Vier talenten aan het woord: wie wordt jonge ambtenaar van het jaar?

Thema's

Thema's

Vier talenten aan het woord: wie wordt jonge ambtenaar van het jaar?

Jelle, Shirley, Dwight en Wouter, de vier finalisten van de verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar 2018, nemen het tijdens de verkiezingsavond op 18 januari tegen elkaar op om deze titel in de wacht te slepen. Om ze te helpen in hun voorbereiding daarop kregen zij een workshop Personal Branding aangeboden door Bestuursacademie Nederland. 

Dwight van van de Vijver (34) is inspecteur van politie en Hulpofficier van Justitie

Hij maakt zich sterk voor inclusie en het bouwen aan een samenleving waarin iedereen mee mag en wil doen. Dwight was al te gast in tv-programma’s als RTL Late Night van Humberto Tan: “Ik vind het bijzonder om mee te maken. Ik kende deze verkiezing niet, maar ik ben genomineerd door een van mijn meerderen. Toen ik hoorde dat ik bij de laatste tien zat, vroeg ik me af: bij 10 van de hoeveel? Want als het 10 van de 12 is, zou het niet zo bijzonder zijn. Maar het bleek 10 van de 70 genomineerden te zijn en dat maakt het wel speciaal. Het heeft me ook veel nieuwe contacten opgeleverd en het was heel leerzaam omdat zij weer heel ander werk doen.”
 
“Onder begeleiding van Prinses Laurentien mocht ik samen met de acteurs Peter Faber en Nasrdin Dchar, anderen inspireren met onze verhalen over de initiatieven om de samenleving inclusief te maken. Heel mooi om dit mee te maken!”

“Humberto Tan stemt ook op mij voor de publieksprijs. Dat is wel leuk, maar ik ga er zelf geen campagne voor voeren. Ik wil niet gekozen worden om mijn persoon, maar om de boodschap die ik uitdraag. Een van de genomineerden die de finale niet haalde, had dezelfde boodschap als ik. Die had dus van mij ook mogen winnen.”

Shirley Elands (27) is innovatieadviseur bij het Kadaster

Zij gelooft in innoveren in multidisciplinaire teams, samen met het bedrijfsleven en kennisinstituten. Ze zet bijvoorbeeld hackathons in, waarbij open data sets slim worden gecombineerd, om maatschappelijke vraagstukken met behulp van nieuwe inzichten en technologieën te beantwoorden: “Ik ben genomineerd door een collega. Dat was een verrassing, want ik kende deze verkiezing niet. Maar het thema ‘verandervoerders’ spreekt me ontzettend aan en ik herken mezelf daar ook in. Daardoor voel ik het wel als een verantwoordelijkheid om ook inderdaad die veranderingen bij de overheid teweeg te brengen. Het dus een behoorlijk intensieve periode. De verkiezing is wel heel goed voor je netwerk. Ik leer andere innovatiemanagers kennen en vind het interessant om te zien hoe zij het aanpakken. Dat is heel leerzaam en waardevol. De verkiezing biedt ook een podium om je boodschap uit te dragen en dat vind ik heel mooi. Ik kan zo proberen steeds meer mensen mee te krijgen in mijn ideeën.”
 
“Er zijn twee prijzen te winnen. Behalve de titel kun je ook nog de publieksprijs winnen. Dat is ook een mooie prijs, want als ambtenaar werk je natuurlijk voor de inwoners. Dus als je publieksfavoriet wordt, is dat natuurlijk extra leuk. Ik ben ontzettend dankbaar dat dit op mijn pad is gekomen. Ik denk dat het mij persoonlijk heel veel oplevert en dat vind ik eigenlijk belangrijker dan de titel.”

Wouter Struijk (29) is beleidsadviseur Jeugd & Onderwijs bij de gemeente Schiedam

Hij ziet de samenleving veranderen en nieuwe generaties een andere positie innemen in die samenleving. Voor de overheid ziet hij een uitdaging om de aansluiting te houden: “Het is een heel mooie ervaring. Sowieso is de groep heel erg leuk. We zijn nu nog met vier, maar we begonnen natuurlijk met tien genomineerden. Allemaal interessante mensen om te leren kennen. Ook die dag in de ridderzaal toen de finalisten bekend werden gemaakt was een heel bijzondere ervaring. En het was ook wel serieuze business met serieuze mensen. Dus als je eraan meedoet moet je ook wel je best doen. Ik merk wel dat ik nu meer invloed heb.
 
Als het om ontwikkelingen voor de toekomst gaat, word ik steeds gevraagd om mee te denken en worden mijn mening en ideeën ook daadwerkelijk meegenomen. Ik denk dat deze nominatie daar zeker wel aan heeft bijgedragen. Maar het is natuurlijk wel zo dat de nominatie op zich ook al betekent dat mensen wat in je zien. Het werkt natuurlijk wel als een enorm vliegwiel. Als anderen van je zeggen dat je het goed doet. Een neutrale bevestiging van jouw kwaliteiten van een professioneel panel als bijvoorbeeld FUTUR, is natuurlijke betere reclame dan dat je zelf gaat roepen dat je zo goed bent.

Jelle van Haaster (28) is promovendus bij het ministerie van Defensie

Hij is bezig met een promotieonderzoek gericht op cyberoperaties. Jelle ziet het als de taak van de jonge ambtenaren om de 21ste eeuw en de techniek die daarbij hoort bij de overheid naar binnen te trekken: “De grootste winst van deelname aan deze verkiezing is dat het mij inzage heeft gegeven in wat er speelt buiten ministeries en departementen. Door het contact met de andere kandidaten uit alle geledingen van de overheid heb ik veel geleerd over andere uitdagingen binnen de overheid.”
 
“De presentatie van ons als de vier finalisten in de ridderzaal was ook gaaf. Minister Bijleveld, onze minister, zat op de eerste rij. Ze had eerder mijn app al genoemd in de media. Na mijn introductie op het podium ging het al snel over apps, ze had echt zoiets van wauw, ben jij dat die deze app heeft gemaakt? Dat was wel grappig. En ze kwam naderhand nog even een hand geven. Zulke dingen maken het ook leuk om hieraan mee te doen. Voor mij zit de winst van deelname aan deze verkiezing al in de positieve reacties van mensen die het verdiend vinden dat ik genomineerd ben. Ik merk dat dat soort reacties mij wel raken.”

Thema's

Thema's