Burgerparticipatie

Samen met burgers beleid realiseren

Samen beleid realiseren
035 - 7 604 850 00 - 00 000 000 Download brochureDirect inschrijven
 

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van uw huidige loopbaan en uw leerdoelen geven wij u graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan
Algemeen

Als beleidsmedewerker krijgt u steeds vaker te maken met burgerparticipatie. Wilt u leren wanneer en hoe burgers kunnen participeren, zodat zij een optimale bijdrage kunnen leveren aan het beleid en de uitvoering daarvan? Volgt u dan deze zeer interessante training. Burgers willen en kunnen steeds meer een steentje bijdragen in het beleidsvormingsproces en de beleidsuitvoering van gemeenten. Ze zijn mondig, kundig en nemen steeds vaker initiatieven die raken aan taken van gemeenten, zoals het leefbaar houden van kleine kernen. In veel gevallen moeten burgers bij de beleidsvorming en -uitvoering worden betrokken. Dat is noodzakelijk vanwege de inhoudelijke verrijking van het beleid en vanwege draagvlak voor het beleid. Daar speelt Bestuursacademie Nederland met deze boeiende training op in. Wat u leert, kunt u in uw eigen werkomgeving direct concreet toepassen.

Uw resultaat

In deze training leert u de basisprincipes van burgerparticipatie kennen. De training biedt u praktische kennis en handreikingen. Na afloop weet u op welke wijze u burgerparticipatie in kunt zetten om beleidseffecten te realiseren. Daarnaast weet u wat de rol is van burgerparticipatie in het beleidsproces. U heeft zicht gekregen op welke vraagstukken zich voordoen bij de toepassing van burgerparticipatie en weet hier effectief mee om te gaan. Bovendien kent u de verschillen tussen de verschillende vormen van burgerparticipatie.

Doelgroep

U bent beleidsmedewerker en wilt uw beleidsontwikkeling en -uitvoering graag samen met externe partijen realiseren. Daarom wilt u de basisprincipes van burgerparticipatie leren toepassen.

Aanpak

Tijdens de training wordt er naast de basisprincipes van participatie ook breder ingezoomd op het effect en vormen van participatie. Bekeken wordt hoe participatie binnen een gemeente een vast onderdeel in processen van beleidsvorming kan vormen. U leert daarnaast hoe u daar partijen bij kunt betrekken, welke rol gemeenteambtenaren en bestuur bij participatie spelen en hoe u omgaat met de verwachtingen van burgers.

Studieprogramma

Programma

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

  • De basisprincipes van participatie
  • Verschillende fases in het participatieproces
  • Wanneer burgerparticipatie en wanneer niet?
  • De rol van participatie in het beleidsproces
  • Het beoogde effect van participatie
  • Organisatorische consequenties van participatie
  • Partijen bij burgerparticipatie betrekken
  • De rol van gemeenteambtenaren en het bestuur bij participatie
  • Bepalen van de participatievorm
  • Informeren van en verwachtingenmanagement bij burgers

Certificaat

Na afloop van deze training ontvangt u het certificaat van deelname 'Burgerparticipatie' van Bestuursacademie Nederland.

Lesplanning

Data en plaatsen

[code: BN-TBP]
Deze training duurt 2 dagen. Tussen de trainingsdagen zit een periode van 2 weken. De training wordt verzorgd in de regio's Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Let op: Helaas is de planning nog niet bekend. Door middel van het onderstaande formulier kunt u uw interesse aangeven. Wij nemen dan contact met u op zodra de planning bekend is.

 
Alle velden met een * moeten verplicht ingevuld worden

Kostenspecificatie

Kosten

Inschrijfgeld: € 35,-
Trainingskosten: € 899,-
Trainingsmateriaal: € 50,-
Locatie- en arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Locatie- en arrangementskosten 

Bestuursacademie Nederland regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch begrepen. De arrangementskosten bedragen 
€ 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw). Een aantal programma’s hebben ook een avondprogramma. In dat geval wordt er een diner en/of hotelovernachting voor u verzorgd. De kosten hiervoor bedragen € 25,50 (excl. btw) voor het diner en € 100,- (excl. btw) voor de hotelovernachting. 

Reprorechten en hand-outs 

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw 

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten, arrangementskosten en het diner zijn altijd belast met 6% btw. 

De btw op arrangementskosten en het diner is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Vraag gratis aan

Laatste nieuws

Laatste nieuws

Vraag gratis aan
Vraag gratis aan

Laatste nieuws

Onze website maakt gebruik van cookies.