Hoe Werkt het Machtsveld in Politiek Den Haag

Hoe wordt het politieke spel gespeeld

Beleid, Bestuur en Management Training
Bekijk kostenspecificatie
Download brochureDirect inschrijven035 - 7 604 850 06 - 829 093 68

Advies op maat

Wij zijn telefonisch bereikbaar:
Ma t/m Do: 08:00 - 18:00 uur
Vr: 08.00 - 17.00 uur
WhatsApp: 10.00 - 16.00 uur

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van uw huidige loopbaan en uw leerdoelen geven wij u graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan
Algemeen

Werken bij de Rijksoverheid betekent opereren in een politiek-bestuurlijke omgeving. In deze omgeving zijn er veel situaties waarin belangen en doelen van bestuurders, politiek, samenwerkingspartners, collega’s en van uzelf flink uiteenlopen. Om invloed uit te oefenen heeft u het vermogen nodig om tussen die belangen door te laveren. Wilt u weten hoe u zich binnen de verschillende arena’s in het politiek-bestuurlijke domein beweegt? Dan is deze training iets voor u.

Uw resultaat

Na afloop van deze training heeft u inzicht in de basisprincipes van het staatsrecht. U heeft zicht op de rollen en belangen van de verschillende partijen en u weet hoe de verschillende belangen van invloed zijn op het optreden van deze partijen. U begrijpt het belang van het ontwikkelen van een politieke antenne en krijgt inzicht in uw eigen vaardigheden om te opereren binnen dit politiek-bestuurlijke krachtenveld.

Doelgroep

U bent werkzaam als beleidsmedewerker bij een ministerie of een uitvoeringsorgaan van een ministerie (bijvoorbeeld het UWV, Inspecties enzovoort).

Aanpak

De training start met een compacte staatsrechtelijke inleiding. Verder oefenen we tijdens deze praktijkgerichte training met (eigen) casuïstiek. In het tweede dagdeel ervaart u in een spelsimulatie van een reële praktijkcase hoe het machtsspel werkt en wat uw rol hierin is. Hier leert u ook te reflecteren op uw eigen handelen. Tussen de 2 dagdelen in gaat u in (gezamenlijk) gesprek met een bestuurder uit de politiek: een ex-minister, een politiek assistent van onze minister of staatssecretaris en/of met een fractiemedewerker van Tweede Kamerfracties. Daarnaast biedt deze training praktische inzichten en vaardigheden op het gebied van communicatie, presentatie en beïnvloeding.

Studieprogramma

Programma

Deze opleiding behandelt de volgende onderwerpen:

Kennis is macht

 • Staatsrecht: de plaats van het ministerie binnen het staatsbestel
 • De rollen en posities van de premier, vicepremier, minister, kabinet, staatssecretaris
 • Partijen in de Tweede Kamer, Eerste Kamer
 • Rol van de vierhoek
 • Hoe werkt de macht, formeel, informeel?
 • Hoe gaat u hier in uw eigen werkomgeving mee om?
 • Hoe maakt u een krachtenveldanalyse?
 • Opdracht

Het machtsspel

 • Wie heeft de macht en hoe wordt het spel gespeeld rond de politieke macht?
 • Hoe werkt het achter de schermen?
 • Wat zijn de verschillende rollen en belangen?
 • Paradigma’s over rolopvatting
 • Hoe gaat u met deze paradigma’s om?
 • Wat gaat u gemakkelijk af, wat is nog lastig?
 • Terugkoppeling naar uw rol in het spel
 • Hoe kunt u zich verder ontwikkelen om effectiever te opereren in het politieke speelveld?

Certificaat

Na afloop van deze training ontvangt u het certificaat van deelname ‘Hoe Werkt het Machtsveld in Politiek Den Haag’ van Bestuursacademie Nederland.

Lesplanning

Incompany

Deze training vindt incompany plaats, geheel op maat gemaakt voor uw werkomgeving en aangepast aan uw wensen. Wilt u meer weten of uw belangstelling kenbaar maken? Neem dan contact op met een van onze consultants via 035 - 7 604 850.

Let op: Helaas is de planning nog niet bekend. Door middel van het onderstaande formulier kunt u uw interesse aangeven. Wij nemen dan contact met u op zodra de planning bekend is.

 
Alle velden met een * moeten verplicht ingevuld worden

Kostenspecificatie

Locatie- en arrangementskosten 

Bestuursacademie Nederland regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch begrepen. De arrangementskosten bedragen 
€ 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw). Een aantal programma’s hebben ook een avondprogramma. In dat geval wordt er een diner en/of hotelovernachting voor u verzorgd. De kosten hiervoor bedragen € 25,50 (excl. btw) voor het diner en € 100,- (excl. btw) voor de hotelovernachting. 

Reprorechten en hand-outs 

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw 

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten, arrangementskosten en het diner zijn altijd belast met 6% btw. 

De btw op arrangementskosten en het diner is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Advies op maat

Wij zijn telefonisch bereikbaar:
Ma t/m Do: 08:00 - 18:00 uur
Vr: 08.00 - 17.00 uur
WhatsApp: 10.00 - 16.00 uur

Laatste nieuws

Vraag gratis aan
Vraag gratis aan

Laatste nieuws

Vraag gratis aan

Laatste nieuws

Onze website maakt gebruik van cookies.

Accepteren