Column: Ikea verrast door verkoopstijging keukentafels

Thema's

Thema's

Column: Ikea verrast door verkoopstijging keukentafels

Het Zweedse woonwarenhuis heeft bekend gemaakt dat zij aangenaam verrast zijn door de toegenomen omzet van keukentafels in het laatste kwartaal van 2014. Exacte verkoopcijfers zijn niet bekend gemaakt, maar er was door het concern aan het begin van het jaar al stevig ingezet op promotie van het assortiment keukentafels en een ruime voorraad aangelegd. Marketinganalisten van het concern voorspelden de transities in het sociale domein als grote aanjager van de vraag naar keukentafels. De eerste maanden van het jaar bleef het echter rustig in de winkels. Dit leidde tot ongeruste vragen in de Raad van Bestuur van het bedrijf: gaan we de verwachte omzet voor 1 januari 2015 wel halen? Moeten we niet aan de Eerste Kamer gaan vragen om de invoering van de decentralisaties uit te stellen, zodat gemeenten meer tijd hebben om onze keukentafels in te kopen?

In het laatste kwartaal schoot de verkoop echter omhoog en overtrof het de meest optimistische verwachtingen. “Het leek wel alsof heel Nederland voor 31 december nog een keukentafel wilde, ze waren niet aan te slepen’’ volgens een kassamedewerker van de vestiging in Grotemond. Vooral het model Central was erg populair. Een ronde tafel met een groot gat in het midden. In dat gat kan de cliënt gaan zitten en alle hulpverleners kunnen aan de tafel er om heen zitten. Zodat alle kanten van het verzoek van de hulpvrager goed bekeken worden. En als de cliënt weg is neemt de gezinsregisseur in het gat plaats, zodat hij het centrale punt kan zijn bij de aanpak van de hulpvraag.

Maar ook de keukentafel Buleit kon op groot enthousiasme rekenen. Dit is een keukentafel  met extra dikke poten en blad, zodat de ambtenaar  alle beleidsnota’s en verordeningen die geschreven zijn er zorgeloos op kan leggen en laten zien aan de hulpvrager, zonder dat de tafel er onder bezwijkt. Ook de variant Plunk, een houten plank met 4 stokken als poten, deed het goed bij de gemeenten die gekozen hadden voor de minimale variant.
Maar de absolute topper was toch wel de Waik, een tafel die opvalt door zijn grote formaat. Aan deze tafel kunnen 20 personen zitten. Deze tafel bleek heel erg populair bij alle nieuw ingerichte buurt- en wijkteams. De marketingmanager van Ikea: “het leek wel of heel Nederland het concept van de Waik omarmde en ze wijk- en buurtteams hebben  ingericht alleen al om deze tafel te kunnen kopen. Zelf hadden we meer verwacht van de Umklap, het model keukentafel dat opvouwbaar is en daardoor ideaal is om mee te nemen naar de klant of voor gemeentes zonder gemeentehuis. Helaas is er nog maar een gemeente die dat model heeft aangeschaft”.

Ook het model Munkragt bleef in de schappen staan. Dit model bestaat uit alleen een tafelblad. Als de hulpvrager het tafelblad zelf kan vasthouden of anderen kan vinden die dat voor hem vasthouden, heeft de gemeente meteen een indicatie van de Eigen Kracht van de hulpvrager.

Ikea heeft inmiddels, gezien het grote succes, haar ontwikkelingsafdeling opdracht gegeven om te onderzoeken of de keukentafel ook op andere beleidsterreinen kan worden ingezet. Zo wordt er momenteel gewerkt aan een tafel die flexibel van vorm is, zodat deze telkens aangepast kan worden aan de rolkeuze die de veranderende overheid bij ieder vraagstuk moet maken. De MT-keukentafel met ingebouwde spiegels is volgens het bedrijf een potentiële topper, maar vraagt nog wel wat extra marketinginspanning voordat managers bereid zijn zichzelf de spiegel voor te houden. Voor de omgevingswet wordt nog gebroed op een tafel met een grote bak in het midden waarin alle wetten op een hoop gegooid kunnen worden.

Reageren?  hjellema@bestuursacademie.nl

Thema's

Thema's