Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Veel politici en beleidsmakers gaan er nog steeds van uit dat burgers rationele keuzen maken. Maar in veel gevallen blijkt dat helemaal niet waar te zijn. Dit is precies waar nudging op inspeelt. Bij nudging geef je mensen een duwtje in de goede richting door het gewenste gedrag aantrekkelijk te maken. Maar wanneer kun je deze methode het beste gebruiken? Welke instrumenten zet je in? En hoe kun je als overheid de burger bij het maken van keuzen een zetje in de rug geven zónder de autonomie van de burger uit het oog te verliezen? Deze en soortgelijke vragen worden tijdens deze inspirerende training besproken.

Jouw resultaat

Na afloop van deze training weet je wat nudging is en hoe je dit kunt toepassen. Daarnaast weet je hoe je nudging kunt gebruiken als instrument om keuzen te beïnvloeden. Je bent je bewust van de waarde van nudging, maar kent ook de ethische bezwaren.

Doelgroep

De training is bedoeld voor beleidsmakers die hun gereedschapskist voor het maken van beleid willen uitbreiden. Voor leidinggevenden en mensen in een managende functie. Ook kan deze training een interessante aanvulling zijn voor communicatieprofessionals.

Aanpak

In de training leer je hoe nudging deel uit kan maken van je professionele repertoire. We onderzoeken hoe de overheid de burger bij het maken van keuzen een ‘nudge’, ofwel een zetje in de rug, kan geven zónder de autonomie van de burger uit het oog te verliezen. Ter ondersteuning maken we in de training tegelijkertijd kennis met een set invloedstactieken waarmee actieve betrokkenheid, gehoorzaamheid en weerstand in gedragsbeïnvloeding bewust kunnen worden gepland en in hoge mate voorspeld. Je verdiept je in deze leerroute stapsgewijs door casuïstiek, praktijkoefeningen en opdrachten.

Incompany

Uiteraard kun je deze training ook incompany volgen. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Je kunt ons bereiken op 035 - 7 604 860 of mail naar incompany@bestuursacademie.nl.

Klassikaal of virtual classroom

Je kunt dit programma klassikaal volgen op een locatie naar keuze. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Geef je de voorkeur aan lessen op vaste tijden, met een docent én digitaal? Dan biedt virtual classroom je de uitkomst. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Programma

Tijdens deze training komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Slow en fast thinking

 • Nudging: wat is dat precies? Wat is het vooral ook niet?
 • Liberaal paternalisme als uitgangspunt
 • Nudging en keuzemanipulatie
 • Case

Invloed en ethiek

 • Nudging in ethisch perspectief
 • Behavior economy
 • Default options
 • ‘Evil Nudges’
 • Nudging als instrument om keuzen te verbeteren
 • Case

Denken als winkelier

 • Nudging: kleine veranderingen maken een groot verschil
 • Practicum probleemgestuurd werken
 • Het slimme onbewuste

Keuzearchitectuur

 • Practicum werken met nudging in beleidsontwikkeling: aan de slag
 • Presentaties Keuzearchitectuur en Nudgeontwerp, 3 cases
 • Best practices
 • Testlab: De relatie tussen nudging en behavior economics

Terugkomdag

 • Belofte en beleid
 • Hete hangijzers
 • Nudging als bruikbare invloedsinterventie: ongekende mogelijkheden?

Certificaat

Na afloop van de training ontvang je het certificaat van deelname ‘Nudging’ van Bestuursacademie Nederland.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Data en plaatsen

Deze training Nudging duurt 3 dagen.

Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kosten tot 01 september 2021

Bij dag variant, bij betaling in 1 termijn

Inschrijfgeld
€ 35,-
Trainingskosten
€ 1.169,-
Trainingsmateriaal
€ 50,-
Reprorechten
€ 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 1.269,-
Kosten vanaf 01 september 2021

Bij dag variant, bij betaling in 1 termijn

Inschrijfgeld
€ 35,-
Lesgeld
€ 1.169,-
Studiemateriaal
€ 50,-
Arrangementen (Food & Beverage)
€ 75,-
Locatiekosten
€ 88,50
Reprorechten
€ 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 1.432,50
Wil jij een kostenoverzicht in jouw mailbox ontvangen?
Kostenoverzicht aanvragen

Locatie- en arrangementskosten 

Bestuursacademie Nederland regelt voor jou een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch begrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw). Een aantal programma’s hebben ook een avondprogramma. In dat geval wordt er een diner en/of hotelovernachting voor je verzorgd. De kosten hiervoor bedragen € 25,50 (excl. btw) voor het diner en € 100,- (excl. btw) voor de hotelovernachting. 

Reprorechten en hand-outs 

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw 

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je jouw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten, arrangementskosten en het diner zijn altijd belast met 9% btw. 

De btw op arrangementskosten en het diner is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

Nudging

Onbewust beïnvloeden

1e startmoment

29-07-2021

Niveau

Training

Duur

3 dagen

Studievormen

Dag

Meer informatie

Download brochure

Erkende opleiding

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs geven je graag deskundig advies op basis van jouw loopbaan en leerdoelen. Je kunt ons telefonisch bereiken, via WhatsApp of e-mail. Ma t/m Vrij 08:00 – 18:00 uur.

Ben je op zoek naar opleidingsadvies?

Kom gezellig langs voor een kop koffie/thee en bespreek je wensen met een van onze opleidingsadviseurs. Krijg antwoord op je vragen en ga met een helder opleidingsadvies de deur uit.
Zien we je dan?

Ervaringen & beoordelingen van onze studenten

Lees hier hoe onze studenten de opleidingen van Bestuursacademie Nederland ervaren en beoordelen.