Ochtendsessie Burgomasters: een succesvolle implementatie van de Omgevingswet

Thema's

Thema's

Ochtendsessie Burgomasters: een succesvolle implementatie van de Omgevingswet

Op 6 september is het weer zover: de Burgomasters, het jaarlijkse golftoernooi voor burgemeesters, commissarissen van de Koning en hun gasten en – dit jaar voor het eerst - gemeentesecretarissen. Bestuursacademie Nederland is een van de sponsors. In de ochtendsessie kijken wij samen met de aanwezigen wat er nodig is voor een succesvolle implementatie van de Omgevingswet.

Kennisdelen en netwerken

Niet alleen burgemeesters, maar ook gemeentesecretarissen en zakelijke contacten uit de lokale en landelijke overheid zijn aanwezig op Burgomasters. Het is dus de ideale gelegenheid om te netwerken en kennis uit te wisselen. Dit kennisdelen staat centraal in het ochtendprogramma. Wij praten de burgemeesters en directeuren bij over hoe zij grip kunnen krijgen én houden op het proces rondom de competentieontwikkeling van de medewerkers en daardoor op een succesvolle implementatie van de Omgevingswet.

Samenwerken

Voor een succesvolle implementatie van de Omgevingswet moeten politiek, bestuur en ambtelijke processen en systemen uiteraard op orde zijn. Maar dan ben je er nog lang niet. Het bestuur zal immers ook moeten samenwerken met de medewerkers. Maar hoe stem je de onderlinge samenwerking tussen de verschillende afdelingen af? En hoe kom je in samenwerking met burgers, ondernemers en andere omgevingspartners tot een passende oplossing die past in de omgevingsvisie en het omgevingsplan? Dit vraagt om andere vaardigheden, kennis, analytisch vermogen, houding en gedrag. Zowel van de medewerker als de afdeling en de organisatie waarbinnen hij werkzaam is.

Inzicht en grip

Het is van belang om zicht te hebben op wat de wet vraagt van betrokkenen. Want alleen als iedereen scherp heeft wat (in welke fase) van hem wordt gevraagd, weet je of je als gemeente klaar bent voor de klus en waar nog aan gewerkt moet worden wat betreft cultuur, gedrag en competenties. Dit vraagt om inzicht en grip!

Grip krijgen op een succesvolle implementatie van de Omgevingswet?

Wilt u ook weten hoe u grip kunt krijgen op een succesvolle implementatie van de Omgevingswet, en wat dit betekent voor de competentieontwikkeling van uw medewerkers? Neem dan contact op met onze adviseur Ellie Potiek via 06 - 15 051 614.
 
Wilt u alvast aan de slag met de Omgevingswet? Bekijk dan ons aanbod opleidingen en trainingen Omgevingswet.

Thema's

Thema's