Duurzame inzetbaarheid: houd personeel gezond en gemotiveerd

Thema's

Thema's

Duurzame inzetbaarheid: houd personeel gezond en gemotiveerd

Hoe verbeter je de duurzame inzetbaarheid van medewerkers?

10 april is de Dag van de Duurzame inzetbaarheid, dat is een onderwerp dat steeds belangrijker wordt. In dit artikel lees je waarom én ontdek je hoe je medewerkers enthousiasmeert en betrokken houdt bij jouw organisatie. 

Vergrijzing en werkdruk vergroten het belang van duurzame inzetbaarheid 

Het RIVM en TNO publiceerden vorig jaar een onderzoek naar de toekomst van gezond en veilig werken. Hieruit bleek dat de werkdruk de komende twintig jaar blijft toenemen. Onder andere door de vergrijzing, personeelstekorten en technologische ontwikkelingen. Dit zijn ontwikkelingen die we ook terugzien bij overheidsorganisaties. 

Binnen overheidsorganisaties maken we veel gebruik van de expertise van oudere professionals. Het is belangrijk dat zij bijblijven bij alle ontwikkelingen en zich tot hun pensioen zo goed mogelijk kunnen inzetten. Gaan zij uiteindelijk toch met pensioen, dan moeten de werkzaamheden opgevangen worden. En dat is best lastig, want er zijn al verschillende afdelingen die erg veel werkdruk ervaren door een personeelstekort. Daarom is het noodzakelijk om een prettige werkomgeving te creëren waarin je zowel oudere als jongere medewerkers aantrekt en betrokken houdt. Oftewel: een omgeving waarin je duurzame inzetbaarheid stimuleert. 

 

De basis voor duurzame inzetbaarheid 

Een goede gezondheid, productiviteit en motivatie vormen de basis voor duurzame inzetbaarheid. Het is belangrijk dat je medewerkers tijdens hun hele loopbaan plezier houden in het werk. Ook als hun werk door ontwikkelingen in de maatschappij verandert. Daar is een veilige, gezonde en ontwikkelingsgerichte werkomgeving voor nodig. Hierbij focus je je op twee belangrijke onderwerpen: de mentale en fysieke gezondheid van je medewerkers en ontwikkel- en groeimogelijkheden binnen de organisatie. 

 

Mentale en fysieke gezondheid 

Vanzelfsprekend zitten mensen beter in hun vel als ze een gezonde leefstijl hebben. Dat betekent de juiste voeding en voldoende beweging. Hierdoor hebben medewerkers naast een goede mentale en fysieke gezondheid vaak ook meer energie en dat heeft een groot voordeel. Medewerkers zijn productiever en in staat om beter om te gaan met werkdruk en stress. 
 

Hoe kun je als organisatie bijdragen aan de gezondheid van je medewerkers? 

  • Het is een open deur, maar bied gezonde producten aan in het bedrijfsrestaurant en zorg dat de werkplekken ergonomisch ingericht zijn. 
  • Organiseer bewegingsactiviteiten waar medewerkers vrijwillig aan mee kunnen doen, zoals bootcamps of yogalessen. Of ga simpelweg met je team wandelen tijdens pauzes. 
  • Geef medewerkers (als dat kan) de ruimte om werktijden flexibel in te delen, zodat ze voor zichzelf een fijne werk-privébalans kunnen creëren. 
  • Stem het werk en verlofregelingen af op de gezondheid en vitaliteit van (oudere) medewerkers. 
  • Zorg dat er een deskundige beschikbaar is als medewerkers zorgen hebben over hun gezondheid of behoefte hebben aan advies. Dat kan een externe deskundige (arbodienst) zijn. 

 

Ontwikkel- en groeimogelijkheden 

De inhoud van het werk verandert op basis van maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Dat betekent dat kennis en vaardigheden van medewerkers snel verouderd raken. Ook gaan medewerkers zich soms vervelen als ze te lang hetzelfde werk doen of het werk niet meer uitdagend is. Dit gaat ten koste van het werkplezier en de productiviteit. In beide gevallen wil je medewerkers de kans bieden om zich te ontwikkelen en te groeien. Of ze de ruimte geven om het werk aan te passen aan hun interesses en talenten. 
 

Hoe kun je als organisatie ontwikkel- en groeimogelijkheden aanbieden en stimuleren? 

  • Ga als leidinggevende regelmatig het gesprek aan om te ontdekken waar jouw medewerkers blij van worden. Inventariseer dan meteen of zij ontwikkelbehoeften en ambities hebben. 
  • Zorg dat medewerkers bekend zijn met een eventueel jaarlijks opleidingsbudget en motiveer ze om hier gebruik van te maken als zij zich willen ontwikkelen. 
  • Een opleiding of training is niet altijd nodig om het werkplezier te vergroten. Het oppakken van een ander project of nieuwe taken kan ook heel interessant en leerzaam zijn. 
  • Geef medewerkers de ruimte om zelf verantwoordelijkheid te pakken voor hun werkzaamheden en de indeling daarvan. 
  • Creëer een veilige cultuur waarin medewerkers hun mening durven te geven, zodat ze ideeën kunnen voorleggen. Geef ze vervolgens ook de ruimte om daar iets mee te doen. 
  • Geef (nieuwe) medewerkers die interesse hebben in een krapteberoep, maar niet het juiste diploma bezitten, een kans. Laat ze al werkende omscholen en groeien in het vak. 

 

Duurzame inzetbaarheid is goed voor je medewerkers én je organisatie 

Als medewerkers gezond zijn en veel mogelijkheden hebben binnen de organisatie, voelen ze zich gelukkiger. Dit is goed voor de werksfeer, het werkplezier en de omgang met werkdruk. Het gevolg? Minder verzuim en meer productiviteit. Medewerkers zijn gemotiveerder om zich voor je organisatie in te zetten en de kans is groter dat zij niet zomaar zullen vertrekken. Bovendien bezitten ze door de ontwikkelingsmogelijkheden kennis en vaardigheden van hoger niveau. De kwaliteit van hun werk gaat er dus ook op vooruit. Zo kunnen jullie samen de maatschappelijke uitdagingen nog beter aanpakken! 

 

Wil je meer aandacht besteden aan duurzame inzetbaarheid in jouw organisatie? 

Wij helpen je bij het verbreden van je kennis en vaardigheden op het gebied van duurzaamheid. Hiervoor bieden we de volgende opleidingen aan: 
 

Duurzame Inzetbaarheid 

Ben je een leidinggevende op de HR-afdeling, burn-outcoach of bedrijfscoach? Dan is de opleiding Duurzame Inzetbaarheid iets voor jou. Hierin ontwikkel je de vaardigheden om de inzetbaarheid van zowel jonge als oudere medewerkers te blijven stimuleren. Je kijkt hierbij naar het takenpakket, veranderingen in de loopbaan en ontwikkelingsmogelijkheden binnen de organisatie. Je leert knelpunten tijdig herkennen en verzuim voorkomen. 

 

Masterclass Duurzame Inzetbaarheid 

Wil je werken aan een toekomstgericht HR-beleid op het gebied van duurzame inzetbaarheid? Kies dan voor de Masterclass Duurzame Inzetbaarheid. Je leert hoe je rekening houdt met verschillende levensfases van personeel, het werkvermogen en de vitaliteit. Daarbij neem je de ontwikkelingsmogelijkheden binnen je organisatie onder de loep en verdiep je je in jobcrafting. Hiermee kun je de huidige functie meer omvormen naar de wensen en talenten van een medewerker. 

Heb je vragen of wil je meer informatie over deze opleidingsprogramma’s? Onze opleidingsadviseurs helpen je graag via 035 – 7 604 850 of info@bestuursacademie.nl

Thema's

Thema's