MLO Medewerker Ruimtelijk Domein

Vernieuwend omgevingsrecht

Ruimtelijk Domein Training
Bekijk kostenspecificatie
Download brochureDirect inschrijven035 - 7 604 850 06 - 829 093 68

Advies op maat

Wij zijn telefonisch bereikbaar:
Ma t/m Do: 08:00 - 18:00 uur
Vr: 08.00 - 17.00 uur
WhatsApp: 10.00 - 16.00 uur

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van uw huidige loopbaan en uw leerdoelen geven wij u graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan
Algemeen

Van bouw- of milieuvergunningen naar het stelsel van het omgevingsrecht. Met de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en de Algemene wet bestuursrecht als dagelijkse kost. Deze opleiding bereidt u voor op de komst van de Omgevingswet en is (inter-)actief van opzet. Leren in de praktijk, leren van en met elkaar, dat is waar het in deze opleiding om draait. Deze opleiding is een uitstekend vervolg op de opleiding Medewerker Lokale Overheid (MLO) Basis.

Doelgroep

U werkt bij een gemeente, provincie of omgevingsdienst. U werkt bijvoorbeeld met vergunningen, meldingen en/of handhaving of verzorgt administratie en doet wel wat juridisch werk. Of u werkt al jaren bij een milieudienst, die nu tot omgevingsdienst wordt omgevormd.

Vooropleiding

Aan deze opleiding worden geen specifieke vooropleidingseisen gesteld. Wél is het van belang dat u werkzaam bent (of wordt) bij een gemeente, provincie of omgevingsdienst.

Doel en opzet

De opzet van deze opleiding is interactief van aard. In de opleiding komen alle relevante en actuele aspecten aan bod waar u in het ruimtelijk domein mee te maken krijgt. Na afloop van deze opleiding bent u voorbereid op de komst van de Omgevingswet en weet u uw kennis en vaardigheden in te zetten in de praktijk voor uw eigen gemeente. We zorgen er, samen met u, voor dat uw toekomst zeker wordt gesteld met een diploma dat voldoet aan de criteria. U heeft een diploma waarmee u uw werk effectief, efficiënt en uitstekend kunt uitvoeren.

Voorbereiding en studiebelasting

Afhankelijk van uw vooropleiding en werkervaring moet u rekening houden met een studiebelasting van ongeveer 4-6 uur per bijeenkomst.

Online leeromgeving

Ons studiemateriaal is altijd actueel en sluit perfect aan op de exameneisen. Alles wat u nodig heeft voor uw studie vindt u in onze moderne online leeromgeving. U vindt hier lesvoorbereidingen, opdrachten en aanvullende informatie. Ook kunt u communiceren met uw medecursisten en docent.

Studieprogramma

Programma

Tijdens deze opleiding worden de volgende onderwerpen behandeld:

Ruimtelijke ordening, basis

(3 dagbijeenkomsten)

 • De omvang van het omgevingsrecht
 • Het ruimtelijk beleid en de instrumenten van Rijk, provincie en vooral gemeenten
 • De plannen, procedures en ontheffingen op grond van de Wet ruimtelijke ordening (o.a. voorbereidingsbesluit, bestemmingsplan en ontheffingen, structuurplan, projectbesluit, etc.)
 • Inzicht in de Wabo en de Woningwet (o.a. de procedures en toetskaders voor een bouwvergunning)
 • Raakvlakken met andere wetten die relevant zijn bij de werkpraktijk in de ruimtelijke ordening
 • Wat er komt kijken bij planontwikkeling (grondexploitatie, bouwrijp maken, verhaal van bouwkosten)
 • Planschade

Basistraining handhaving

(3 dagbijeenkomsten)

 • Wabo en de wet VTH
 • Algemene wet bestuursrecht en het handhavingsproces
 • Opstellen toezichtsrapport
 • Bezwaar en beroep
 • Bestuurlijke strafbeschikking milieu
 • Strafrechtelijke aspecten m.b.t. handhaving
 • Inzicht in sanctie-effectuering

Bestemmingsplan

(3 dagbijeenkomsten)

 • Rijks-, provinciaal en gemeentelijk planologisch beleid en de onderlinge samenhang
 • Relevante wet- en regelgeving, waaronder de Wet ruimtelijke ordening
 • Bestemmingsplannen en beheersverordening
 • Goede ruimtelijke ordening
 • Vergunningen, afwijkingen en coördinatie
 • Planschade en risicoanalyse
 • Raakvlakken met andere beleidsterreinen
 • Actuele ontwikkelingen en jurisprudentie

Diploma

U sluit de opleiding af met een eindopdracht waarin u laat zien de opgedane kennis en vaardigheden toe te kunnen passen in de praktijk. Heeft u de eindopdracht met goed gevolg afgerond, dan ontvangt u het diploma ‘MLO Medewerker Ruimtelijk Domein’ van Bestuursacademie Nederland.

Lesplanning

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 6 maanden. De opleiding wordt in een dagvariant aangeboden. Deze dagopleiding heeft 9 bijeenkomsten van 09.30 uur tot 16.30 uur.

Let op: Helaas is de planning nog niet bekend. Door middel van het onderstaande formulier kunt u uw interesse aangeven. Wij nemen dan contact met u op zodra de planning bekend is.

 
Alle velden met een * moeten verplicht ingevuld worden

Kostenspecificatie

Kosten

Inschrijfgeld: € 35,-
Cursusgeld: € 2.990,-
Studiemateriaal: € 150,-
Eindopdracht: € 295,-
Locatie- en arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

U kunt deze opleiding ook in 2 termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Kosten

Inschrijfgeld: € 35,-
Cursusgeld: € 2.990,-
Studiemateriaal: € 150,-
Eindopdracht: € 295,-
Locatie- en arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

U kunt deze opleiding ook in 2 termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Locatie- en arrangementskosten 

Bestuursacademie Nederland regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch begrepen. De arrangementskosten bedragen 
€ 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw). Een aantal programma’s hebben ook een avondprogramma. In dat geval wordt er een diner en/of hotelovernachting voor u verzorgd. De kosten hiervoor bedragen € 25,50 (excl. btw) voor het diner en € 100,- (excl. btw) voor de hotelovernachting. 

Reprorechten en hand-outs 

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw 

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten, arrangementskosten en het diner zijn altijd belast met 6% btw. 

De btw op arrangementskosten en het diner is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Advies op maat

Wij zijn telefonisch bereikbaar:
Ma t/m Do: 08:00 - 18:00 uur
Vr: 08.00 - 17.00 uur
WhatsApp: 10.00 - 16.00 uur

Levenlanglerenkrediet (LLLK) – studiefinanciering voor volwassenen

Meer informatie

Laatste nieuws

Vraag gratis aan
Vraag gratis aan

Laatste nieuws

Vraag gratis aan

Laatste nieuws

Onze website maakt gebruik van cookies.

Accepteren