Handhaving - Juridische Aspecten

Training die voldoet aan de landelijk erkende kwaliteitscriteria

Voldoet aan de landelijk erkende kwaliteitscriteria
035 - 7 604 850 00 - 00 000 000 Download brochureDirect inschrijven
 

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van uw huidige loopbaan en uw leerdoelen geven wij u graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan
Algemeen

Eind 2015 is de Wet vergunningverlening, toezicht en handhaving (wet VTH) in werking getreden. Dat heeft consequenties voor de Wabo en de onderliggende regelgeving op essentiële punten en wordt gezien als de voorloper van de Omgevingswet, die per 1-1-2018 wordt verwacht. Maar wat betekent de invoering van deze nieuwe wet voor u als (startend) handhaver? Dat kunt u leren in deze training van Bestuursacademie Nederland. Deze training voldoet aan de nieuwe kwaliteitscriteria, die in de wet VTH worden geborgd. U wordt goed voorbereid om handhavingsverzoeken in de praktijk deskundig te beoordelen.

Uw resultaat

Na afloop van deze training kunt u handhavingsverzoeken en gedoogbeschikkingen (procedureel) beoordelen. U begeleidt en behandelt handhavingsprocedures en u stelt beschikkingen op ten aanzien van (complexe) handhavingszaken. Daarnaast kunt u een bezwaar- en beroepschrift behandelen, verweerschriften en pleitnota's opstellen en kunt u het bevoegd gezag vertegenwoordigen bij de behandeling hiervan. U weet op welke wijze bestuurlijke geldschulden worden ingevorderd en u adviseert over juridische vraagstukken op het terrein van omgevingsrecht. Bovendien kunt u flankerend beleid en strafrechtelijke en bestuursrechtelijke acties door Buitengewoon Opsporingsambtenaren coördineren.

Doelgroep

U bent (startend) handhaver en werkzaam bij een gemeente, waterschap, provincie, samenwerkingsverband of regionale inspectie.

Aanpak

In deze training staat zowel de kennis die u nodig heeft als handhaver, als het ontwikkelen van uw vaardigheden centraal. U leert van en met elkaar door uw ervaring te delen en met voorbeelden uit uw eigen praktijk aan de slag te gaan. Het is een training die zich richt op uw eigen werkomgeving, zodat u direct ervaart hoe u uw werk nog beter kunt organiseren. De training is interactief. U krijgt alle ruimte om uw vaardigheden te ontwikkelen.

Studieprogramma

Programma

In de training worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Wabo en de wet VTH, handhavingsontwikkelingen in het omgevingsrecht en de landelijke handhavingsstrategie
 • Big eight: van probleemanalyse en prioritering t/m uitvoering en evaluatie
 • Algemene wet bestuursrecht en het handhavingsproces
 • Opstellen toezichtsrapport
 • Keuze van het sanctiemiddel
 • Bezwaar en beroep: het proces van de rechtsbescherming
 • Bestuurlijke strafbeschikking milieu
 • Strafrechtelijke aspecten m.b.t. handhaving
 • Maken van een aanvalsplan op basis van het handhavingsbeleid
 • Opstellen van de handhavingsbeschikking en het verzorgen van de verdediging (het voeren van pleidooi) bij de rechtbank
 • Essenties uit relevante aanpalende wet- en regelgeving
 • Inzicht in sanctie-effectuering
 • Nazorg, retentierecht en invorderingsbeschikking(en)

Certificaat

Na afloop van deze training ontvangt u het certificaat van deelname 'Handhaving - Juridische Aspecten' van Bestuursacademie Nederland.

Lesplanning

Data en plaatsen

[code: BN-THJA]
Deze training duurt 4 dagen. Tussen de trainingsdagen zit een periode van 2 weken. De training wordt verzorgd in de regio's Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Let op: Helaas is de planning nog niet bekend. Door middel van het onderstaande formulier kunt u uw interesse aangeven. Wij nemen dan contact met u op zodra de planning bekend is.

 
Alle velden met een * moeten verplicht ingevuld worden

Kostenspecificatie

Kosten

Inschrijfgeld: € 35,-
Trainingskosten: € 1.599,-
Trainingsmateriaal: € 50,-
Locatie- en arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Locatie- en arrangementskosten 

Bestuursacademie Nederland regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch begrepen. De arrangementskosten bedragen 
€ 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw). Een aantal programma’s hebben ook een avondprogramma. In dat geval wordt er een diner en/of hotelovernachting voor u verzorgd. De kosten hiervoor bedragen € 25,50 (excl. btw) voor het diner en € 100,- (excl. btw) voor de hotelovernachting. 

Reprorechten en hand-outs 

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw 

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten, arrangementskosten en het diner zijn altijd belast met 6% btw. 

De btw op arrangementskosten en het diner is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Vraag gratis aan

Laatste nieuws

Laatste nieuws

Vraag gratis aan
Vraag gratis aan

Laatste nieuws

Onze website maakt gebruik van cookies.