima, maar probeer tijdens je werkdagen zo gezond mogelijk eten. Hoe je dat doet, weten we natuurlijk al: zoveel mogelijk water drinken en onnodige suikers laten staan. Maar dat is soms best moeilijk. Neem daarom kleine en haalbare stapjes. Wat dacht je van een groentesnack als tussendoortje in plaats van een Liga-koekje? Of laat je cappuccino wat vaker staan en vervang hem door een groene thee. 

Tip 3: Zorg voor een growth mindset

Voor duurzame inzetbaarheid is het essentieel om jezelf te blijven ontwikkelen. Een growth mindset komt daarbij goed van pas! Met een growth mindset denk je in verbeteringen en weet je hoe je kunt omgaan met onzekerheden. Daarbij ben je je bewust van je sterke kanten. Je durft je te ontwikkelen, door te leren en ervaring op te doen. Ook weet je hoe je anderen kunt helpen om te groeien in hun rol. Dat helpt jou ook weer vooruit. Heb jij behoefte aan deze mindset? Deze ontwikkel je in onze tweedaagse training Boost je Talent. Je leert hoe je jezelf kunt ontwikkelen als young professional bij de overheid en geeft zo jezelf een boost op zowel persoonlijk als professioneel vlak. 

Wil je de training Boost Je Talent helemaal aangepast hebben op jouw afdeling? Dat kan met onze incompany- en maatwerktrajecten. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Je kunt ons bereiken op 035 – 7 604 860 en per mail via incompany@bestuursacademie.nl

Thema's

Thema's