De opleider voor het openbaar bestuur

Voordelen voor u op een rij

  • Hét kenniscentrum openbaar bestuur
  • Compleet pakket opleidingen
  • Van, door en voor de overheid
  • Jaren ervaring in het openbaar bestuur
  • Erkende diploma's
  • Directe toepasbaarheid in uw praktijk

Actueel

Burgemeesters for president?

Nationale regeringen maken er een potje van, weinig praktisch als ze zijn. Geef burgemeesters en steden meer te zeggen en de wereld staat er een stuk beter voor. Sinds de Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber zijn 'If mayors ruled the world' (2013) schreef, is er sprake van een heuse burgemeestersbeweging. Onlangs richtten 70 van deze burgemeesters uit de wereld hun eigen parlement op, met niemand minder dan Jozias van Aartsen als voorzitter. Een interessant fenomeen trouwens: een parlement dat voor een deel bestaat uit mensen die nooit gekozen zijn, zoals de door de kroon benoemde Van Aartsen. Maar dat terzijde.


“We stevenen met z’n allen af op een ijsberg die ons gaat verwoesten.”

Op donderdag 29 september schetst arbeids- en organisatiepsycholoog Dik Bijl tijdens ons inspiratiediner ‘Alles wordt anders’ aan de hand van zijn boek Alles wordt anders een aantal technologische ontwikkelingen die grote impact zullen hebben op onze samenleving. In zijn boek komen drie mogelijke toekomstscenario’s aan de orde. Welk scenario werkelijkheid wordt, hangt voor een belangrijk deel af van hoe de overheid met de nieuwe technologieën omgaat. Wij vroegen hem alvast hoe hij de rol van de overheid in 2025 ziet en welke impact de nieuwe technologieën hebben op overheidsorganisaties zelf.


Je kunt de windrichting niet veranderen, wél de stand van de zeilen

Aan alles is duidelijk dat we in een wereld leven die steeds sneller verandert. Technologie (internet for everything, big data, 3d printing) en schaarse financiële overheidsmiddelen zorgen daar wel voor. Passend in ontwikkelingen als een economie zich transformeert van ‘bezit’ naar ‘gebruik’ (thuisbezorgd.nl is de grootste leverancier van maaltijden, bezit geen enkel restaurant) en een maatschappij van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’ (sterk sturend op eigen verantwoordelijkheden). Niet zo verwonderlijk dus dat we het steeds meer hebben over een verandering van tijdperk in plaats van een tijdperk van verandering…


Bekijk alle artikelen
Vraag gratis aan

Onze website maakt gebruik van cookies.