Brochure downloaden

 • Direct in uw mailbox
 • Alle informatie overzichtelijk in één document
 • Eenvoudig te delen of te printen
 • Home
 • Lokale Belastingen

Lokale Belastingen

Lokale Belastingen

De wet- en regelgeving rondom lokale belastingen verandert regelmatig. Bijblijven is dan van groot belang. Ontdek hier ons aanbod van trainingen en opleidingen over lokale belastingen. ...

Lees meer

De wet- en regelgeving rondom lokale belastingen verandert regelmatig. Bijblijven is dan van groot belang. Ontdek hier ons aanbod van trainingen en opleidingen over lokale belastingen. ...

Lees meer

De wet- en regelgeving rondom lokale belastingen verandert regelmatig. Bijblijven is dan van groot belang. Ontdek hier ons aanbod van trainingen en opleidingen over lokale belastingen. ...

Lees meer

Bekijk de opleidingen per vakgebied

Hieronder staan alle opleidingen verdeeld over verschillende onderwerpen. Je kunt ook het hele aanbod bekijken op deze pagina.

Lokale Belastingen: 28 opleidingen

Filters

Filter

HBO niveau (6) Onze HBO-programma’s bieden je complete programma’s met alles wat je nu nodig hebt. Snel en direct toepasbaar in je eigen werk. Daarnaast zijn deze programma’s een goede start als je de ambitie hebt om verder te studeren en zelfs een erkende HBO Bacheloropleiding te volgen.

MBO niveau (4) Opleidingen op MBO-niveau zijn praktijkgericht. Bestuursacademie Nederland biedt erkende MBO-opleidingen aan op niveau 2, 3 en 4, maar heeft ook korte MBO-programma’s die precies passen bij jouw opleidingsvraag.

Training (18) In onze trainingen werk je in korte tijd aan de ontwikkeling van jouw vakkennis en/of je persoonlijke vaardigheden. Je kunt dit daarna direct in je eigen werkomgeving toepassen.

De wet- en regelgeving rondom lokale belastingen verandert regelmatig. Bijblijven is dan van groot belang. Ontdek hier ons aanbod van trainingen en opleidingen over lokale belastingen. 
 

Wat zijn lokale belastingen?

Gemeenten, provincies en waterschappen mogen een klein deel van hun inkomsten halen uit lokale belastingen. Voor gemeenten is de belangrijkste lokale last de onroerendezaakbelasting (OZB). Andere veelvoorkomende belastingen zijn: toeristenbelasting, baatbelasting, rioolheffing en watersysteemheffing. Uiteindelijk bepaalt de rijksoverheid in wetten welke mogelijkheden er zijn om belastingen te heffen. 
 

Trends en ontwikkelingen

Steeds meer lokale overheden voegen hun belastingonderdelen samen in een gezamenlijk regionaal belastingkantoor. Samen hebben ze meer kennis in huis en werken ze efficiënter. Dat levert een flinke kostenbesparing op. De gemeenten en waterschappen blijven wel zelf de tarieven en belangrijkste regels voor de belastingtaken bepalen. Ook beslissen de organisaties zelf waar ze het geld aan willen besteden. 

Een ander belangrijk onderwerp is privacy. Het verzamelen en verstrekken van gegevens speelt bij belastingorganisaties een steeds grotere rol. Privacybescherming en gegevensbeheer nemen daarbij een voorname plaats in. Lokale overheden moeten in hun werkzaamheden rekening houden met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).
 

Ontdek onze opleidingen en trainingen

Ben jij binnen jouw organisatie betrokken bij het heffen, innen of bepalen van belastingen? Dan is het van belang dat je over kennis van zaken beschikt. In ons complete aanbod vind je altijd een cursus, training of opleiding die bij je past. Of je nu een starter bent of al jaren actief bent in jouw vakgebied. Je werkt bijvoorbeeld als: 

 • Belastingmedewerker
 • Financieel adviseur
 • WOZ-medewerker
 • Medewerker invordering, heffingen of gegevensbeheer
 • Taxateur
 • Deurwaarder

 

Basiskennis Belastingen

Wil je jouw basiskennis over lokale belastingen vergroten? In de opleiding Basiskennis Belastingen leer je in korte tijd de belangrijkste ins en outs van lokale belastingen. Ook is er aandacht voor onderwerpen als heffingen, inning en invordering. Zo leer je over de essentiële aspecten van het belastingvak.
 

Belastingen lokale overheid

Werk je op een afdeling belastingen of op een gemeenschappelijk belastingkantoor? Dan heb je goede kennis van en inzicht in lokale belastingen nodig. In de opleiding Belastingmedewerker Lokale Overheid (BMLO) komen onderwerpen als heffingen, inning, invordering, WOZ en OZB uitgebreid aan de orde. Van wetgeving tot proces. Zo zie je precies hoe de verschillende onderdelen van het belastingdomein met elkaar samenhangen en welke rol jouw werk speelt in het belastingproces.
 

Heffingen

Om jouw taken en bevoegdheden als heffingsambtenaar goed te kunnen uitvoeren, is het belangrijk om over brede en inhoudelijke kennis te beschikken. In de opleiding Heffingsambtenaar Lokale Overheid (HALO) ga je echt de diepte in, waardoor je na afloop uitblinkt als fiscaal deskundige op het gebied van heffingen.
 

WOZ en OZB

Ben je nog niet of nauwelijks bekend met de Wet waardering onroerende zaken (WOZ) of de onroerendezaakbelasting (OZB)? Dan is de opleiding WOZ en OZB een must. In deze praktische basisopleiding verdiep je je in de hoofdlijnen van de WOZ en de OZB. Ook ga je aan de slag met onderwerpen als gegevensverstrekking, objectafbakening en waardebepaling.
 

Hulp nodig bij het kiezen van een opleiding of training?

Door het ruime aanbod aan opleidingen en trainingen kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. Welke opleiding of training sluit aan op jouw functie en persoonlijke wensen? Om je te helpen met jouw keuze, hebben we onze leerpaden schematisch weergegeven. Het Leerpad WOZ geeft je een duidelijk overzicht van onze WOZ-leergangen. In een oogopslag kun je zien welke modules je moet afronden om het diploma te behalen. Het Leerpad Belastingen geeft verschillende doorstroomrichtingen weer binnen het vakgebied lokale belastingen. Ook hier zie je welke modules je moet volgen om de opleiding met succes af te ronden.
Wil je meer weten over deze leerpaden? Dan helpen onze opleidingsadviseurs je graag. Je kunt contact opnemen via 035 - 7 604 850 of info@bestuursacademie.nl. Ook kunt je het contactformulier op de website invullen. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.
 

Incompany en maatwerk

Bij Bestuursacademie Nederland is het ook mogelijk om het lesprogramma specifiek op (medewerkers van) jouw organisatie af te stemmen. Wil je meerdere collega's - op een zelfgekozen locatie - dezelfde opleiding laten volgen? Of wil je in een van onze trainingen een specifiek vraagstuk binnen jouw organisatie aanpakken? We helpen je graag. Neem vrijblijvend contact met ons op voor alle mogelijkheden.

Ervaringen & beoordelingen van onze studenten

Lees hier hoe onze studenten de opleidingen van Bestuursacademie Nederland ervaren en beoordelen.
 


       

Levenlanglerenkrediet (LLLK) – studiefinanciering voor volwassenen

Bij deze erkende opleiding is het mogelijk om tegen gunstige voorwaarden geld te lenen bij de overheid om de studiekosten te financieren.