Thema's

Thema's

Culturele diversiteit: voordelen voor de werkvloer en samenleving

Op 21 mei besteden we wereldwijd aandacht aan de waarde van culturele diversiteit. Culturele verschillen zijn namelijk vooral een enorm pluspunt. Voor de samenleving én voor organisaties. Waarom? Dat lees je in dit artikel.  
  

Dag van de Culturele Diversiteit 

UNESCO organiseert op 21 mei internationaal de Dag van de Culturele Diversiteit. Deze is bedoeld om aandacht te vragen voor de waarde van culturele diversiteit en om samen na te denken over manieren waarop we harmonieus kunnen samenleven. Onze samenleving bestaat uit veel verschillende bevolkingsgroepen die een eigen cultuur hebben. Deze culturen bevatten zowel overeenkomsten als verschillen. Juist die verschillen mogen gevierd worden. Niet alleen door burgers, maar ook door organisaties! 

 

Waarom culturele diversiteit tot resultaten leidt 

Er zijn de laatste jaren veel onderzoeken gedaan naar de waarde van culturele diversiteit. Inmiddels is daaruit al vele malen gebleken dat organisaties beter presteren als zij teams hebben met verschillende culturele en etnische achtergronden. Hoe komt dat?  

 

  • Cultureel diverse teams hebben een heleboel unieke perspectieven en talenten in te brengen. Hun specifieke waarden, ideeën en kwaliteiten leiden tot creatievere en innovatievere oplossingen voor problemen en vraagstukken. Hierdoor boek je als organisatie meer resultaten (en inkomsten). Ook is het goed voor de ontwikkeling van collega’s, want door het delen van hun perspectieven, leren ze veel van elkaar. 

 

  • Om al je doelgroepen te begrijpen, is het handig als jouw team een afspiegeling is van onze superdiverse samenleving. Want dat betekent dat jouw collega’s goed weten wat er speelt binnen verschillende doelgroepen. Dit stelt jullie samen in staat om hierop in te spelen en een nog betere dienstverlening te bieden. Bovendien is de kans groot dat collega’s met andere achtergronden de taal spreken van het land waar hun familie oorspronkelijk vandaan komt. Hierdoor kunnen ze makkelijker communiceren met anderstalige burgers.  

 

  • Je organisatie neemt een sterkere positie in op de arbeidsmarkt, wat momenteel erg belangrijk is in de strijd om nieuw talent. Als je breder op zoek gaat, zijn er veel meer talenten om te werven. Ook ben je zelf aantrekkelijker als werkgever. Het aanmoedigen van culturele verschillen op de werkvloer zorgt voor een beter imago en meer tevreden en loyale medewerkers.  

 

Creëer cultureel diverse teams in jouw organisatie 

Wil jij het probleemoplossend vermogen in jouw organisatie verbeteren? En de positie van je organisatie op de arbeidsmarkt versterken? Dan is sterk leiderschap onmisbaar. Als leidinggevende heb je een grote rol in het creëren van effectieve en inclusieve teams binnen je organisatie. Jij bent tenslotte betrokken bij het aannemen van nieuwe talenten voor jouw team. Daarnaast kun je jouw collega’s leren hoe zij elkaars talenten herkennen en kunnen inzetten voor een optimale samenwerking. 

 

We kunnen je hierbij op twee manieren in ondersteunen: 

 

1. Begeleiding bij het realiseren van een cultuurverandering 

Iedere organisatie is anders. De ingesleten cultuur daarbinnen dus ook. Daarom vraagt een cultuurverandering om maatwerk. En dat kunnen wij je bieden! We komen persoonlijk bij je organisatie langs om de huidige en gewenste cultuur in kaart te brengen. Vervolgens stellen we een stappenplan op om gedragsverandering binnen jouw organisatie te realiseren. Inclusief concrete en meetbare doelen. In de uitvoering van dit stappenplan voorzien we je van inspiratie, advies en begeleiding.  

 

Ben je nieuwsgierig naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Maak dan vrijblijvend een afspraak met ons via incompany@bestuursacademie.nl of 035 – 7 604 860.  

 

2. Een opleiding op Masterniveau 

Een opleiding op het gebied van cultuurverandering kan een mooie stap zijn op weg naar een cultureel diverse organisatie. Tijdens de lesbijeenkomsten kun je je eigen casuïstiek aandragen, dus ook diversiteitsvraagstukken. De volgende opleidingen op Masterniveau zijn aan te raden: 

  • Masterclass Organisatiecultuur: In dit korte programma leer je hoe je door leiderschapsverandering een cultuurverandering kunt realiseren. Daarbij bekijk je de risicofactoren die het succes van een verandertraject beïnvloeden. Denk aan de mate van vertrouwen in het management.  

  • Kort Masterprogramma Organisatie, Cultuur en Verandering: In dit programma ga je net een stapje verder. Je gaat aan de slag met de onderwerpen die je in de Masterclass Organisatiecultuur volgt, maar verdiept je ook in organisatiekunde, organisatiepsychologie en verandermanagement. Zo krijg je diepgaand inzicht in de kern van menselijk gedrag binnen organisaties.  

 

Wil je meer weten over deze opleidingen? Je kunt ons bereiken via 035 – 7 604 850 of info@bestuursacademie.nl.  

Thema's

Thema's