Lean Six Sigma Black Belt

Praktijkgerichte opleiding met officiële certificering

035 - 7 604 850 Download brochure

Direct inschrijven

 
Algemeen

Voor u als manager is het vermijden van verspillingen door bedrijfsprocessen te optimaliseren een belangrijke taak. Helaas liggen oorzaken lang niet altijd voor de hand. Een handige en systematische methode om de oorzaken van verspillingen in kaart te brengen is de Lean Six Sigma-methode. Als Black Belt beheerst u beide elementen, waardoor u efficiënt sturing kunt geven aan continue projecten. Zo verbetert u de bedrijfsprocessen op duurzame wijze.

Doelgroep

De opleiding voor Black Belts is bedoeld voor het hogere kader. U bent een ervaren (lijn-)manager die verschillende afdelingen aanstuurt of een projectmanager die omvangrijke, gecompliceerde projecten uitvoert.

Doel en opzet

U maakt zich het gedachtegoed van lean thinking eigen en kunt deze attitude in uw dagelijkse praktijk toepassen. U heeft kennis van het verzamelen, bewerken en het analyseren van dataverzamelingen en u kunt op deze wijze de dieperliggende oorzaken van verspillingen in bedrijfsprocessen zichtbaar maken. Door een continu proces van verbetering in te voeren en te handhaven, bent u in staat om met succes belangrijke besparingen te bewerkstelligen.

Voorbereiding en studiebelasting

Afhankelijk van uw vooropleiding en werkervaring moet u rekening houden met een studiebelasting van ongeveer 5-7 uur per dagbijeenkomst.

Vooropleiding

Voor deze opleiding gelden geen specifieke vooropleidingseisen. De opleiding wordt verzorgd op Post HBO-niveau.

Online leeromgeving

Ons studiemateriaal is altijd actueel en sluit perfect aan op de exameneisen. Alles wat u nodig heeft voor uw studie, vindt u in onze online leeromgeving. Ook kunt u communiceren met uw medecursisten en docent.

Studieprogramma

Programma

Bestuursacademie Nederland verzorgt deze opleiding in samenwerking met businesspartner Computrain. De basis van deze opleiding is de DMAIC-roadmap voor optimalisering van projecten. De volgende onderwerpen komen onder meer aan de orde:

Define (beschrijven)

 • Opzetten van een Lean Six Sigma-organisatie
 • Projectmanagement (Project Charter, DMAIC, Scrum)
 • Voice of the Customer & CTQ Flowdown
 • QFD - Quality Function Deployment
 • Process Performance Metrics & Meetsysteemanalyse (MSA)

Meten

 • Visualiseren van data met behulp van Minitab (Pareto, Bar Chart, Pie Chart, Dot Plot, Histogram, Box Plot, Time Series Plot, Scatter Plot)

Analyse

 • Statistische analyses
 • Analyseren van attributieve data
 • Hoshin planning, Project selection & Project tracking
 • Business Performance Measures (INK)

Identificatie

 • Identificeren en elimineren van verspillingen
 • Instrumenten voor probleemanalyse en brainstorming
 • Opzetten en uitvoeren van experimenten met behulp van Design of Experiments

Control

 • Organisatie van werkomgeving en activiteiten
 • Value Stream Mapping en procesverbetering
 • Lean Six Sigma-scan
 • Lean Accounting
 • Human resources
 • Leiderschap
 • Verbetermanagement

Examen en certificering

U wordt conform de eisen van de ASQ (American Society for Quality) opgeleid tot het internationaal erkende certificeringsniveau van een Lean Six Sigma Black Belt. Als u zich wilt certificeren bij de ASQ, dan dient u zich hiervoor zelf op te geven. De kosten van dat examen bedragen ongeveer € 550,-. De prijs is onder voorbehoud van tariefswijzigingen door APMG. Het certificaat 'Lean Six Sigma Black Belt' van Computrain behaalt u door het theorie-examen succesvol af te ronden én een eindpresentatie over 2 succesvol uitgevoerde Lean Six Sigma-verbeterprojecten op Black Belt-niveau met een positief oordeel af te sluiten.

Lesplanning

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 12 maanden. De opleiding wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 12 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur. De avondopleiding heeft 24 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur.

Let op: voor deze actualiteitendag is de planning nog niet bekend. Door middel van het onderstaande formulier kunt u uw interesse aangeven. Wij nemen dan contact met u op zodra de planning bekend is.

 
Alle velden met een * moeten verplicht ingevuld worden

Kostenspecificatie

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 4.590,-
Studiemateriaal: € 250,-
Examen Computrain: € 195,- (schriftelijk)
€ 260,- (mondeling)
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.
U kunt deze opleiding ook in 4 termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Locatie- en arrangementskosten 

Bestuursacademie Nederland regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch begrepen. De arrangementskosten bedragen 
€ 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw). Een aantal programma’s hebben ook een avondprogramma. In dat geval wordt er een diner en/of hotelovernachting voor u verzorgd. De kosten hiervoor bedragen € 25,50 (excl. btw) voor het diner en € 100,- (excl. btw) voor de hotelovernachting. 

Reprorechten en hand-outs 

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw 

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten, arrangementskosten en het diner zijn altijd belast met 6% btw. 

De btw op arrangementskosten en het diner is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Vraag gratis aan

Laatste nieuws

Laatste nieuws

Vraag gratis aan
Vraag gratis aan

Laatste nieuws

Onze website maakt gebruik van cookies.