Zo wordt u een ondernemende ambtenaar

Thema's

Thema's

Zo wordt u een ondernemende ambtenaar

Door: Miranda Kampers, docent/trainer/coach/auteur
 
Stelt u zich eens voor dat u uw omgeving zodanig kunt inrichten dat cultuur, wetgeving, regels en politiek u niet beperken, maar juist helpen nieuwe gedragingen aan te leren. En dat u vanuit persoonlijk ondernemerschap uw rol zowel ondersteunend, presterend, sensitief als flexibel kunt vervullen. Dat u kansen creëert én pakt.
 
Dit is belangrijker dan ooit. Economische invloeden, politieke wijzigingen en technologische vernieuwingen maken dat wat altijd heeft gewerkt, binnenkort is uitgewerkt. Dat vereist een duurzame aanpak van uw loopbaan, waarmee u nu en in de toekomst succesvol bent. Een ondernemende houding en ondernemend gedrag zijn daarbij van cruciaal belang. Ondernemendheid is daarmee een van de belangrijkste competenties van de 21e eeuw.
 
Maar hoe zorgt u ervoor dat u uw rol ondernemend invult, daarvoor gehoor vindt en gewaardeerd wordt?
 
Allereerst gaat het erom dat u kansen ziet in uw werk. In contacten met burgers of samenwerking met collega’s kunt u natuurlijk op uw ervaring vertrouwen. Ook kunt u kijken naar verbeteringen. Indien u uzelf toestaat optimistisch en creatief te denken, komt u tot vernieuwend handelen. Daarmee bespaart u tijd, geld of moeite.
 
Verder vergroot u uw resultaat wanneer u de kansen die u ziet ook daadwerkelijk grijpt. Niets is zo storend als mensen die alleen roepen en het niet (laten) doen, de zogenaamde roeptoeters. Dat vraagt om een stuk daadkracht en in de meeste organisaties ook om doorzettingsvermogen. U loopt immers risico met uw andere kijk en oplossing. Niet iedereen is daar (direct) van gediend, dus u kunt met weerstand te maken krijgen. Met vertrouwen, overtuiging en vaardigheid zorgt u er echter voor dat belemmeringen weggenomen of geminimaliseerd worden en u anderen meekrijgt in uw acties. In plaats van frustratie ervaart u dan juist succes en meer plezier in uw werk.
 
Ten derde draait het bij ondernemendheid om het vergroten van uw waarde. Stelt u zich eens voor dat u innovatief creëert en zich op de werkelijke behoeften en wensen van uw klant richt. Of het nu om collega’s, leveranciers of burgers gaat, deze marktgerichte werkwijze levert u meer resultaat, grotere tevredenheid en betere verbindingen op. U vergroot uw waarde voor uw werkgever en uw eigenwaarde door uw persoonlijke groei.
 
Ondernemendheid brengt u dus veel. Wanneer u steeds het beste uit uzelf blijft halen, plukken u en uw werkgever de vruchten van uw inzicht en inzet. De combinatie van vakmanschap en ondernemerschap zorgt voor versterking van zowel uzelf als uw omgeving. Deze synergie vertaalt zich in een duurzame loopbaan en organisatie.

Meer informatie
Anno 2016 ontkomt u er niet aan u ondernemend op te stellen. Wilt u inzicht krijgen in uw ondernemende kernkwaliteiten en uw persoonlijke doelen en koers bepalen? Dan is de training Persoonlijk ondernemerschap in een ambtelijke omgeving interessant voor u. Meer informatie vindt u hier.

Thema's

Thema's