De Participerende Overheid

Samen maatschappelijke effecten bereiken

1e startmoment

22-09-2021

Niveau

Training

Duur

3 dagen

Studievormen

Dag

Meer informatie

Download brochure

Erkende opleiding

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Steeds vaker nemen burgers zélf het initiatief om problemen in hun omgeving aan te pakken. Welke rol wil je als overheid in deze initiatieven spelen? Maak je al een bewuste keuze voor regisseren, stimuleren of faciliteren? In deze training ga je aan de slag met de vele voorbeelden die er zijn van overheidsparticipatie en leer je de rol(keuze) van de overheid en jezelf daarin invullen.

Jouw resultaat

Na afloop van deze training is je kennis van en inzicht in verschillende vormen van overheidsparticipatie vergroot. Je kunt bewuste afwegingen maken welke rol je wilt spelen in initiatieven vanuit de maatschappij. Een open houding, goed luisteren en durven loslaten zijn daarbij essentiële vaardigheden, die je je tijdens deze training eigen maakt. Waar je vindt dat de overheid een rol zou moeten spelen, kun je op een adequate wijze in dergelijke initiatieven participeren.

Doelgroep

Je bent beleidsmedewerker en je wilt de kracht die in je lokale samenleving aanwezig is meer benutten. Je krijgt regelmatig te maken met initiatieven uit de maatschappij en je wilt hier slagvaardig op kunnen inspelen door de juiste rol te kiezen.

Aanpak

Binnen de overheid is al veel ontwikkeld en uitgeprobeerd rond het thema overheidsparticipatie. In deze training bekijken we wat goed werkt en waar het beter zou kunnen. Je eigen werkomgeving vormt daarbij het uitgangspunt. Je verdiept je in de fases van het gehele participatieproces, krijgt daarbij zicht op de organisatorische consequenties en gaat aan de slag met verwachtingsmanagement. Wanneer is participatie relevant en wanneer niet? Lukt het om in de relatie met burgers een nieuwe rol te pakken? En wat kom je tegen? We wisselen aan de hand van de verkregen praktijkopdrachten ervaringen uit en komen zo tot do’s en don’ts bij overheidsparticipatie.

Incompany

Uiteraard kun je deze training ook incompany volgen. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Je kunt ons bereiken op 035 - 7 604 860 of mail naar incompany@bestuursacademie.nl.

Klassikaal of virtual classroom

Je kunt dit programma klassikaal volgen op een locatie naar keuze. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Geef je de voorkeur aan lessen op vaste tijden, met een docent én digitaal? Dan biedt virtual classroom je de uitkomst. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Programma

Tijdens deze training komen de volgende onderwerpen aan de orde:

De rol van participatie

 • Participatie als beleidsinstrument
 • Keuzen voor participatie: wanneer wel participatie en wanneer niet?
 • Beoogde effecten van participatie en de te kiezen vormen
 • Fases in het participatieproces
 • Verwachtingenmanagement bij burgers en bestuur
 • Organisatorische consequenties van participatie

De rollen omgedraaid?

 • Veranderende verhouding tussen overheid en burgers
 • Van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie
 • Rol van de inwoner: doe-het-zelver en kritische monitor
 • Rolkeuzen door de overheid
 • Overheid nieuwe stijl: cocreatie in de netwerksamenleving, gebruikmaken van burgerkracht
 • Praktijkvoorbeelden van vormen van participatie

Je rol in participatie

 • Nieuwe manier van omgaan met initiatieven uit de maatschappij
 • Je houding: ‘gewoon’ een extra vaardigheid aanleren of een totale paradigma-shift?
 • Wie heeft er nu eigenlijk verstand van?
 • Samenwerking met andere partijen (spelvorm)
 • Reflectie op je eigen (grond)houding:
  • werkstijltest
  • creatieve verkenning van nieuwe wegen (spelvorm)
  • benoemen van winst- en knelpunten

Certificaat

Na afloop van de training ontvang je het certificaat van deelname ‘De Participerende Overheid’ van Bestuursacademie Nederland.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Data en plaatsen

Deze training De Participerende Overheid duurt 3 dagen.

Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten dag variant, bij betaling in 1 termijn

Inschrijfgeld
€ 35,-
Lesgeld
€ 1.169,-
Studiemateriaal
€ 75,-
Arrangementen (Food & Beverage)
€ 75,-
Locatiekosten
€ 88,50
Reprorechten
€ 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 1.457,50
Wil jij een kostenoverzicht in jouw mailbox ontvangen?
Kostenoverzicht aanvragen

Locatie- en arrangementskosten 

Bestuursacademie Nederland regelt voor jou een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch begrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw). Een aantal programma’s hebben ook een avondprogramma. In dat geval wordt er een diner en/of hotelovernachting voor je verzorgd. De kosten hiervoor bedragen € 25,50 (excl. btw) voor het diner en € 100,- (excl. btw) voor de hotelovernachting. 

Reprorechten en hand-outs 

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw 

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je jouw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten, arrangementskosten en het diner zijn altijd belast met 9% btw. 

De btw op arrangementskosten en het diner is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

De Participerende Overheid

Samen maatschappelijke effecten bereiken

1e startmoment

22-09-2021

Niveau

Training

Duur

3 dagen

Studievormen

Dag

Meer informatie

Download brochure

Erkende opleiding

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs geven je graag deskundig advies op basis van jouw loopbaan en leerdoelen. Je kunt ons telefonisch bereiken, via WhatsApp of e-mail. Ma t/m Vrij 08:00 – 18:00 uur.

Ben je op zoek naar opleidingsadvies?

Kom gezellig langs voor een kop koffie/thee en bespreek je wensen met een van onze opleidingsadviseurs. Krijg antwoord op je vragen en ga met een helder opleidingsadvies de deur uit.
Zien we je dan?

Ervaringen & beoordelingen van onze studenten

Lees hier hoe onze studenten de opleidingen van Bestuursacademie Nederland ervaren en beoordelen.