Zes tips om werken en studeren succesvol met elkaar te combineren

Thema's

Thema's

Zes tips om werken en studeren succesvol met elkaar te combineren

Wilt u zich als overheidsprofessional blijven ontwikkelen? Bent u toe aan een nieuwe stap in uw carrière? Of heeft u de ambitie om door te groeien in uw vakgebied? Dan is het volgen van een opleiding een goed idee. Zeker nu, in een tijd vol verandering en beweging, waarin de rol van de overheid aan het veranderen is. Maar hoe combineert u uw drukke leven met een opleiding? Hoe zorgt u voor een goede balans tussen werk, studie en privéleven? Met de volgende zes tips vergroot u uw kans van slagen flink.

  1. Zorg voor voldoende ondersteuning in uw privéleven en praat met uw werkgever

Bespreek uw keuze om (weer) te gaan studeren vooraf met uw familie, vrienden of kennissen. Wat vinden zij ervan en staan ze achter uw keuze? Vertel ze hoeveel tijd u nodig denkt te hebben voor het studeren en hoe u werk en studie wilt combineren. Leg ook uit waarom studeren voor u zo belangrijk is.  Zo begrijpt uw omgeving beter waarom u een bepaalde periode minder tijd voor ze heeft.
Ook uw werkgever maakt deel uit van uw omgeving. Licht hem of haar in over uw idee om een studie te volgen naast uw huidige baan. Waarschijnlijk zorgt dit niet voor problemen, een proactieve houding wordt over het algemeen gewaardeerd. Het kan echter zijn dat uw keuze om een opleiding te volgen gevolgen heeft voor uw werkzaamheden. In zo’n geval is het handig om dat van tevoren goed af te stemmen met uw leidinggevende.

  1. Zorg voor een strakke planning

Een goede planning is voor het halen van uw studie erg belangrijk. Een groot deel van de week wordt al ingevuld door uw baan. Hierdoor heeft u minder tijd om te studeren en moet u de tijd die u wel heeft effectief benutten.  Afhankelijk van de intensiviteit en moeilijkheidsgraad van uw opleiding kunt u dagelijks een aantal uren inplannen die u besteedt aan uw studie. 

  1. Creëer een routine

Zorg voor regelmaat in uw studeergedrag. Door uw dagen op dezelfde manier in te delen, zorgt u ervoor dat u went aan het feit dat u elke dag of elke iedere dag een bepaalde periode met uw studie bezig bent. Studeren wordt zo een gewoonte. Iets wat bij uw leven hoort. Net zoals werken, sporten of voor de kinderen zorgen. 

  1. Stel kleine doelen en beloon uzelf zo nu en dan

Probeer bij het studeren uw leerdoelen onder te verdelen in kleinere doelen. Bijvoorbeeld: vandaag lees ik hoofdstuk een en twee of dinsdag besteed ik twee uur aan de presentatie die ik volgende week in de les moet geven. Zorg ervoor dat de doelen die u stelt realistisch en haalbaar zijn. Anders zorgen ze alleen maar voor stress en frustratie. En als u uw doelen behaald heeft, beloon uzelf dan met een kleine beloning.

  1. Studeer zonder afleiding

Zorg ervoor dat u tijdens het studeren zo weinig mogelijk gestoord wordt. Zet uw mobiele telefoon op stil en geef thuis aan wanneer u aan het studeren bent. Zo besteedt u uw studietijd zo effectief mogelijk en krijgt afleiding geen kans.

  1. Geef niet op en zet door

Er komt altijd een moment tijdens het studeren dat u het even niet meer ziet zitten. U heeft geen zin, u wilt liever iets anders doen of u heeft het gewoon erg druk. Geef dan vooral niet op. Misschien is het tijd om even een kleine pauze in te lassen of om iets leuks te gaan doen. Zo verzamelt u nieuwe energie om met frisse moed weer aan de slag te gaan.

Goed voorbereid Het Goede Gesprek voeren?

Wilt u goed beslagen ten ijs komen tijdens Het Goede Gesprek met uw werkgever? Download dan hier het template voor Het Goede Gesprek en ben goed voorbereid.

Thema's

Thema's