Brochure downloaden

  • Direct in uw mailbox
  • Alle informatie overzichtelijk in één document
  • Eenvoudig te delen of te printen

Sociaal Domein

Sociaal Domein

Alles weten over de transformatie in het sociaal domein? Vergroot uw kennis met een van onze opleidingen, trainingen en cursussen over het sociaal domein. 

Wat is het sociaal domein?

...
Lees meer

Alles weten over de transformatie in het sociaal domein? Vergroot uw kennis met een van onze opleidingen, trainingen en cursussen over het sociaal domein. 

Wat is het sociaal domein?

...
Lees meer

Alles weten over de transformatie in het sociaal domein? Vergroot uw kennis met een van onze opleidingen, trainingen en cursussen over het sociaal domein. ...

Lees meer

Bekijk de opleidingen per vakgebied

Hieronder staan alle opleidingen verdeeld over verschillende onderwerpen. U kunt ook het hele aanbod bekijken op deze pagina.

Populaire opleidingen in dit vakgebied

Sociaal Domein: 60 opleidingen

Filters

Filter

HBO Bacheloropleiding (3) Een HBO Bacheloropleiding is een beroepsgerichte opleiding in het hoger onderwijs en leidt op tot de officiële graad Bachelor. Al onze HBO Bachelors zijn erkend door NVAO.

HBO niveau (36) Onze HBO-programma’s bieden u complete programma’s met alles wat u nu nodig heeft. Snel en direct toepasbaar in uw eigen werk. Daarnaast zijn deze programma’s een goede start als u de ambitie heeft om verder te studeren en zelfs een erkende HBO Bacheloropleiding te volgen.

MBO niveau (1) Opleidingen op MBO-niveau zijn praktijkgericht. Bestuursacademie Nederland biedt erkende MBO-opleidingen aan op niveau 2, 3 en 4, maar heeft ook korte MBO-programma’s die precies passen bij uw opleidingsvraag.

Training (17) In onze trainingen werkt u in korte tijd aan de ontwikkeling van uw vakkennis en/of uw persoonlijke vaardigheden. U kunt dit daarna direct in uw eigen werkomgeving toepassen.

Actualiteitendag (3) Na een Actualiteitendag weet u weer precies wat er speelt in uw vakgebied. Maar dat niet alleen: u ontmoet ook collega’s uit andere overheidsorganisaties met wie u informatie en ervaringen kunt uitwisselen. De Actualiteitendagen zijn dus een uitstekende manier om uw netwerk uit te breiden.

Alles weten over de transformatie in het sociaal domein? Vergroot uw kennis met een van onze opleidingen, trainingen en cursussen over het sociaal domein. 

Wat is het sociaal domein?

Onder het sociaal domein verstaan we alles wat te maken heeft met de zorg en ondersteuning van burgers met een hulpvraag. Het gaat hier in het bijzonder om inspanningen die gemeenten verrichten rondom werk, participatie, zorg, onderwijs en jeugd. Ook gaat het om alle aanverwante taken. Denk aan leerlingenvervoer, schuldhulpverlening, het handhaven van de leerplicht en het voorkomen van vroegtijdig schoolverlaten. 

Trends en ontwikkelingen in het sociaal domein

Er is in de afgelopen jaren veel veranderd in het sociaal domein. Denk aan de komst van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015), de Participatiewet en de Jeugdwet. Gemeenten zijn zo een steeds grotere rol gaan spelen in de ondersteuning van mensen die het tijdelijk niet redden. Bij problemen rondom bijvoorbeeld inkomen, schulden, laaggeletterdheid, ouderenzorg en werkloosheid zijn gemeenten nu eerst aan zet, en niet de landelijke overheid. Juist omdat de dienstverlening dan dichtbij de inwoners georganiseerd kan worden. Uitgangspunten hierbij zijn: zelfredzaamheid, de participatie van de burger en de kracht van preventie. 
 
Gemeenten zijn de afgelopen jaren druk bezig geweest met het invoeren en uitvoeren van hun nieuwe taken. De transitie is inmiddels afgerond, maar de echte transformatie naar een nieuwe manier van werken en samenwerken is eigenlijk nog maar net begonnen. De ambitie is groot, maar de opgave complex. Denk aan de stijgende zorgkosten, het oplopend personeelstekort, het zorgvuldig omgaan met persoonlijke gegevens en privacy en de continuïteit van de dienstverlening. 
 
Er wordt dan ook veel van overheidsmedewerkers binnen het sociaal domein gevraagd. U moet allang niet meer alleen beschikken over kennis van wet- en regelgeving. Vaardigheden en competenties zijn net zo belangrijk. Het volgen van een opleiding of training over het sociaal domein is dan ook een goed idee.

Opleidingen binnen het sociaal domein

Wilt u zich verder ontwikkelen in het sociaal domein? Om zo beter om te kunnen gaan met alle veranderingen en ontwikkelingen? Bestuursacademie Nederland heeft een compleet aanbod aan opleidingen, trainingen en cursussen binnen het sociaal domein. Denk bijvoorbeeld aan de HBO Wmo-consulent of de opleiding tot Adviseur Sociaal Domein.
In al onze opleidingen en trainingen staat uw werkpraktijk centraal. Onze ervaren docenten werken bij overheidsorganisaties en weten als geen ander wat er speelt. Ook kunt u ervaringen uitwisselen met medestudenten, uw netwerk uitbreiden en uw kennis en vaardigheden verder vergroten. U bent met onze opleidingen en trainingen altijd verzekerd van: 

  • Kwaliteit
  • Ervaren docenten
  • Een praktijkgerichte aanpak
  • Opleidingslocaties door heel Nederland

Maatwerk en incompany

Wilt u uw medewerkers gezamenlijk een bestaande opleiding of training laten volgen? Of wilt u een maatwerktraject volledig afgestemd op uw organisatie? Of een mix daarvan? Het kan allemaal. Uiteraard op een moment en locatie die u het beste uitkomen.

Ervaringen & beoordelingen van onze studenten

Lees hier hoe onze studenten de opleidingen van Bestuursacademie Nederland ervaren en beoordelen.
 


       

Levenlanglerenkrediet (LLLK) – studiefinanciering voor volwassenen

Bij deze erkende opleiding is het mogelijk om tegen gunstige voorwaarden geld te lenen bij de overheid om de studiekosten te financieren.