Financiën, Planning en Control bij de Lokale Overheid (FILOK)

Raak vertrouwd met de achtergronden van de financiële praktijk

1e startmoment

08-02-2022

Niveau

HBO niveau

Duur

7 maanden

Studievormen

Dag

Meer informatie

Download brochure

Erkende opleiding

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Om maatschappelijke effecten te bereiken moet elke gemeente en provincie zijn financiën op orde hebben. De afdeling Financiën speelt daarin een cruciale rol. Zij verstrekt onder meer financiële informatie aan het college en de organisatie. Daarnaast draagt zij zorg voor de financiële administratie en registratie. Dat vraagt van de medewerkers naast algemene kennis van financiën, planning en control ook specifieke kennis van de regelgeving die voor gemeenten en provincies geldt. In deze opleiding verdiep je je in de financiële functies bij de overheid en krijg je specifieke kennis van het BBV, financiële onderwerpen en interne controle binnen gemeenten en provincies.

Jouw resultaat

De kennis en vaardigheden die je in dit programma opdoet, kun je direct toepassen in je werk bij de gemeente of provincie. Je weet hoe de gemeente werkt en in welke fase van de planning-en-controlcyclus er input vanuit de financiële afdeling wordt verwacht. Door je financiële kennis en kennis van de werking en regelgeving bij de overheid kun je risico's juist inschatten en rapporten correct opstellen.

Doelgroep

Je bent net gestart of je gaat binnenkort starten als financieel beleidsmedewerker of planning-en-controlmedewerker bij de lokale overheid. Je zoekt een opleiding waarin je je de voor de lokale overheid benodigde financiële kennis en vaardigheden snel eigen kunt maken.

Aanpak

Theorie en praktijk zijn in deze opleiding nauw met elkaar verweven. Je kunt zelf praktijkvoorbeelden en cases aandragen. Op deze manier kun je je kennis en vaardigheden direct toepassen binnen je eigen werksituatie.

In de opleiding raak je vertrouwd met de achtergronden van de huidige financiële praktijk. Ook heb je (meer) inzicht in de beleids- en beheerdocumenten voor de raad, het college en de organisatie. Zo verdiep je je in het Besluit begroting en verantwoording, de hoofdlijnen van de planning-en-controlcyclus, het begrotingsrapportage- en verantwoordingsproces, de programmabegroting, btw, vennootschapsbelastingen en risicomanagement. Daarnaast is er aandacht voor treasury en risicomanagement.

Vooropleiding

Je hebt een bedrijfseconomische of administratieve opleiding afgerond (HBO-niveau). Om je werk binnen de lokale overheid goed te kunnen uitvoeren is theoretische kennis van de financiële praktijk van lokale overheden gewenst. Deze opleiding verzorgen wij op HBO-niveau.

Incompany

Uiteraard kun je dit programma ook incompany volgen. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Je kunt ons bereiken op 035 - 7 604 860 of mail naar incompany@bestuursacademie.nl.

Klassikaal of virtual classroom

Je kunt dit programma klassikaal volgen op een locatie naar keuze. Omdat je binnen een groep veel van elkaar leert, bieden we je een alternatieve locatie aan wanneer er voor jouw voorkeurslocatie onvoldoende aanmeldingen zijn. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Geef je de voorkeur aan lessen op vaste tijden, met een docent én digitaal? Dan biedt virtual classroom je de uitkomst. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

Financiën, Planning en Control bij de Lokale Overheid (FILOK)

Raak vertrouwd met de achtergronden van de financiële praktijk

1e startmoment

08-02-2022

Niveau

HBO niveau

Duur

7 maanden

Studievormen

Dag

Meer informatie

Download brochure

Erkende opleiding

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs geven je graag deskundig advies op basis van jouw loopbaan en leerdoelen. Je kunt ons telefonisch bereiken, via WhatsApp of e-mail. Ma t/m Vrij 08:30 – 17:00 uur.

Ben je op zoek naar opleidingsadvies?

Kom gezellig langs voor een kop koffie/thee en bespreek je wensen met een van onze opleidingsadviseurs. Krijg antwoord op je vragen en ga met een helder opleidingsadvies de deur uit.
Zien we je dan?

Ervaringen & beoordelingen van onze studenten

Lees hier hoe onze studenten de opleidingen van Bestuursacademie Nederland ervaren en beoordelen.