MBO Sociaal-Maatschappelijk Dienstverlener niveau 4

Ontwikkel u tot officieel maatschappelijk dienstverlener

Ontwikkel uzelf tot officieel maatschappelijk dienstverlener
035 - 7 604 850 Download brochureDirect inschrijven
 
Algemeen

Met de opleiding MBO Sociaal-Maatschappelijk Dienstverlener niveau 4 wordt u op het hoogst erkende MBO-niveau opgeleid. Alle belangrijke onderwerpen op het gebied van ondersteunen op sociaal-maatschappelijk vlak komen in dit boeiende programma uitgebreid aan de orde. U wordt opgeleid door docenten uit de praktijk, hetgeen erg leerzaam en zeer inspirerend is. Met deze erkende opleiding MBO Sociaal-Maatschappelijk Dienstverlener niveau 4 behaalt u het officieel erkende diploma dat als standaard geldt in de branche.

Officieel erkend

NCOI heeft officieel toestemming van het ministerie van OCW om MBO-opleidingen te verzorgen. Hierdoor kan NCOI officieel erkende MBO-diploma's verstrekken. Zie voor meer informatie de Toelichting MBO.

Doelgroep

Als (aankomend) sociaal-maatschappelijk dienstverlener houdt u zich bezig met het (juridisch) ondersteunen van uw cliënt. U werkt zelfstandig in een team. Als werkveld kunt u denken aan welzijnsinstellingen en instellingen voor maatschappelijke dienstverlening.

Doel en opzet

Deze praktijkgerichte opleiding is speciaal ­ontwikkeld voor volwassen studenten. Het ­programma is gericht op de combinatie van werken en leren. Tijdens de klassikale bijeenkomsten leert u alles over de belangrijkste thema’s op het gebied van ondersteuning op sociaal-maatschappelijk vlak. Deze kennis wordt vertaald naar concrete opdrachten, zodat u uw kennis direct in praktijk brengt. Hierdoor krijgt u meer ervaring met het beroep en bouwt u aan uw beroepsvaardigheden.

Begeleiding

Om ervoor te zorgen dat u daadwerkelijk slaagt voor deze opleiding, wordt u tijdens de opleiding op verschillende manieren begeleid. Wij zorgen voor een professionele studieadviseur. Deze adviseur heeft op gezette tijden contact met u en is tijdens de gehele opleiding beschikbaar voor vragen. Ook biedt het programma 6 bijeenkomsten waarin u extra begeleiding krijgt bij het maken van uw stageopdrachten. Op de werk- of stageplek zelf is er begeleiding door uw leidinggevende of een ervaren ­collega. Wij zorgen ervoor dat u de opleiding uitstekend kunt combineren met uw werk en privé en dat u doelgericht het diploma behaalt.

Taal en rekenen

Om een erkend MBO niveau 4-diploma te behalen is landelijk vastgelegd dat een bepaald niveau van taal- en rekenvaardigheden geldt. U maakt daarom tijdens uw opleiding diverse examens op het gebied van taal en rekenen om aan te tonen dat u dit niveau beheerst. Zie Toelichting MBO voor meer informatie hierover.

Stage

Uw stage is belangrijk, omdat u daarin oefent met het in praktijk brengen van de geleerde beroepsvaardigheden. U kunt bijvoorbeeld stage lopen bij een welzijnsinstelling of instelling voor maatschappelijke dienstverlening. Heeft u al een baan in dit werkgebied? En is het bedrijf waarbij u werkt een erkend leerbedrijf? Dan kunt u uw huidige werkplek voordragen als stageplaats en hoeft u geen aanvullende stage te lopen.

Heeft u op dit moment geen geschikte werkplek? Dan volgt u een stage bij een bedrijf dat u zelf zoekt. Het Stage Instituut kan u daarbij mogelijk helpen. Voor een stage heeft u een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) nodig.

Voorbereiding en studiebelasting

Ongeveer 3-5 uur per bijeenkomst.

Vooropleiding

U kunt deelnemen aan deze opleiding als u minimaal beschikt over een diploma MBO­niveau 2, een diploma VMBO (kader, gemengd of theoretische leerweg) of een overgangs­bewijs HAVO of VWO naar het 4e leerjaar. Indien u hier niet aan voldoet, maar wel de capaciteiten en motivatie heeft, dan kunt u op basis van een intakegesprek en een toelatingstoets van NCOI mogelijk alsnog deelnemen aan deze opleiding. 

Subsidie

Indien u deelneemt aan deze opleiding waarbij u de stage invult vanuit uw werk, dan kan uw werkgever mogelijk in aanmerking komen voor de Subsidieregeling praktijkleren (SPL). De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert de subsidieregeling uit in opdracht van het ministerie. Zie voor meer informatie de Toelichting MBO.

Online leeromgeving

Wij maken altijd gebruik van de meest actuele literatuur. Tijdens de opleiding heeft u toegang tot onze zeer moderne online leeromgeving.

Studieprogramma

Programma

U wordt opgeleid voor het officiële diploma ‘MBO Sociaal-Maatschappelijk Dienstverlener niveau 4’. Het programma bestaat uit 5 beroepsgerichte modules, een keuze­programma, een module Studiebegeleiding en een stage­programma (uw werkplek of een stage).

Beroepsgerichte modules

Cliëntondersteuning

(6 bijeenkomsten)

 • Opstellen van een dienstverlenend plan
 • Helpen bij eenvoudige juridische zaken
 • Het bijhouden van de financiën
 • Bemiddelen bij belangenbehartiging
 • Examen: praktijkgerichte opdracht

Sociaal pedagogisch begeleiden

(6 bijeenkomsten)

 • Toepassen pedagogische en ­psychologische basiskennis
 • Ontwikkelingsgerichte activiteiten
 • Begeleidingsvaardigheden
 • Stimuleren en motiveren
 • Juist handelen tijdens calamiteiten
 • Werken volgens protocollen en ­regelgeving

Coördineren en organiseren

(6 bijeenkomsten)

 • Een plan opstellen
 • Samenwerken en leidinggeven
 • Het draaiboek
 • Vergaderen
 • Presenteren en rapporteren
 • Evalueren

Sociaal-maatschappelijke problematiek

(6 bijeenkomsten)

 • Verslavingszorg
 • Psychosociale problemen en psychiatrie
 • Sociale problemen en huiselijk geweld
 • Armoede en schuldhulpverlening
 • Culturele diversiteit

Professionele zorg- en hulpverlening

(6 bijeenkomsten)

 • Gestructureerd werken
 • Effectieve werkplanning
 • Werken met activiteiten- en ­begeleidingsplannen
 • Zorg-, leef- en behandelplannen
 • Observeren en rapporteren
 • Ondersteunen in woon- of verblijfs­omgeving

Keuzeprogramma

U volgt naast deze 5 beroepsgerichte modules ook een keuzeprogramma van 6 bijeen­komsten. Dit programma is een verdieping of verbreding van uw beroepsgerichte modules. U kiest 1 van de onderstaande programma’s:

Omgaan met diversiteit binnen een organisatie

(6 bijeenkomsten)

In dit keuzeprogramma gaat u aan de slag met onderwerpen als het omgaan met diversiteit binnen de organisatie en het zelfstandig signaleren van verbetering en nemen van initiatief. De onderdelen zijn:

 • Diversiteit
 • Ondernemend gedrag 

(geschikt voor niveau 3 en 4)

 

Innovatie en duurzaamheid

(6 bijeenkomsten)

In dit keuzeprogramma gaat u aan de slag met onderwerpen als het zelfstandig signaleren van verbetering en nemen van initiatief, het inspelen op technische en maatschappelijke veranderingen en oplossingen en verbeteringen voor duurzaamheid. 
Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 4

 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Ondernemend gedrag 
(geschikt voor niveau 3 en 4)

MBO-diploma

De afronding bestaat uit een combinatie van schriftelijke en praktijkgerichte examens. Heeft u voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvangt u het officiële, door de overheid erkende diploma ‘MBO Sociaal-Maatschappelijk Dienstverlener niveau 4’, zoals ingeschreven in het Centraal Register Beroepsopleidingen (Crebo). Het behalen van een erkend diploma wordt steeds belangrijker. De opleiding is goed te combineren met werk en privé. U zult met de juiste motivatie zonder al te veel inspanning het programma succesvol kunnen doorlopen.

Lesplanning

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 24 maanden. De opleiding wordt aangeboden in een dag- en een avondvariant. Bij de dagopleiding volgt u 18 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur en 6 bijeenkomsten van 3 uur voor de bege­leiding. De avondopleiding omvat 42 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur. U vindt het bijeenkomstenoverzicht per startmoment en per locatie op de website. U kunt deze ­opleiding ook op afstand volgen op basis van e-Learning.

 

Praktische informatie en kosten

Zie Praktische Informatie.

Let op: Helaas is de planning nog niet bekend. Door middel van het onderstaande formulier kunt u uw interesse aangeven. Wij nemen dan contact met u op zodra de planning bekend is.

 
Alle velden met een * moeten verplicht ingevuld worden

Kostenspecificatie
MBO-niveau 4 Ineens Per kwartaal
(6 termijnen)
Per maand*
(18 termijnen)
Dossiervorming (eenmalig) € 200,- niet mogelijk niet mogelijk
Cursusgeld € 3.090,- € 556,20 € 185,40
Studiemateriaal € 775,- € 139,50 € 46,50
Examenkosten € 1.275,- € 229,50 € 76,50
Taal en rekenen € 700,- € 126,- € 42,-
Praktijkprogramma € 1.090,- € 196,20 € 65,40
Diplomering € 450,- € 81,- € 27,-
Arrangementskosten Zie onderstaande toelichting
* Betalen per maand is alleen voor particulieren.
Voor betaling in termijnen wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Locatie- en arrangementskosten 

Bestuursacademie Nederland regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch begrepen. De arrangementskosten bedragen 
€ 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw). Een aantal programma’s hebben ook een avondprogramma. In dat geval wordt er een diner en/of hotelovernachting voor u verzorgd. De kosten hiervoor bedragen € 25,50 (excl. btw) voor het diner en € 100,- (excl. btw) voor de hotelovernachting. 

Reprorechten en hand-outs 

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw 

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten, arrangementskosten en het diner zijn altijd belast met 6% btw. 

De btw op arrangementskosten en het diner is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Vraag gratis aan

Laatste nieuws

Laatste nieuws

Vraag gratis aan
Vraag gratis aan

Laatste nieuws

Onze website maakt gebruik van cookies.