Kijkje in het leven van de Wmo-consulent

Thema's

Thema's

Kijkje in het leven van de Wmo-consulent

Wat is een Wmo-consulent? En wat doet een Wmo-consulent? 

Burgers die gebruik willen maken van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), krijgen hulp van de Wmo-consulent. Maar wat houdt de Wmo eigenlijk in? En wat doet de Wmo-consulent dan precies? 

 

Wat houdt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in? 

Iedereen verdient de kans om zelfstandig mee te doen in de samenleving en zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Helaas zorgen lichamelijke beperkingen of psychosociale problemen ervoor dat sommige burgers hun dagelijkse activiteiten niet zelf kunnen uitvoeren. Deze mensen hebben ook niet altijd voldoende familie of vrienden om ze te ondersteunen. En soms is hulp van naasten gewoon niet genoeg, omdat het probleem te groot is. Voor deze situaties is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in het leven geroepen, die voorzieningen biedt om de zelfredzaamheid van cliënten te bevorderen. Denk aan huishoudelijke hulp, speciaal vervoer of ergotherapeutische hulpmiddelen. Een aanvraag voor een voorziening kunnen cliënten indienen bij de gemeente en dat is het moment dat ze te maken krijgen met de Wmo-consulent. 

 

Wat doet een Wmo-consulent? 

Als Wmo-consulent neem je alle binnenkomende aanvragen in behandeling. Elke aanvraag is uniek en je bent gebonden aan een budget, dus het is essentieel om aanvragen kritisch te beoordelen. Daarom ga je meestal bij de cliënt thuis op bezoek om de situatie te observeren. Hoe staat het daadwerkelijk met de zelfredzaamheid van de cliënt en in welke mate krijgt hij of zij hulp vanuit de sociale kring? Je luistert naar het persoonlijke verhaal en analyseert wat de concrete zorgbehoefte en doelen zijn van de aanvrager. Op basis hiervan bepaal je samen met de cliënt wat de beste ondersteunende voorziening is. Vervolgens stel je een rapportage en zorgplan op en schakel je de instantie in die deze ondersteuningsvorm biedt.  

Volgens jonge ambtenaar Liane maak je als Wmo-consulent vele mensen écht blij. Niet alleen omdat je hun probleem oplost, maar soms ook omdat je er voor hen bent en naar ze luistert. In haar volledige verhaal lees je wat het vak van de Wmo-consulent bijzonder en interessant maakt en waarom Liane het leuk vindt om bij de gemeente te werken. 

 

Welke kennis en vaardigheden heeft een Wmo-consulent nodig? 

In deze functie maak je keuzes die heel belangrijk zijn voor de cliënt en heb je ook nog te maken met strakke budgetten. Je moet dus zeker verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Natuurlijk heb je juridische kennis nodig over de Wmo, maar ook medische kennis komt van pas. Met deze kennis kun je beter vaststellen hoe zelfredzaam een cliënt echt is en heb je meer zicht op de beschikbare ondersteuningsmogelijkheden. Daarnaast zijn de volgende vaardigheden onmisbaar: 

  • Inlevingsvermogen: Omdat je je in ieders persoonlijke situatie moet verdiepen, moet je het leuk vinden om mensen te leren kennen en te begrijpen. Dat doe je door een goede luisteraar te zijn die de juiste vragen stelt en doorvraagt als dat nodig is.  
  • Inschattingsvermogen: Een cliënt klopt vaak bij de gemeente aan met een specifieke ondersteuningsvraag. Dat hoeft niet het soort ondersteuning te zijn dat de cliënt daadwerkelijk nodig heeft. Je mag je dus niet te veel laten sturen door de persoonlijke voorkeuren van de cliënt. Iedereen moet de zorg krijgen waar hij of zij recht op heeft. 
  • Creativiteit: Naast de wensen van de aanvrager heb je te maken met het beleid van je gemeente en de budgetten. Daarom moet je soms flink buiten de kaders denken om een passende oplossing te vinden voor de cliënt en je organisatie. 
  • Sterke communicatievaardigheden: Je spreekt in deze functie veel verschillende mensen, zoals cliënten, beleidsmedewerkers en zorgverzekeraars. Voor iedere doelgroep wil je helder en prettig overkomen. Ook heb je soms te maken met mondige aanvragers die al een vermoeiend traject achter de rug hebben. Of met cliënten die niet blij zijn met jouw oplossing. Daar moet je mee om kunnen gaan om te zorgen dat de situatie niet escaleert.  

 

Leer alles over de Wmo en het vak van de Wmo-consulent 

Ben je inmiddels overtuigd dat een functie als Wmo-consulent iets voor jou is? Dan stomen wij je klaar om aan de slag te gaan. Voer jij deze mooie functie al uit en wil je jezelf verder professionaliseren, zodat je cliënten nog beter kunt helpen? Ook dan kun je bij ons terecht. Van trainingen voor starters tot opleidingen voor experts op het gebied van de Wmo, je vindt ze allemaal in ons aanbod Welzijn en Wmo.  

Bekijk het aanbod Welzijn en Wmo 

Wil je meer informatie over een opleiding of training? Of ben je benieuwd welk programma het beste bij jouw achtergrond en persoonlijke situatie past? We geven je graag advies via 035 – 7 604 850 of info@bestuursacademie.nl.  

Thema's

Thema's