Notuleren

Leer helder, effectief en efficiƫnt notuleren

035 - 7 604 850 00 - 00 000 000 Download brochureDirect inschrijven
 

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van uw huidige loopbaan en uw leerdoelen geven wij u graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan
Algemeen

Effectief, efficiƫnt en professioneel notuleren is te leren. Daarvoor is deze training opgezet. U leert niet alleen hoe u goede notulen en gespreksverslagen schrijft, maar ook hoe u met meer zelfvertrouwen en gemak uw rol als notulist tijdens de vergadering vervult. De praktijkgerichte aanpak maakt u direct effectiever in het notuleren. U kunt tegelijkertijd luisteren en schrijven en produceert notulen waarin alle relevante informatie helder is verwoord.

Uw resultaat

Nadat u deze training heeft afgerond, weet u exact waaraan goede notulen moeten voldoen. Al luisterend kunt u informatie selecteren en filteren en bent u in staat om een vergadering beknopt en helder samen te vatten. Dat alles maakt dat u uw rol als notulist met meer zelfvertrouwen en plezier vervult.

Doelgroep

Voor mensen die geregeld (gaan) notuleren en daarin vaardiger willen worden, is deze training zeer geschikt. De training wordt gegeven op beginnend HBO-niveau.

Aanpak

Vooraf vult u een intakeformulier in, waarin u uw leerwensen aangeeft en u uw notuleerervaring omschrijft. De trainer analyseert dit formulier en stemt de training af op uw leerwensen. Ook stuurt u uw eigen notulen mee.

In de training krijgt u aan de hand van korte, aansprekende oefeningen tips voor het schrijven van goede notulen. Onderwerpen die aan de orde komen zijn: doel en verloop van een vergadering, luistervaardigheden, snel en doelgericht aantekeningen maken en leesbaar formuleren. U krijgt feedback op uw notulen en past daar de tips direct op toe. De trainingsgroep is klein, zodat u veel persoonlijke aandacht van de trainer krijgt.
Tijdens het hele trainingstraject en tot enkele weken daarna heeft u toegang tot de online leeromgeving e-Connect.

Studieprogramma

Programma

In deze training komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Vergaderen en notuleren

 • Soorten vergaderingen
 • Vergaderdoelen
 • De fases van een vergadering (het BOB-model)
 • De voorbereiding
 • Het verloop
 • Vergaderprocedures, relatie met voorzitter

Notulen

 • Soorten notulen
 • Functie van notulen
 • De agenda
 • Doel van het verslag
 • Uitwerken van het verslag
 • Leesbaar formuleren
 • De presentatie van het verslag

Vaardigheden van de notulist

 • Luistervaardigheden
 • Snel en doelgericht aantekeningen maken
 • Onderscheiden van hoofd- en bijzaken tijdens de vergadering

Certificaat

Na afloop van de training ontvangt u het certificaat van deelname 'Notuleren'.

Lesplanning

Data en plaatsen

[code: BN-TNO]
Deze training duurt 2 dagen. Tussen de trainingsdagen zit een periode van 2 weken. De training wordt verzorgd in de regio's Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Let op: Helaas is de planning nog niet bekend. Door middel van het onderstaande formulier kunt u uw interesse aangeven. Wij nemen dan contact met u op zodra de planning bekend is.

 
Alle velden met een * moeten verplicht ingevuld worden

Kostenspecificatie

Kosten

Trainingskosten: € 1.090,-
Trainingsmateriaal: € 30,-
Locatie- en arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Locatie- en arrangementskosten 

Bestuursacademie Nederland regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch begrepen. De arrangementskosten bedragen 
€ 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw). Een aantal programma’s hebben ook een avondprogramma. In dat geval wordt er een diner en/of hotelovernachting voor u verzorgd. De kosten hiervoor bedragen € 25,50 (excl. btw) voor het diner en € 100,- (excl. btw) voor de hotelovernachting. 

Reprorechten en hand-outs 

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw 

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten, arrangementskosten en het diner zijn altijd belast met 6% btw. 

De btw op arrangementskosten en het diner is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Vraag gratis aan

Laatste nieuws

Laatste nieuws

Vraag gratis aan
Vraag gratis aan

Laatste nieuws

Onze website maakt gebruik van cookies.